De ontwikkeling van een of meer aantrekkelijke ketens van zand uit rioolwaterzuiveringen naar grondstof in andere economische sectoren. Dat is de bedoeling van een nieuwe proeftuin.

De ‘proeftuin zand’ is een gezamenlijk initiatief van de Energie- & Grondstoffenfabriek (EFGF), dertien waterschappen en het collectief AquaMinerals waarbij alle drinkwaterbedrijven zijn aangesloten. Zij willen het zand dat vrijkomt bij het zuiveren van afvalwater, hergebruiken als grondstof voor verschillende toepassingen. De deelnemers gaan nu uitzoeken welke toepassingen hiervoor het meest geschikt zijn. Hun ambitie is om vanaf 2018 een of meer ketens te ontwikkelen.

Olaf van der Kolk, directeur van AquaMinerals, vindt het niet meer dan logisch dat drinkwaterbedrijven en waterschappen de handen ineen slaan. “Zij zijn broertjes en zusjes in de waterketen en zoeken elkaar om uiteenlopende redenen vaak op. Het is wel voor het eerst dat ze structureel en op deze manier gaan samenwerken op het gebied van reststoffen. We hebben bewust ervoor gekozen om te beginnen met het hergebruik van zand. Hiervan is de operationele en financiële exposure beperkt. Wel staat het onderwerp ‘resource recovery’ bij alle waterschappen hoog op de agenda.”

Gisteren (7 februari) was de startbijeenkomst van de proeftuin. De deelnemers hebben met elkaar afgesproken om tot aan 2018 de mogelijkheden te inventariseren. Zij voeren onder meer gezamenlijke analyses uit en verkennen de markt. Tevens worden de juridische mogelijkheden en barrières in beeld gebracht. Van der Kolk: “We stellen een gezamenlijke visie op. Bijvoorbeeld: hoe willen we duurzaamheid en kwaliteit realiseren? Dat vereist veel uitzoekwerk. In deze fase heeft iedereen nog de vrijheid om eruit te stappen. Ook kunnen nieuwe partijen zich aansluiten. Eind 2017 ronden we de proeftuin af. De jaren daarna gaan we de ketens inrichten.”

Het uitgangspunt hierbij is een collectief model, zegt Van der Kolk. “De bedoeling is om zaken als inkoop, transport en prijsstelling te harmoniseren. Op deze manier kunnen we klanten een hoge kwaliteit en veel zekerheid bieden. Dat is essentieel om hen te verleiden tot het afnemen van secundaire grondstoffen.”

Van der Kolk wijst op de eigen ervaringen van de drinkwaterbedrijven. “Zij winnen diverse grondstoffen uit water, waarvan de twee belangrijkste kalk en ijzerhydroxide zijn. Via AquaMinerals leveren ze de stoffen aan allerlei functionele markten. Hiermee winnen de drinkwaterbedrijven aan inkoop-, verkoop- en innovatiekracht. Dat willen we ook bereiken in de nieuwe samenwerking met de waterschappen. De deelnemers zullen er hard voor moeten werken, in het bijzonder AquaMinerals en de EFGF. Maar ik geloof er heilig in dat de collectieve aanpak gaat lukken. Want dit is in ieders voordeel.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi initiatief. Kijk bij het opstellen van de kosten niet alleen naar die van een dergelijk installatie maar ook naar de maatschappelijke kosten als niets doet.
Ik begrijp niet waarom voedselzekerheid geborgd zou moeten zijn. Als dat zo is, dan moeten we sierteelt, als bloembollen en lelies, niet meer subsidiëren en er voor zorgen dat de landbouw voedsel voor mensen produceert, en niet voor dieren.
@Hans MiddendorpBen het de laatste tijd niet vaak met je eens, maar deze keer wel. Terechte vragen, want ik vind het ook een vaag en ongrijpbaar verhaal.
In de titel staat: "cultuurverandering nodig". Uit de tekst blijkt dat er een transitie nodig is (niet verwonderlijk) en dat er gewerkt wordt aan een "routekaart'. Maar wat zijn nou precies de (tussen) resultaten en welke cultuurverandering is er nodig?
In Duitsland en Zwitserland is de nodige ervaring met gepatenteerde activated cokes reactor technologie. Die lijkt zelfs PFAS biologisch af te breken.
Dit zou voor Delfland en anderen een goede oplossing kunnen zijn.....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!