secundair logo knw 1

Prins Carlos kijkt toe bij tappen van Frysk Fris (foto: Vitens)

De capaciteit van drinkwaterproductiebedrijf Noardburgum is vergroot met twee miljoen kubieke meter water per jaar. Hiermee kan Vitens gedeeltelijk tegemoetkomen aan de toenemende vraag naar drinkwater in Friesland.

Vitens gaat op deze plek jaarlijks veertien in plaats van twaalf miljoen kubieke meter water uit de grond halen. Het productiebedrijf Jhr. Storm van ’s Gravesande in het dorp Noardburgum (gemeente Tytjerksteradiel) is een van de vier locaties die Friesland van drinkwater voorziet. Met de twee miljoen extra kan Vitens een deel van de groeiende vraag van bedrijven en huishoudens in de provincie opvangen.

De uitbreidingswerkzaamheden zijn in juni 2017 gestart en nu afgerond, op enkele kleinere werkzaamheden na. De officiële opening van de uitbreiding van de productielocatie in Noardburgum vond afgelopen vrijdag plaats. In het bijzijn van Prins Carlos de Bourbon de Parme werd een flesje Frysk Fris – de naam voor het lokale water – getapt.

De uitbreiding is mogelijk gemaakt door toepassing van het innovatieve concept van Freshkeeper: een gecombineerde win- en injectieput waarbij zoet en brak grondwater gescheiden worden gehouden. De slimme put zorgt ervoor dat in een verziltend gebied goed zoet grondwater kan blijven worden gewonnen. Het brakke water wordt juist dieper in de bodem gebracht.

Vitens spreekt van een tijdelijke oplossing voor een periode van tien tot vijftien jaar. In een bestaand gebouw is de installatie voor de zuivering van het grondwater ondergebracht, terwijl in een nieuw gebouw het slibhoudend water wordt verwerkt. De bedoeling is om op termijn de productielocatie in Noardburgum volledig te renoveren.

Er is ook een park van 1.134 zonnepanelen aangelegd. Dat is naar verwachting goed voor ruim 280 duizend kilowattuur per jaar. De zonnepanelen leveren 10 procent van het totale stroomverbruik van de productielocatie; de overige 90 procent komt van groene windenergie.

Meer informatie

Vitens over uitbreiding productielocatie Noardburgum

KWR over concept Freshkeeper

Vakartikel wereldwijde toepasbaarheid Freshkeeper

  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.