0
0
0
s2smodern

Natuurorganisaties Natuurmonumenten, Wereld Natuurfonds en LandschappenNL maken zich zorgen over de droogte en de gevolgen daarvan voor de natuur. In een gezamenlijke brief roepen ze waterschappen en provincies op om snel maatregelen te treffen die ook op langere termijn werken.

De natuur heeft in 2018 flink te leiden gehad onder de droogte. Ook 2019 is tot nu toe een droog jaar en daarom zijn de watertekorten van 2018 volgens de natuurorganisaties nog niet aangevuld. Om de natuurschade door droogte beter in kaart te brengen, vragen de natuurorganisaties de provincies en waterschappen om een landsdekkende monitoring en een evaluatie van ecologische effecten van de droogte.

Volgens de natuurorganisaties hebben provincies en waterschappen vorig jaar effectief en voortvarend gehandeld tijdens de droogte. Ze schrijven echter ook dat er is gebleken dat: “we in Nederland niet overal goed voorbereid waren op de droogte en dat ons watersysteem onvoldoende is ingericht om met watertekorten om te gaan.” Daarom noemen de drie organisaties het daarom ‘urgent’ om nu al maatregelen te nemen.

Waterpeil moet omhoog
Natuurmonumenten, Wereld Natuurfonds en LandschappenNL pleiten voor het vasthouden van water, een flexibeler waterbeheer en vermindering van gebruik van grondwater. Het waterpeil moet waar mogelijk omhoog en bij dreigende droogte moeten noodmaatregelen beschikbaar zijn, met name vermindering van grondwateronttrekkingen in periodes van droogte.

Ook pleiten de organisaties voor het verplaatsen van de innamepunten voor zoetwater stroomopwaarts langs de grote rivieren. Verzilting van de innamepunten kan zo - in tijden van droogte - worden voorkomen.

Onderling verbonden natuurgebieden met een gezonde waterhuishouding zijn beter bestand tegen weersextremen. De organisaties willen dat er structurele maatregelen genomen worden om kwetsbare natuurgebieden beter te beschermen. Het creëren van natuurgebieden biedt, zo schrijven de natuurorganisaties, kansen om water in tijden van overlast te bergen en in tijden van droogte geleidelijk terug te geven.

De Unie van Waterschappen laat weten later deze week met een reactie te komen.

 

MEER INFORMATIE
De brief van de natuurorganisaties

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Jawel hoor. Regel maar een vergunning bij het waterschap?
Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het