0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De komende twee jaar worden zo’n duizend nieuwe watertappunten geopend op schoolpleinen. De basisscholen krijgen hiervoor subsidie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de meeste kinderen kraanwater lekker vinden, maar dat zij hooguit drie glazen per dag drinken.

De plaatsing van watertaps moet helpen in de strijd tegen zwaarlijvigheid. Hierover is een afspraak gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord, dat bedoeld is om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Het streven is om in twee jaar tijd duizend tappunten bij basisscholen te realiseren, maar het kunnen er ook meer worden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt twee miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe taps op schoolpleinen. Een basisschool krijgt driekwart van de kosten vergoed en betaalt een kwart zelf. Het is echter mogelijk dat bijvoorbeeld de gemeente of een buurtvereniging het resterende bedrag bijlegt.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS wijst erop dat veel schoolpleinen ook na schooltijd worden gebruikt om te spelen en te sporten. “Met een watertappunt wordt het voor spelende kinderen veel aantrekkelijker om daar water te drinken en dan snel door te voetballen, in plaats van naar de supermarkt te gaan voor een blikje.”

Dat hierbij nog veel winst te behalen is, blijkt uit een landelijk onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen tussen vier en twaalf jaar. Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituut Kantar in opdracht van de drinkwaterbedrijven en Vewin. De meeste kinderen (70 procent) vinden kraanwater lekker. Toch drinken zij hooguit drie glazen op een dag, veel minder dan de acht glazen die het Voedingscentrum adviseert.

De meerderheid van de kinderen krijgt zoet drinken mee naar school. De helft van de kinderen moet elke dag kraanwater drinken van hun ouders en doet dat vooral thuis, terwijl een vijfde dit nooit hoeft. Kinderen houden vooral van water dat aangelengd is met siroop.

De aanleiding voor het onderzoek vormden de Koningsspelen van afgelopen vrijdag, waarvan het thema ‘water drinken’ ofwel HA-TWEE-GO was. Daarom opende koning-Willem-Alexander een tappunt bij basisschool De Arke in de Friese plaats Lemmer. Ook was er de Kraanwater Challenge voor basisscholen, waarbij zij een eigen watertap konden winnen.

 

MEER INFORMATIE
VWS over nieuwe watertaps
PWN over landelijk onderzoek

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het