0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Natuurorganisaties Natuurmonumenten, Wereld Natuurfonds en LandschappenNL maken zich zorgen over de droogte en de gevolgen daarvan voor de natuur. In een gezamenlijke brief roepen ze waterschappen en provincies op om snel maatregelen te treffen die ook op langere termijn werken.

De natuur heeft in 2018 flink te leiden gehad onder de droogte. Ook 2019 is tot nu toe een droog jaar en daarom zijn de watertekorten van 2018 volgens de natuurorganisaties nog niet aangevuld. Om de natuurschade door droogte beter in kaart te brengen, vragen de natuurorganisaties de provincies en waterschappen om een landsdekkende monitoring en een evaluatie van ecologische effecten van de droogte.

Volgens de natuurorganisaties hebben provincies en waterschappen vorig jaar effectief en voortvarend gehandeld tijdens de droogte. Ze schrijven echter ook dat er is gebleken dat: “we in Nederland niet overal goed voorbereid waren op de droogte en dat ons watersysteem onvoldoende is ingericht om met watertekorten om te gaan.” Daarom noemen de drie organisaties het daarom ‘urgent’ om nu al maatregelen te nemen.

Waterpeil moet omhoog
Natuurmonumenten, Wereld Natuurfonds en LandschappenNL pleiten voor het vasthouden van water, een flexibeler waterbeheer en vermindering van gebruik van grondwater. Het waterpeil moet waar mogelijk omhoog en bij dreigende droogte moeten noodmaatregelen beschikbaar zijn, met name vermindering van grondwateronttrekkingen in periodes van droogte.

Ook pleiten de organisaties voor het verplaatsen van de innamepunten voor zoetwater stroomopwaarts langs de grote rivieren. Verzilting van de innamepunten kan zo - in tijden van droogte - worden voorkomen.

Onderling verbonden natuurgebieden met een gezonde waterhuishouding zijn beter bestand tegen weersextremen. De organisaties willen dat er structurele maatregelen genomen worden om kwetsbare natuurgebieden beter te beschermen. Het creëren van natuurgebieden biedt, zo schrijven de natuurorganisaties, kansen om water in tijden van overlast te bergen en in tijden van droogte geleidelijk terug te geven.

De Unie van Waterschappen laat weten later deze week met een reactie te komen.

 

MEER INFORMATIE
De brief van de natuurorganisaties

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het