0
0
0
s2smodern

De komende twee jaar worden zo’n duizend nieuwe watertappunten geopend op schoolpleinen. De basisscholen krijgen hiervoor subsidie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de meeste kinderen kraanwater lekker vinden, maar dat zij hooguit drie glazen per dag drinken.

De plaatsing van watertaps moet helpen in de strijd tegen zwaarlijvigheid. Hierover is een afspraak gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord, dat bedoeld is om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Het streven is om in twee jaar tijd duizend tappunten bij basisscholen te realiseren, maar het kunnen er ook meer worden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt twee miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe taps op schoolpleinen. Een basisschool krijgt driekwart van de kosten vergoed en betaalt een kwart zelf. Het is echter mogelijk dat bijvoorbeeld de gemeente of een buurtvereniging het resterende bedrag bijlegt.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS wijst erop dat veel schoolpleinen ook na schooltijd worden gebruikt om te spelen en te sporten. “Met een watertappunt wordt het voor spelende kinderen veel aantrekkelijker om daar water te drinken en dan snel door te voetballen, in plaats van naar de supermarkt te gaan voor een blikje.”

Dat hierbij nog veel winst te behalen is, blijkt uit een landelijk onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen tussen vier en twaalf jaar. Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituut Kantar in opdracht van de drinkwaterbedrijven en Vewin. De meeste kinderen (70 procent) vinden kraanwater lekker. Toch drinken zij hooguit drie glazen op een dag, veel minder dan de acht glazen die het Voedingscentrum adviseert.

De meerderheid van de kinderen krijgt zoet drinken mee naar school. De helft van de kinderen moet elke dag kraanwater drinken van hun ouders en doet dat vooral thuis, terwijl een vijfde dit nooit hoeft. Kinderen houden vooral van water dat aangelengd is met siroop.

De aanleiding voor het onderzoek vormden de Koningsspelen van afgelopen vrijdag, waarvan het thema ‘water drinken’ ofwel HA-TWEE-GO was. Daarom opende koning-Willem-Alexander een tappunt bij basisschool De Arke in de Friese plaats Lemmer. Ook was er de Kraanwater Challenge voor basisscholen, waarbij zij een eigen watertap konden winnen.

 

MEER INFORMATIE
VWS over nieuwe watertaps
PWN over landelijk onderzoek

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het