0
0
0
s2smodern

De drinkwaterbedrijven sluiten voorlopig geen huishoudens met betalingsachterstanden meer van het water af. Het belang van goede hygiëne vanwege het coronavirus weegt nu zwaarder, zegt branchevereniging Vewin. 

Patricia vd Linden 180 vk Patricia van der LindenRegelmatig handen wassen met water en zeep verkleint de kans dat het virus zich verspreidt, zo benadrukt het RIVM. De drinkwaterbedrijven zijn wettelijk verplicht water te leveren en doen dat nu ook wanneer er sprake is van onbetaalde rekeningen, zegt woordvoerder Patricia van der Linden van Vewin.

Om hoeveel gevallen het gaat kan ze niet precies zeggen. De meest recente cijfers betreffen de eerste helft van 2017; toen waren in heel Nederland 3602 adressen, inclusief leegstand en bedrijfspanden, afgesloten. 

''De drinkwaterbedrijven zijn altijd al terughoudend in het afsluiten van klanten’’, stelt Van der Linden. ''Daaraan gaat een lang proces vooraf, waarin er vele malen contact is geweest en vaak ook schuldhulpverlening in gang wordt gezet. Dan is er meestal al zicht op verbetering van de situatie.’’

Bestaande afsluitingen wegens wanbetaling worden nu op verzoek opnieuw aangesloten. Dunea roept op zijn website bewoners die zonder water zitten expliciet op zich te melden, zodat de levering hervat kan worden. ''Het gaat om een uitgestelde maatregel’’, benadrukt woordvoerder Edward Verheij. ''De betalingsverplichting vervalt niet, maar wordt opgeschort.’’

Protocollen
Om de continuïteit van de watervoorziening te kunnen garanderen, hebben de drinkwaterbedrijven hun continuiteitsplannen voor een pandemie uit de kast getrokken. Die dateren uit 2009, ten tijde van de Mexicaanse griep, en zijn na de eerste berichten over corona aangepast op de huidige situatie.

Ze bevatten een overzicht van de kritische functies en de benodigde capaciteit en aanvullende maatregelen als het beperken van contactmomenten, het uitstellen van regulier onderhoud en hygiënevoorschriften. Daarvoor worden de adviezen van de rijksoverheid gevolgd.

 

-advertentie-

 


Alle tien drinkwaterbedrijven hebben hun eigen protocol, maar in grote lijnen komen die volgens Van der Linden op hetzelfde neer. ''Ons geluk is dat voor de primaire processen - productie en onderhoud - maar weinig mensen nodig zijn: veel is geautomatiseerd. Waar het kan, werken mensen thuis. Voor monteurs zijn verschillende teams samengesteld, zodat die elkaar niet besmetten. Als het nodig is, worden medewerkers opgeleid om zaken te kunnen overnemen, of wordt hulp vanuit collega-waterbedrijven geboden.’’

De vitale onderdelen zijn veiliggesteld, verzekert ook woordvoerder Verheij van Dunea. ''De continuïteit van de watervoorziening is nooit in gevaar. Daar is alles op gericht. Mensen kunnen van alles gaan hamsteren, maar water hamsteren is zeker niet nodig.’’

Wachttijden
Bij Dunea zijn nog geen medewerkers uitgevallen door corona. Als dat gebeurt, is er volgens Verheij voldoende capaciteit om dat op te vangen, zeker omdat het systeem grotendeels is geautomatiseerd. Of Brabant Water, dat in de tot nu toe zwaarst getroffen regio opereert, veel zieken telt, is niet duidelijk omdat er niemand bereikbaar was.

De drinkwaterbedrijven proberen hun klanten zoveel mogelijk van dienst te zijn via de telefoon of mail, maar waarschuwen wel dat de wachttijden langer kunnen zijn dan normaal. Waterbedrijf Groningen was vandaag tijdelijk telefonisch helemaal niet bereikbaar. Kantoren, bezoekers- en activiteitencentra zijn gesloten en excursies afgelast.

Volgens Verheij van Dunea is het nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de ervaringen met het pandemieprotocol. ''Elke dag verandert de situatie weer, daar acteren we op. We zijn continu in overleg, zowel intern als binnen de sector. Ik denk dat we als bedrijf en als sector heel goed opgeschaald zijn.’’

Dat bevestigt Van der Linden: ''De draaiboeken hebben bijgedragen aan een goede voorbereiding op de situatie waarin de bedrijven zich nu bevinden. Op dit moment zijn er geen problemen met de borging van de continuiteit, maar we denken als sector al wel vast na over welke maatregelen er vanuit de overheid eventueel nog kunnen volgen en hoe we daarop kunnen anticiperen.'' 

 

MEER INFORMATIE
Watersector in tijden van corona
Watersector behoort tot vitale beroepen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michaël BentvelsenHet onderzoek heeft helaas niet gekeken naar slijtagedeeltjes van banden van het wegverkeer. Was mooi geweest als die ook meegenomen hadden kunnen worden, maar vereist blijkbaar andere analysetechniek.
En hoe zit het dan met de 120 verdwenen bomen aan de zuiderlandsezeedijk/zuidijk bij Oude-Tonge?
Waarom is daar zo niet mee omgaan, ook daar waren vleermuizen en was er landschapswaarden.
En waarom komen er daar geen bomen terug?
@Reintje PaijmansDank voor uw aanvulling. Inderdaad de dennenbossen zijn aangeplant om 'woeste gronden te ontginnen' en voor de productie van hout voor in onze mijnen. Dat was mij bekend.
Zijn de rubbers afkomstig van slijtage van autobanden dat via de lucht als fijnstof en afspoeling van de weg in het oppervlaktewater terecht komt. Bandenslijpsel is volgens mij een onderschat milieuprobleem qua milieuimpact. Wel allemaal gillen als er rubberkorrels op de sportvelden (wat spoelt daar niet van uit) liggen waar de kindjes aan bloot staan, maar ondertussen zelf rijgedrag niet aanpassen.
Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.