De Duitse regering wil het gebruik van glyfosaat vanaf 31 december 2023 verbieden. Het verbod wordt gefaseerd ingevoerd. In 2020 moet een strategie zijn ontwikkeld om het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel af te bouwen.
In 2017 verlengde de Europese Commissie – met goedkeuring van een meerderheid van EU-lidstaten – de toelating van glyfosaat op de markt met vijf jaar. Duitsland stemde toen voor verlenging van de toelating. Glyfosaat, voornamelijk bekend onder de merknaam Roundup, is een van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld.
Tussen 2020 en 2023 wil Duitsland het gebruik van glyfosaathoudende middelen met 75% laten dalen. Het onkruidbestrijdingsmiddel zal dan niet meer gebruikt mogen worden in huistuinen, groentetuinen, parken en voor boeren komt er een een toepassingsverbod voor de oogst.
Glysofaat in oppervlaktewater
Na Oostenrijk is Duitsland het tweede EU-land dat een glyfosaat verbod aankondigt. Ook in Nederland wordt het gebruik van glyfosaat bediscussieerd.
In april verbond Carola Schouten, minister van Landbouw, gebruik van het middel aan bepaalde voorwaarden. Daar drongen de drinkwaterbedrijven al langer op aan. In oppervlaktewater dat wordt gewonnen om er drinkwater van te maken, zit volgens hen te veel glyfosaat. Het staat daarom op de lijst met probleemstoffen.
MEER INFORMATIE
Glyfosaat mag nog vijf jaar gebruikt worden
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.