Een Duitse otterdeskundige komt volgende week naar Nederland om muskusrattenbestrijders van de waterschappen te informeren over het gedrag van otters. Dat gedrag wordt mogelijk beïnvloed door de vangmiddelen voor muskusratten.

Biologe Geranda Olsthoorn, een Duitse van Nederlandse afkomst, ontmoet ruim zestig Nederlandse muskusrattenbestrijders op vier bijeenkomsten in het land, van 21 tot en met 24 november.
Het verband tussen de vangmiddelen voor muskusratten en het gedrag van otters – die soms de watergangen verlaten en bij het oversteken van een weg verkeersslachtoffer worden – is zeer onduidelijk, vertelt Henk van der Steen, coördinator muskusrattenbestrijding voor de noordelijke waterschappen. “Een otter is een voorzichtig dier. Voorwerpen die hij niet kent, kunnen ervoor zorgen dat hij de watergang verlaat, waarmee het risico op een verkeersongeluk groter wordt.”

Waterschappen doen er al jaren alles aan om het gedrag van otters zo weinig mogelijk te beïnvloeden. “We gebruiken bijvoorbeeld een otterring, die ervoor zorgt dat een otter niet in een vangmiddel kan, en we plaatsen vangmiddelen minstens 75 meter van drukke wegen af. Overigens blijkt zowel in Duitsland als in Nederland er een piek te zijn in het aantal doodgereden otters in oktober. Dat is de tijd dat jonge otters op zoek gaan naar een eigen territorium.”

Ondanks alles wat de waterschappen al doen om otters niet te verstoren, is er toch een goede reden om Olsthoorn om advies te vragen, zegt Van der Steen. “We willen graag weten hoe we in de muskusrattenbestrijding nóg meer rekening kunnen houden met de otter. Er is waarschijnlijk niemand op de wereld die zó veel weet van het gedrag van otters als Geranda Olsthoorn. We willen graag dat ze met ons mee kijkt. Dat gaat ook letterlijk gebeuren trouwens: ze gaat een halve dag met ons mee het veld in, zodat ze ter plekke kan uitleggen waar otters volgens haar wel of niet uit het water gaan, en waarom.”

Meer informatie over de bijeenkomsten op www.wdodelta.nl

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.