0
0
0
s2sdefault

De Duitse federale regering en de zestien deelstaten richten een fonds op voor het herstel na de watersnoodramp van half juli. Zij willen hiervoor samen een bedrag van 30 miljard euro uittrekken. Dit komt overeen met de geschatte schade.

Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de deelstaten besloten gisteren (10 augustus) in een videoconferentie tot het nationaal fonds Aufbauhilfe 2021. Dit moet nog wel worden goedgekeurd door de Bondsdag en de Bondsraad, maar dat lijkt een formaliteit.

De belangrijkste afspraak is dat beide kanten evenveel bijdragen. Zij willen het steunfonds vullen met 30 miljard euro. Het geld is bedoeld voor de compensatie van slachtoffers en de wederopbouw van woningen en infrastructuur. Het bedrag komt overeen met de totale geschatte schade.

Premier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen liet eerder voor zijn deelstaat weten dat de schade ongeveer 13 miljard euro bedraagt. Zo moeten 150 scholen en 250 noodzakelijke gebouwen worden hersteld. Ook Rijnland-Palts is zwaar getroffen. Het gaat om de grootste natuurramp in Duitsland in een halve eeuw. Er kwamen ruim 180 mensen om en ook worden nog tientallen mensen vermist.

Merkel verklaart bijzonder dankbaar te zijn voor de vele hulp die vrijwilligers en de private sector hebben geboden. “We weten echter dat het herstel een taak van de gezamenlijke overheid is.” Over de omvang van de hulp zegt ze. “Deze is aanzienlijk uitgebreider dan bij eerdere overstromingen.”

De federale regering draagt ook met 400 miljoen euro bij aan de noodhulp door de deelstaten. Tijdens de ramp bleek dat er bij de decentrale crisiscommunicatie flink wat te verbeteren valt. Daarom krijgen de deelstaten 88 miljoen euro voor sirene-installaties. Ook komt er een waarschuwingssysteem via sms.

MEER INFORMATIE
H2O Actueel: Duitse overstromingen
H2O Actueel: watergerelateerde rampen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Hans Middendorp · 2 months ago
    Duitsland wil voor herstel na de watersnoodramp van half juli 30 miljard euro uittrekken. Hoe hoog zijn de jaarlijkse Duitse uitgaven zijn voor waterveiligheid? En is 30 miljard dan 'veel' of 'weinig'? Of anders gezegd: als je die 30 miljard omrekent naar de Nederlandse situatie, hoe groot zou het bedrag voor ons dan zijn? Kortom, iets meer doorgraven @BertWestenbrink
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.