Op de hoge gronden in Oost-Nederland, zoals de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau zijn de grondwaterstanden erg laag voor de tijd van het jaar. Dat zegt waterschap Drents Overijsselse Delta. Ook andere waterschappen in het oosten melden problemen.
In het overgrote deel van het werkgebied van WDOD bevinden de grondwaterstanden zich aan de onderkant van de zogeheten bandbreedte. Vooral de (veelal kleine) gebieden zonder wateraanvoer vallen droog of zijn drooggevallen.
De afgelopen periode (24 juni- 2 juli) is er in het werkgebied van het waterschap vrijwel geen neerslag gevallen. Daardoor en door het warme weer ziet WDODelta de grondwaterstanden in een groter gebied verder zakken. In reactie daarop probeert het waterschap met gericht peilbeheer het water zo goed mogelijk te verdelen. “De aanvoergemalen werken gemiddeld tussen de 40 en 80 procent qua aanvoercapaciteit.”
Bron KNMI | Klik op afbeelding voor vergroting
Neerslagtekort
Het landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt momenteel 119 mm. Dit is aanmerkelijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar (160 mm), maar het tekort is wel 25 mm hoger dan in een gemiddeld jaar, stelt WDODelta. Binnen het werkgebied van het waterschap zijn lokale verschillen zichtbaar. “In het noordoosten van Drenthe is het tekort hoger dan in het zuidwesten rondom Deventer.”
Ondanks het neerslagtekort is er wel voldoende aanvoer en buffer mogelijk vanuit het hoofdsysteem om het water verder het werkgebied in te brengen, schrijft het waterschap. Het verwacht dat de watervraag ook in de komende week verder toeneemt en voert daarom extra water aan om aan deze vraag te kunnen voldoen.
In de poldergebieden en de zone langs de IJssel liggen de grondwaterstanden rond het gemiddelde voor deze periode, aldus het waterschap.
Het waarschuwt ervoor dat door de lange periode van warm weer de watertemperatuur in sloten en vijvers stijgt, met als gevolg dat het zuurstofgehalte in het water zakt wat een verhoogde kans biedt op de groei van blauwalgen.
VechtstromenBron KNMI | Klik op afbeelding voor vergroting Ook op andere plekken in het oosten zorgt de droogte voor problemen. Waterschap Vechtstromen heeft per direct een onttrekkingsverbod ingesteld voor oppervlaktewater uit vijvers in de bebouwde kom. De kwaliteit van het water in vijvers staat onder druk, vooral in stedelijk gebied, aldus het waterschap, dat vaststelt dat er met grote tankauto’s water uit vijvers wordt gehaald.
Met name in het zuiden van het werkgebied van het waterschap geldt op grond van de Beregeningsregeling op diverse plekken een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater. Om toch aan water te komen wordt dan water uit vijvers gehaald.
Hunze en Aa’s
Waterschap Hunze en Aa’s verbiedt in het westelijke deel van het werkgebied onttrekken van water uit sloten waar geen water kan worden aangevoerd. Het verbod wordt ingesteld om te voorkomen dat planten en dieren in de sloten sterven, aldus het waterschap.
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?