secundair logo knw 1

Waterschap Vallei en Veluwe stelt maandag 18 mei een verbod in op het onttrekken uit oppervlaktewater. Het waterschap overweegt om ook grondwateronttrekkingen te beperken of te gaan verbieden. Aanhoudende droogte en oplopend neerslagtekort vragen om ingrijpen.

Het verbod om water te onttrekken aan het oppervlaktewater geldt voor onbepaalde tijd en wordt ingesteld op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug en alle flanken hiervan. Voor delen van de Noordelijke IJsselvallei, de polders langs de randmeren en een deel van de Gelderse Vallei geldt het verbod niet omdat aanvoer van water in deze gebieden nog mogelijk is.

Een eventueel verbod op of beperken van grondwateronttrekking wordt ingesteld om de grondwatervoorraad te beschermen in het werkgebied. Uitgangspunt daarbij is de zogeheten verdringingsreeks. “Te denken valt in eerste instantie aan grondwateronttrekkingen voor beregening van laagwaardige teelt zoals gras en mais. Of onttrekking van grondwater voor bepaalde industriële activiteiten.”

Neerslagtekort
Aanleiding voor de maatregelen is de droogte en het oplopende neerslagtekort. Het waterschap schetst dat er geen onbeperkt gebruik kan worden gemaakt van de zoetwatervoorraden in het Veluwemassief en de Utrechtse Heuvelrug. De grondwatervoorraad in het gebied is nog altijd tien keer groter dan het IJsselmeer, maar de voorraad neemt al langere tijd af als gevolg van veranderd land- en watergebruik.

Het instellen van het onttrekkingsverbod en andere kortetermijnmaatregelen zoals een aangepast peil- en maaibeheer, zijn niet voldoende om de grondwatervoorraad te beschermen, schrijft het waterschap. “Nu we als gevolg van klimaatverandering vaker te maken krijgen met schaarste van water is zorgvuldig, zuinig waterbeheer nodig. Net als structurele veranderingen in het gebruik van bodem, bebossing en benutting van water.”

Door een droog en warm voorjaar met veel wind is er vooral door verdamping in korte tijd een flink neerslagtekort ontstaan. “Meer nog dan in de voorgaande droge jaren”, schrijft het waterschap. “Het landelijke neerslagtekort is inmiddels opgelopen tot 93 mm. En de prognose voor komende weken is dat dit oploopt richting een tekort van meer dan 110 mm.”

 

MEER INFORMATIE
LCW: op hoge zandgronden vallen lokaal watergangen droog
Natuurorganisaties steunen versnelde aanpak van droogte
Steeds meer waterschappen nemen maatregelen tegen droogte

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.