secundair logo knw 1

De droogte in Europa zal wel eens de ergste in 500 jaar kunnen worden. Dat stelt het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Europese Commissie. Senior onderzoeker Andrea Toreti van JRC verklaarde afgelopen week dat mogelijk 47 procent van Europa te maken krijgt met ernstige droogte.

"We hebben de droogte van dit jaar nog niet volledig geanalyseerd, omdat die nog aan de gang is, maar op basis van mijn ervaring denk ik dat dit misschien nog extremer is dan 2018", zei Toreti.

Als er geen doeltreffende maatregelen worden genomen ‘zal de intensiteit en de frequentie van de droogte drastisch toenemen in heel Europa, zowel in het noorden als in het zuiden’, aldus de onderzoeker.

Zijn instituut publiceerde in juli een analyse van de droogte in Europa met daarin onder meer de voorspelling dat de huidige droogte in grote delen van Europa nog drie maanden voor problemen zou zorgen, zoals lage rivierafvoer, problemen voor de energiesector (waterkracht en koelen van energiecentrales), verminderde gewasopbrengsten, slinkende watervoorraden en problemen met de wateraanvoer.

Zwaarst getroffen
Al deze problemen doen zich in toenemende mate voor in Europa. Italië behoort tot de zwaarst getroffen gebieden, evenals Zuid-Frankrijk en grote delen van Spanje en Portugal.

In Italië valt de rivier de Po gedeeltelijk droog, met als een van de gevolgen dat de delta verzilt door opkomend zeewater. In Lombardije geldt voor het Lago Maggiore en de rivier Ticino een droogte-alarm. Omwonenden van het meer krijgen water per vrachtwagen geleverd.

Frankrijk beleeft de vierde hittegolf van dit jaar. De landbouw moet rekening houden met sterk verminderde gewasopbrengsten. In Zuid-Frankrijk hebben gemeenten geen drinkwater meer en wordt water aangevoerd met vrachtwagens. Ook kerncentrales komen in de problemen, omdat de reactoren niet meer kunnen worden gekoeld door lage waterstand in rivieren. De Loire valt droog.

Spanje kampt volgens de ergste droogte sinds 1.200 jaar, schreef het tijdschrift Nature Geoscience vorige maand op basis van onderzoek. Waterreservoirs in Galicië, Catalonië en Andalusië zijn voor maar 40 procent gevuld en de inhoud daalt snel verder door verdamping en verhoogd watergebruik.

Duitsland
In Duitsland is het waterpeil in rivieren laag. De Rijn dreigt in de bovenloop onbevaarbaar te worden. Bij Kaub, tussen Koblenz en Mainz, is de situatie zo problematisch dat schepen niet meer kunnen varen. Net als in 2018, met dit verschil dat de problemen zich nu hartje zomer voordoen. De lage waterstand is bedreigend voor tal van bedrijven die afhankelijk zijn van aanvoer per schip; er wordt gevreesd voor aanzienlijke economische schade. Schepen kunnen minder lading meenemen, een probleem dat ook in Nederland speelt.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is er sprake van extreme hitte. In grote delen van het land is het gebruik van water voor het besproeien van de tuin, vullen van kinderbadjes en schoon maken van auto’s aan banden gelegd.

 

LEES OOK
H2O Actueel: 'Nog voldoende water in IJsselmeer en Markermeer'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?