secundair logo knw 1

Bemonstering bij de zuiveringsinstallatie in Zürich | Foto: Eawag, Elke Suess

Jaarlijks verdwijnt er voor 2,6 miljoen euro aan zilver en goud via het effluent en slib van Zwitserse zuiveringsinstallaties. De concentraties zijn niet schadelijk voor het milieu, winning van de metalen is niet rendabel.

Dit blijkt uit Zwitsers onderzoek, dat eveneens aan het licht bracht dat het afvalwater metalen als gadolinium en niobium bevat. Een groep onderzoekers van Eawag Aquatic Research bracht voor het eerst in kaart welke elementen via het afvalwater worden geloosd. Daarbij werden de concentraties van 69 elementen onderzocht in afvalwater- en slibmonsters van 64 zuiveringsinstallaties in Zwitserland.

Een en ander gebeurde in opdracht van het Federaal Bureau voor Milieubeheer in Zwitserland. Het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Science & Technology en geldt, aldus de onderzoekers, als representatief voor een geïndustraliseerd land. 

Sporenelementen worden steeds vaker gebruikt in hightech en medische industrie, zoals tantalium en germanium in elektronische onderdelen, niobium en titanium in legeringen en coatings en gadolinium als contrastvloeistof en in lichtgevende verven.

Afgaande op de gevonden hoeveelheden metalen en elementen wordt in heel Zwitserland jaarlijks 3.000 kg zilver, 43 kg goud, 1.070 kg gadolinium, 1.500 kg neodynium en 150 kg ytterbium geloosd via het afvalwater.

De onderzoekers richtten zich in eerste instantie niet op mogelijke herwinning van de stoffen, maar op de vraag in hoeverre afvalzuiveringsinstallaties bijdragen aan vervuiling van rivieren. Dat verschilt per stof, aldus de onderzoekers. 83 procent van gadolinium in de rivieren is afkomstig van zuiveringsinstallaties, voor zink is dit percentage 24, voor lithium 7. De nutriënt fosfor in het Zwitserse rivierwater is voor de helft afkomstig uit rwzi’s.

Volgens het onderzoek vormen de concentraties metalen in de rivieren geen gevaar voor het milieu. Dit in tegenstelling tot Duitsland waar studies uitwezen dat er in de Rijn lokaal kritische concentraties van de metalen lanthanum en samarium zijn gevonden.

 

Meer over het het Zwitserse onderzoek lees je hier:
3 million francs’ worth of gold and silver going to waste
Quantification of Element Fluxes in Wastewaters: A Nationwide Survey in Switzerland

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.