0
0
0
s2smodern

Er moet een bestuursakkoord komen over de Delta-aanpak Waterkwaliteit en Zoetwater, waaraan de ministeries van Economische Zaken en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deelnemen. Dit bepleit de Vewin, de brancheorganisatie van drinkwaterbedrijven, in haar lobbyagenda voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Vewin heeft aan het begin van het politieke jaar haar nieuwe lobby-agenda gepresenteerd. In het eigen tijdschrift Waterspiegel vertellen de secretarissen van de Vewin-stuurgroepen over de meest actuele onderwerpen op hun terrein.

Volgens Lieke Coenen (werkgroep Bronnen & Kwaliteit) is naast het bestuursakkoord belangrijk dat de nationale bescherming van drinkwatervoorziening wordt opgenomen in de algemene maatregelen van bestuur die bij de Omgevingswet horen. En een derde punt: neem aan de voorkant van de geneesmiddelenketen maatregelen, zodat medicijnresten niet terechtkomen in drinkwaterbronnen.

Rob Eijsink (werkgroep Bodem & Infrastructuur) noemt het uitsluiten van mijnbouwactiviteiten in waterwingebieden. Dat moet in de Structuurvisie Ondergrond komen te staan. Verder is het belangrijk om de rechtspositie van publieke drinkwaterleidingen te versterken, zodat zij ongestoord in de bodem kunnen liggen.

Vewin pleit voor twee belastingmaatregelen, vertelt Hendrik Jan IJsinga (werkgroep Doelmatigheid, Transparantie en Waterketen). Schaf de gemeentelijke precariobelasting op de waterleidingen zo snel mogelijk af, conform de wens van de Tweede Kamer. Ook de Belasting op Leidingwater die consumenten betalen, moet worden opgeheven. Deze belasting blijkt het watergebruik niet te beïnvloeden en heeft dan ook geen positief effect op het milieu.

Vitale bedrijven waaronder drinkwaterbedrijven delen gevoelige gegevens met de overheid. Volgens Sabine Gielens (werkgroep Beveiliging & Crisismanagement) moet de bescherming van deze gegevens expliciet worden geborgd in het initiatiefwetsvoorstel voor de Wet open overheid. Deze wet vervangt de huidige Wet openbaarheid van bestuur. Gielens gaat tevens in op het mogelijke misbruik van drones die boven onder meer waterbekkens en infiltratieplassen vliegen. Vewin wil een gebiedsverbod voor drones, uitgezonderd die van drinkwaterbedrijven zelf.

Meer informatie is te vinden in het oktobernummer van Waterspiegel (PDF).

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.