0
0
0
s2sdefault

Een doorsnee huishouden betaalt dit jaar met verbruiksbelastingen meegerekend gemiddeld 1,89 euro voor een kubieke meter drinkwater. Dat is 2,4 procent meer dan in 2020. Bij Vitens betalen klanten het minst en bij PWN het meest.

Dit blijkt uit het tarievenoverzicht over 2021 dat de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin) heeft gepubliceerd. Hierin wordt zowel een totaalbeeld geschetst als alle tarieven voor aansluiting en levering per drinkwaterbedrijf genoemd. Het gemiddelde drinkwatertarief zonder verbruiksbelastingen ligt nu weer op ongeveer hetzelfde niveau als in 2015, na tussentijds een aantal jaren te zijn gedaald.

Dat komt door verhogingen in 2020 en 2021. Een gezin met een vrij standaard waterverbruik, betaalt momenteel gemiddeld 1,35 euro per kubieke meter water (duizend liter), exclusief alle belastingen. Dit komt neer op een stijging met 2,5 procent ten opzichte van 2020. In de prijs zijn het vastrecht en het variabel tarief meegenomen. Met verbruiksbelastingen erbij is het tarief 1,89 euro per kubieke meter tegenover 1,85 euro afgelopen jaar, 2,4 procent meer. Het verwachte inflatiecijfer is 1,4 procent. 

Extra investeringen nodig
De waterbedrijven hebben eerder op hun sites al het waarom van de eigen tariefstijgingen toegelicht. Dat heeft onder andere te maken met de toename van de watervraag en de effecten van klimaatverandering. De bedrijven moeten extra investeren in productieprocessen en infrastructuur om de drinkwatervoorziening in de toekomst te kunnen waarborgen.

De kosten van de tien drinkwaterbedrijven verschillen sterk vanwege de specifieke omstandigheden in hun gebieden. Daardoor variëren de gemiddelde tarieven (zonder belastingen) tussen 1,06 en 1,76 euro per kubieke meter. De klanten van Vitens zijn het goedkoopst uit en die van PWN het duurst (zie grafiek).

Als de precariobelasting wordt meegerekend, worden de verschillen nog groter. De bandbreedte ligt dan tussen 1,06 en 2,20 euro. Een deel van de gemeenten heft precario op waterleidingen en het waterbedrijf berekent dit door aan de inwoners. Gemeenten mogen deze belasting nog tot en met 2022 heffen.

Bijna 30 procent belastingen
De drinkwaterprijs bestaat voor 70,5 procent uit de kosten van het waterbedrijf en 29,5 procent uit belastingen. Het gaat bij het laatste om de verbruiksbelastingen (9 procent btw en Belasting op Leidingwater), de provinciale grondwaterheffing en de voor een deel van de huishoudens in het tarief verdisconteerde precariobelasting.

De hoge belastingdruk is een doorn in het oog van Vewin. De vereniging wijst erop dat het rond 1995 nog ging om ongeveer 15 procent, tien jaar geleden om zo’n 25 procent en nu bijna 30 procent. De toename is niet in overeenstemming met het karakter van drinkwater als eerste levensbehoefte, wordt opgemerkt.

Daarom pleit Vewin voor een verlaging van de Belasting op Leidingwater. Die bedraagt dit jaar 35,4 cent per kubieke meter water en geldt voor de eerste driehonderd kubieke meters gebruik. Hierdoor zorgt deze belasting vooral voor hogere prijzen voor consumenten, terwijl veel zakelijke gebruikers er amper last van hebben.

Tarieven drinkwaterbedrijven 2021
De gemiddelde drinkwatertarieven van de tien waterbedrijven zonder verbruiksbelastingen. De gemeenten die precario heffen, zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. (Bron: Vewin-brochure Tarievenoverzicht drinkwater 2021)

 

MEER INFORMATIE
Tarievenoverzicht drinkwater 2021
Toelichting op publicatie door Vewin
H2O Actueel (dec. 2020) over drinkwaterprijs

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.