0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De komende twee jaar worden zo’n duizend nieuwe watertappunten geopend op schoolpleinen. De basisscholen krijgen hiervoor subsidie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de meeste kinderen kraanwater lekker vinden, maar dat zij hooguit drie glazen per dag drinken.

De plaatsing van watertaps moet helpen in de strijd tegen zwaarlijvigheid. Hierover is een afspraak gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord, dat bedoeld is om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Het streven is om in twee jaar tijd duizend tappunten bij basisscholen te realiseren, maar het kunnen er ook meer worden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt twee miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe taps op schoolpleinen. Een basisschool krijgt driekwart van de kosten vergoed en betaalt een kwart zelf. Het is echter mogelijk dat bijvoorbeeld de gemeente of een buurtvereniging het resterende bedrag bijlegt.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS wijst erop dat veel schoolpleinen ook na schooltijd worden gebruikt om te spelen en te sporten. “Met een watertappunt wordt het voor spelende kinderen veel aantrekkelijker om daar water te drinken en dan snel door te voetballen, in plaats van naar de supermarkt te gaan voor een blikje.”

Dat hierbij nog veel winst te behalen is, blijkt uit een landelijk onderzoek onder ruim 3.300 basisschoolleerlingen tussen vier en twaalf jaar. Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituut Kantar in opdracht van de drinkwaterbedrijven en Vewin. De meeste kinderen (70 procent) vinden kraanwater lekker. Toch drinken zij hooguit drie glazen op een dag, veel minder dan de acht glazen die het Voedingscentrum adviseert.

De meerderheid van de kinderen krijgt zoet drinken mee naar school. De helft van de kinderen moet elke dag kraanwater drinken van hun ouders en doet dat vooral thuis, terwijl een vijfde dit nooit hoeft. Kinderen houden vooral van water dat aangelengd is met siroop.

De aanleiding voor het onderzoek vormden de Koningsspelen van afgelopen vrijdag, waarvan het thema ‘water drinken’ ofwel HA-TWEE-GO was. Daarom opende koning-Willem-Alexander een tappunt bij basisschool De Arke in de Friese plaats Lemmer. Ook was er de Kraanwater Challenge voor basisscholen, waarbij zij een eigen watertap konden winnen.

 

MEER INFORMATIE
VWS over nieuwe watertaps
PWN over landelijk onderzoek

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het