secundair logo knw 1

Foto: floyd99 via Pixabay

Een doorsnee huishouden betaalt dit jaar met verbruiksbelastingen meegerekend gemiddeld 1,89 euro voor een kubieke meter drinkwater. Dat is 2,4 procent meer dan in 2020. Bij Vitens betalen klanten het minst en bij PWN het meest.

Dit blijkt uit het tarievenoverzicht over 2021 dat de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) heeft gepubliceerd. Hierin wordt zowel een totaalbeeld geschetst als alle tarieven voor aansluiting en levering per drinkwaterbedrijf genoemd. Het gemiddelde drinkwatertarief zonder verbruiksbelastingen ligt nu weer op ongeveer hetzelfde niveau als in 2015, na tussentijds een aantal jaren te zijn gedaald.

Dat komt door verhogingen in 2020 en 2021. Een gezin met een vrij standaard waterverbruik, betaalt momenteel gemiddeld 1,35 euro per kubieke meter water (duizend liter), exclusief alle belastingen. Dit komt neer op een stijging met 2,5 procent ten opzichte van 2020. In de prijs zijn het vastrecht en het variabel tarief meegenomen. Met verbruiksbelastingen erbij is het tarief 1,89 euro per kubieke meter tegenover 1,85 euro afgelopen jaar, 2,4 procent meer. Het verwachte inflatiecijfer is 1,4 procent. 

Extra investeringen nodig
De waterbedrijven hebben eerder op hun sites al het waarom van de eigen tariefstijgingen toegelicht. Dat heeft onder andere te maken met de toename van de watervraag en de effecten van klimaatverandering. De bedrijven moeten extra investeren in productieprocessen en infrastructuur om de drinkwatervoorziening in de toekomst te kunnen waarborgen.

De kosten van de tien drinkwaterbedrijven verschillen sterk vanwege de specifieke omstandigheden in hun gebieden. Daardoor variëren de gemiddelde tarieven (zonder belastingen) tussen 1,06 en 1,76 euro per kubieke meter. De klanten van Vitens zijn het goedkoopst uit en die van PWN het duurst (zie grafiek).

Als de precariobelasting wordt meegerekend, worden de verschillen nog groter. De bandbreedte ligt dan tussen 1,06 en 2,20 euro. Een deel van de gemeenten heft precario op waterleidingen en het waterbedrijf berekent dit door aan de inwoners. Gemeenten mogen deze belasting nog tot en met 2022 heffen.

Bijna 30 procent belastingen
De drinkwaterprijs bestaat voor 70,5 procent uit de kosten van het waterbedrijf en 29,5 procent uit belastingen. Het gaat bij het laatste om de verbruiksbelastingen (9 procent btw en Belasting op Leidingwater), de provinciale grondwaterheffing en de voor een deel van de huishoudens in het tarief verdisconteerde precariobelasting.

De hoge belastingdruk is een doorn in het oog van Vewin. De vereniging wijst erop dat het rond 1995 nog ging om ongeveer 15 procent, tien jaar geleden om zo’n 25 procent en nu bijna 30 procent. De toename is niet in overeenstemming met het karakter van drinkwater als eerste levensbehoefte, wordt opgemerkt.

Daarom pleit Vewin voor een verlaging van de Belasting op Leidingwater. Die bedraagt dit jaar 35,4 cent per kubieke meter water en geldt voor de eerste driehonderd kubieke meters gebruik. Hierdoor zorgt deze belasting vooral voor hogere prijzen voor consumenten, terwijl veel zakelijke gebruikers er amper last van hebben.

Tarieven drinkwaterbedrijven 2021
De gemiddelde drinkwatertarieven van de tien waterbedrijven zonder verbruiksbelastingen. De gemeenten die precario heffen, zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. (Bron: Vewin-brochure Tarievenoverzicht drinkwater 2021)

 

MEER INFORMATIE
Tarievenoverzicht drinkwater 2021
Toelichting op publicatie door Vewin
H2O Actueel (dec. 2020) over drinkwaterprijs

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.