secundair logo knw 1

De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven gaan werken met een grondstoffenpaspoort. Ze zullen de leveranciers van drinkwaterleidingen vragen om een objectief circulair grondstoffenpaspoort in te vullen.

Met een grondstoffenpaspoort krijgen de drinkwaterbedrijven inzicht in de precieze herkomst en productiewijze van het leidingmateriaal en wat er na gebruik mee gebeurt. “Het grondstoffenpaspoort is een middel en geen doel. Het doel is het bereiken van een circulaire en duurzame drinkwaterinfrastructuur.” zegt Elsbeth Roelofs. Vanuit MVO Nederland begeleidt ze de drinkwatersector in de coalitie Blauwe Netten. In deze coalitie, die vorig jaar maart van start ging, werken de 10 Nederlandse waterbedrijven samen om de verduurzaming in de drinkwatersector te versnellen.

De drinkwaterbedrijven hebben volgens Roelofs behoefte aan inzicht in de keten die betrokken is bij het drinkwaternet. Het grondstoffenpaspoort inventariseert niet alleen het toegepaste leidingmateriaal, maar maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen het hergebruiken van producten en materialen en het behouden van grondstoffen. “Uiteindelijk geeft dit de drinkwaterbedrijven informatie die ze kunnen gebruiken bij aanbestedingen als er drinkwaterleidingen vervangen moeten worden.”

De leveranciers van materialen reageerden volgens Roelofs over het algemeen gematigd positief op het nieuwe grondstoffenpaspoort. "Bedrijven zien het wel als kans. Het is natuurlijk een forse opgave voor de leveranciers en daarom zijn er trainingen geweest en is er een begeleidingsgroep met inkopers van drinkwaterbedrijven waar leveranciers terecht kunnen met hun vragen.”

 

MEER INFORMATIE
Drinkwaterbedrijven bundelen krachten bij duurzaamheid
Blauwe Netten: alle drinkwaterbedrijven doen mee

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.