0
0
0
s2sdefault

De capaciteit van drinkwaterproductiebedrijf Noardburgum is vergroot met twee miljoen kubieke meter water per jaar. Hiermee kan Vitens gedeeltelijk tegemoetkomen aan de toenemende vraag naar drinkwater in Friesland.

Vitens gaat op deze plek jaarlijks veertien in plaats van twaalf miljoen kubieke meter water uit de grond halen. Het productiebedrijf Jhr. Storm van ’s Gravesande in het dorp Noardburgum (gemeente Tytjerksteradiel) is een van de vier locaties die Friesland van drinkwater voorziet. Met de twee miljoen extra kan Vitens een deel van de groeiende vraag van bedrijven en huishoudens in de provincie opvangen.

De uitbreidingswerkzaamheden zijn in juni 2017 gestart en nu afgerond, op enkele kleinere werkzaamheden na. De officiële opening van de uitbreiding van de productielocatie in Noardburgum vond afgelopen vrijdag plaats. In het bijzijn van Prins Carlos de Bourbon de Parme werd een flesje Frysk Fris – de naam voor het lokale water – getapt.

De uitbreiding is mogelijk gemaakt door toepassing van het innovatieve concept van Freshkeeper: een gecombineerde win- en injectieput waarbij zoet en brak grondwater gescheiden worden gehouden. De slimme put zorgt ervoor dat in een verziltend gebied goed zoet grondwater kan blijven worden gewonnen. Het brakke water wordt juist dieper in de bodem gebracht.

Vitens spreekt van een tijdelijke oplossing voor een periode van tien tot vijftien jaar. In een bestaand gebouw is de installatie voor de zuivering van het grondwater ondergebracht, terwijl in een nieuw gebouw het slibhoudend water wordt verwerkt. De bedoeling is om op termijn de productielocatie in Noardburgum volledig te renoveren.

Er is ook een park van 1.134 zonnepanelen aangelegd. Dat is naar verwachting goed voor ruim 280 duizend kilowattuur per jaar. De zonnepanelen leveren 10 procent van het totale stroomverbruik van de productielocatie; de overige 90 procent komt van groene windenergie.

Meer informatie

Vitens over uitbreiding productielocatie Noardburgum

KWR over concept Freshkeeper

Vakartikel wereldwijde toepasbaarheid Freshkeeper

  

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Nog steeds actueel...
@Wil Holnatuurlijk!
Inderdaad bierviltjes rekenwerk. Het vasthouden van het overschot aan nuttige neerslag, zou alleen al een enorm verschil maken. Dus winters en in het natte najaar en voorjaar minder water afvoeren ( hoger peil , was toch al de bedoeling). En zomers geen tot zeer weinig water afvoeren. Daarnaast kun je doorspoelwater ook nog dubbel benutten voor ondergrondse infiltratie en bergening. En ik mis de opslag in lokale meertjes en watergangen die ook een hoger peil hebben en dus meer water bevatten. Een waterschijf van 10 centimeter, in een hele polder bevat veel water.
Het grootste probleem rond het oogsten van eendenkroos uit oppervlaktewater - waar het overlast en ergernis geeft - is dat het is vervuild met heel veel kleine stukjes plastic en piepschuim. Of wordt het eendenkroos apart gekweekt? Dan ben ik benieuwd naar het buisnessmodel.
Deze conclusie is echt kort-door-de-bocht! Rekenwerk op de achterkant van een bierviltje. Want ja, via de zogenoemde Klimaataanvoer door het Amsterdam-Rijnkanaal met - in de toekomst! - 21 m3 per seconde komt er natuurlijk nooit genoeg zoetwater naar het Groene Hart. Maar... er stroomt mééér dan genoeg zoetwater bij Hoek van Holland zinloos de Noordzee in, in de orde van 800 m3 per seconde bij extreem lage afvoer van de Waal en de Maas. Dus hoe kunnen we dat water beter benutten? Google maar eens op "Klimaatbestendige aanvoer zoetwater in Zuid-Holland".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.