secundair logo knw 1

Vorige maand presenteerde Svenja Schultze, de Duitse minister voor Milieu, haar nationale waterstrategie. Met deze strategie wil Schultze Duitsland voorbereiden op tijden van droogte en periodes van extreme waterval. Het doel? Ook over 30 jaar altijd en overal in Duitsland voldoende schoon water.

Om haar doelen te bereiken, definieerde de minister 57 actiepunten, die tot 2030 verwezenlijkt moeten worden. De belangrijkste zijn een campagne om het waterbewustzijn te vergroten, het terugdringen van het watergebruik en het vergroten van de waterkwaliteit. Voor periodes van waterschaarste is een verdringingsreeks opgesteld. De minister stelt ook voor om het Duitse waterbeheer bovenregionaal te organiseren.

De waterstrategie komt vooruit uit een nationale waterdialoog, waarbij vertegenwoordigers van wetenschap, de agrarische sector, waterbeheerders en waterbedrijven het gesprek aan gingen over de toekomst van de waterverzorging en waterkwaliteit in Duitsland. De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door de Duitse Eerste- en Tweede Kamer en door de verschillende deelstaten.

Foto PuschMartin Pusch“Het belangrijkste is dat er nu een strategie is”, zegt Martin Pusch. Pusch is onderzoeker bij het Leibniz-Institut für Gewässerökologie und Binnen-fischerei (IGB) en was deelnemer aan de nationale waterdialoog. “De algemene lijn van de voorstellen is ook in dik in orde.”

Positief aan de waterstrategie noemt Pusch dat de voorrang van drinkwater duidelijk is vastgesteld. “Recent nog, bij de bouw van de nieuwe Tesla-fabriek in de buurt van Berlijn, zagen we dat regionale drinkwatervoorraden voor industriële doelen zijn ingezet. De hoop is dat deze strategie in de toekomst de prioriteiten helder maakt: drinkwater voor sectorale, economische belangen.”

Toch heeft Pusch ook kritiek. De wetenschapper noemt veel voorstellen nog niet concreet genoeg. Naar zijn smaak is er ook te weinig aandacht voor de noodzaak om het regenwater in de winter langer vast te kunnen houden. “Ik had ook maar wat graag een ‘Ruimte voor de Rivier’-achtig programma voor de Rijn gezien. Maar zover zijn we in Duitsland nog niet. Met de verkiezingen in aankomst is het misschien niet heel erg verwonderlijk dat veel punten nog niet zo ver zijn uitgewerkt als ik eigenlijk zou willen. Dit terwijl er tijdens de waterdialoog al vele praktische punten over tafel zijn gegaan.”

De uitwerking van de agenda zal niet alleen in samenspraak met het parlement plaatsvinden, maar ook weer in dialoog met wetenschappers, agrariërs en de landbouw. “Klimaatpolitiek is in het algemeen, en ook deze waterstrategie in het bijzonder, gaat stapje voor stapje. Dat is eigenlijk nooit klaar. Ik vind het goed dat de minister dat erkent en dat we na de verkiezingen de strategie steeds verder uit zullen werken.”

 

MEER INFORMATIE
Nationale Wasserstrategie (Duits, pdf)
H2O-premium: Nationale waterstrategie moet antwoord zijn op klimaatverandering in Duitsland
H2O-actueel: Duitse waterstrategie krijgt vorm
H2O-actueel: Duitse regering kondigt waterstrategie aan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.