0
0
0
s2sdefault

De ontwikkeling van een of meer aantrekkelijke ketens van zand uit rioolwaterzuiveringen naar grondstof in andere economische sectoren. Dat is de bedoeling van een nieuwe proeftuin.

De ‘proeftuin zand’ is een gezamenlijk initiatief van de Energie- & Grondstoffenfabriek (EFGF), dertien waterschappen en het collectief AquaMinerals waarbij alle drinkwaterbedrijven zijn aangesloten. Zij willen het zand dat vrijkomt bij het zuiveren van afvalwater, hergebruiken als grondstof voor verschillende toepassingen. De deelnemers gaan nu uitzoeken welke toepassingen hiervoor het meest geschikt zijn. Hun ambitie is om vanaf 2018 een of meer ketens te ontwikkelen.

Olaf van der Kolk, directeur van AquaMinerals, vindt het niet meer dan logisch dat drinkwaterbedrijven en waterschappen de handen ineen slaan. “Zij zijn broertjes en zusjes in de waterketen en zoeken elkaar om uiteenlopende redenen vaak op. Het is wel voor het eerst dat ze structureel en op deze manier gaan samenwerken op het gebied van reststoffen. We hebben bewust ervoor gekozen om te beginnen met het hergebruik van zand. Hiervan is de operationele en financiële exposure beperkt. Wel staat het onderwerp ‘resource recovery’ bij alle waterschappen hoog op de agenda.”

Gisteren (7 februari) was de startbijeenkomst van de proeftuin. De deelnemers hebben met elkaar afgesproken om tot aan 2018 de mogelijkheden te inventariseren. Zij voeren onder meer gezamenlijke analyses uit en verkennen de markt. Tevens worden de juridische mogelijkheden en barrières in beeld gebracht. Van der Kolk: “We stellen een gezamenlijke visie op. Bijvoorbeeld: hoe willen we duurzaamheid en kwaliteit realiseren? Dat vereist veel uitzoekwerk. In deze fase heeft iedereen nog de vrijheid om eruit te stappen. Ook kunnen nieuwe partijen zich aansluiten. Eind 2017 ronden we de proeftuin af. De jaren daarna gaan we de ketens inrichten.”

Het uitgangspunt hierbij is een collectief model, zegt Van der Kolk. “De bedoeling is om zaken als inkoop, transport en prijsstelling te harmoniseren. Op deze manier kunnen we klanten een hoge kwaliteit en veel zekerheid bieden. Dat is essentieel om hen te verleiden tot het afnemen van secundaire grondstoffen.”

Van der Kolk wijst op de eigen ervaringen van de drinkwaterbedrijven. “Zij winnen diverse grondstoffen uit water, waarvan de twee belangrijkste kalk en ijzerhydroxide zijn. Via AquaMinerals leveren ze de stoffen aan allerlei functionele markten. Hiermee winnen de drinkwaterbedrijven aan inkoop-, verkoop- en innovatiekracht. Dat willen we ook bereiken in de nieuwe samenwerking met de waterschappen. De deelnemers zullen er hard voor moeten werken, in het bijzonder AquaMinerals en de EFGF. Maar ik geloof er heilig in dat de collectieve aanpak gaat lukken. Want dit is in ieders voordeel.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.