secundair logo knw 1

Verwoeste spoorbrug bij Altenahr I foto: Martin Seifert / Wikimedia Commons

De Duitse federale regering en de zestien deelstaten richten een fonds op voor het herstel na de watersnoodramp van half juli. Zij willen hiervoor samen een bedrag van 30 miljard euro uittrekken. Dit komt overeen met de geschatte schade.

Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de deelstaten besloten gisteren (10 augustus) in een videoconferentie tot het nationaal fonds Aufbauhilfe 2021. Dit moet nog wel worden goedgekeurd door de Bondsdag en de Bondsraad, maar dat lijkt een formaliteit.

De belangrijkste afspraak is dat beide kanten evenveel bijdragen. Zij willen het steunfonds vullen met 30 miljard euro. Het geld is bedoeld voor de compensatie van slachtoffers en de wederopbouw van woningen en infrastructuur. Het bedrag komt overeen met de totale geschatte schade.

Premier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen liet eerder voor zijn deelstaat weten dat de schade ongeveer 13 miljard euro bedraagt. Zo moeten 150 scholen en 250 noodzakelijke gebouwen worden hersteld. Ook Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Het gaat om de grootste natuurramp in Duitsland in een halve eeuw. Er kwamen ruim 180 mensen om en ook worden nog tientallen mensen vermist.

Merkel verklaart bijzonder dankbaar te zijn voor de vele hulp die vrijwilligers en de private sector hebben geboden. “We weten echter dat het herstel een taak van de gezamenlijke overheid is.” Over de omvang van de hulp zegt ze. “Deze is aanzienlijk uitgebreider dan bij eerdere overstromingen.”

De federale regering draagt ook met 400 miljoen euro bij aan de noodhulp door de deelstaten. Tijdens de ramp bleek dat er bij de decentrale crisiscommunicatie flink wat te verbeteren valt. Daarom krijgen de deelstaten 88 miljoen euro voor sirene-installaties. Ook komt er een waarschuwingssysteem via sms.

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Duitse overstromingen
H2O Actueel: watergerelateerde rampen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.