De droogte in Europa zal wel eens de ergste in 500 jaar kunnen worden. Dat stelt het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Europese Commissie. Senior onderzoeker Andrea Toreti van JRC verklaarde afgelopen week dat mogelijk 47 procent van Europa te maken krijgt met ernstige droogte.

"We hebben de droogte van dit jaar nog niet volledig geanalyseerd, omdat die nog aan de gang is, maar op basis van mijn ervaring denk ik dat dit misschien nog extremer is dan 2018", zei Toreti.

Als er geen doeltreffende maatregelen worden genomen ‘zal de intensiteit en de frequentie van de droogte drastisch toenemen in heel Europa, zowel in het noorden als in het zuiden’, aldus de onderzoeker.

Zijn instituut publiceerde in juli een analyse van de droogte in Europa met daarin onder meer de voorspelling dat de huidige droogte in grote delen van Europa nog drie maanden voor problemen zou zorgen, zoals lage rivierafvoer, problemen voor de energiesector (waterkracht en koelen van energiecentrales), verminderde gewasopbrengsten, slinkende watervoorraden en problemen met de wateraanvoer.

Zwaarst getroffen
Al deze problemen doen zich in toenemende mate voor in Europa. Italië behoort tot de zwaarst getroffen gebieden, evenals Zuid-Frankrijk en grote delen van Spanje en Portugal.

In Italië valt de rivier de Po gedeeltelijk droog, met als een van de gevolgen dat de delta verzilt door opkomend zeewater. In Lombardije geldt voor het Lago Maggiore en de rivier Ticino een droogte-alarm. Omwonenden van het meer krijgen water per vrachtwagen geleverd.

Frankrijk beleeft de vierde hittegolf van dit jaar. De landbouw moet rekening houden met sterk verminderde gewasopbrengsten. In Zuid-Frankrijk hebben gemeenten geen drinkwater meer en wordt water aangevoerd met vrachtwagens. Ook kerncentrales komen in de problemen, omdat de reactoren niet meer kunnen worden gekoeld door lage waterstand in rivieren. De Loire valt droog.

Spanje kampt volgens de ergste droogte sinds 1.200 jaar, schreef het tijdschrift Nature Geoscience vorige maand op basis van onderzoek. Waterreservoirs in Galicië, Catalonië en Andalusië zijn voor maar 40 procent gevuld en de inhoud daalt snel verder door verdamping en verhoogd watergebruik.

Duitsland
In Duitsland is het waterpeil in rivieren laag. De Rijn dreigt in de bovenloop onbevaarbaar te worden. Bij Kaub, tussen Koblenz en Mainz, is de situatie zo problematisch dat schepen niet meer kunnen varen. Net als in 2018, met dit verschil dat de problemen zich nu hartje zomer voordoen. De lage waterstand is bedreigend voor tal van bedrijven die afhankelijk zijn van aanvoer per schip; er wordt gevreesd voor aanzienlijke economische schade. Schepen kunnen minder lading meenemen, een probleem dat ook in Nederland speelt.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is er sprake van extreme hitte. In grote delen van het land is het gebruik van water voor het besproeien van de tuin, vullen van kinderbadjes en schoon maken van auto’s aan banden gelegd.

 

LEES OOK
H2O Actueel: 'Nog voldoende water in IJsselmeer en Markermeer'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!