0
0
0
s2sdefault

Vorige maand presenteerde Svenja Schultze, de Duitse minister voor Milieu, haar nationale waterstrategie. Met deze strategie wil Schultze Duitsland voorbereiden op tijden van droogte en periodes van extreme waterval. Het doel? Ook over 30 jaar altijd en overal in Duitsland voldoende schoon water.

Om haar doelen te bereiken, definieerde de minister 57 actiepunten, die tot 2030 verwezenlijkt moeten worden. De belangrijkste zijn een campagne om het waterbewustzijn te vergroten, het terugdringen van het watergebruik en het vergroten van de waterkwaliteit. Voor periodes van waterschaarste is een verdringingsreeks opgesteld. De minister stelt ook voor om het Duitse waterbeheer bovenregionaal te organiseren.

De waterstrategie komt vooruit uit een nationale waterdialoog, waarbij vertegenwoordigers van wetenschap, de agrarische sector, waterbeheerders en waterbedrijven het gesprek aan gingen over de toekomst van de waterverzorging en waterkwaliteit in Duitsland. De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door de Duitse Eerste- en Tweede Kamer en door de verschillende deelstaten.

Foto PuschMartin Pusch“Het belangrijkste is dat er nu een strategie is”, zegt Martin Pusch. Pusch is onderzoeker bij het Leibniz-Institut für Gewässerökologie und Binnen-fischerei (IGB) en was deelnemer aan de nationale waterdialoog. “De algemene lijn van de voorstellen is ook in dik in orde.”

Positief aan de waterstrategie noemt Pusch dat de voorrang van drinkwater duidelijk is vastgesteld. “Recent nog, bij de bouw van de nieuwe Tesla-fabriek in de buurt van Berlijn, zagen we dat regionale drinkwatervoorraden voor industriële doelen zijn ingezet. De hoop is dat deze strategie in de toekomst de prioriteiten helder maakt: drinkwater voor sectorale, economische belangen.”

Toch heeft Pusch ook kritiek. De wetenschapper noemt veel voorstellen nog niet concreet genoeg. Naar zijn smaak is er ook te weinig aandacht voor de noodzaak om het regenwater in de winter langer vast te kunnen houden. “Ik had ook maar wat graag een ‘Ruimte voor de Rivier’-achtig programma voor de Rijn gezien. Maar zover zijn we in Duitsland nog niet. Met de verkiezingen in aankomst is het misschien niet heel erg verwonderlijk dat veel punten nog niet zo ver zijn uitgewerkt als ik eigenlijk zou willen. Dit terwijl er tijdens de waterdialoog al vele praktische punten over tafel zijn gegaan.”

De uitwerking van de agenda zal niet alleen in samenspraak met het parlement plaatsvinden, maar ook weer in dialoog met wetenschappers, agrariërs en de landbouw. “Klimaatpolitiek is in het algemeen, en ook deze waterstrategie in het bijzonder, gaat stapje voor stapje. Dat is eigenlijk nooit klaar. Ik vind het goed dat de minister dat erkent en dat we na de verkiezingen de strategie steeds verder uit zullen werken.”

 

MEER INFORMATIE
Nationale Wasserstrategie (Duits, pdf)
H2O-premium: Nationale waterstrategie moet antwoord zijn op klimaatverandering in Duitsland
H2O-actueel: Duitse waterstrategie krijgt vorm
H2O-actueel: Duitse regering kondigt waterstrategie aan

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.