De Nederlandse drinkwaterbedrijven willen in de periode tot en met 2030 wereldwijd tien miljoen mensen duurzaam toegang geven tot schoon drinkwater. Zij hebben hun krachten gebundeld in het nieuwe programma WaterWorX.

De directeuren van de tien drinkwaterbedrijven verzorgden de aftrap door hun handtekening te plaatsen tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken in het kader van Wereld Waterdag. Reina Buijs, plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking van het ministerie, lanceerde WaterWorX officieel. “Deze samenwerking maakt Nederland uniek. Juist door samen te werken, kunnen we grote stappen zetten en dat is hard nodig.”

WaterWorX is het antwoord van de drinkwaterbedrijven op een toezegging van Lilianne Ploumen. De demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil dat Nederland een significante bijdrage levert aan het duurzame ontwikkelingsdoel 6 (schoon water en sanitatie) van de Verenigde Naties. Volgens Ploumen kan dat door 30 miljoen mensen duurzame toegang te geven tot veilig drinkwater en 50 miljoen mensen duurzame toegang tot sanitaire voorzieningen in 2030. Zij draagt 10 miljoen euro bij aan de waterbank van de Wereldbank.

De Nederlandse drinkwaterbedrijven en hun partnerbedrijven in Afrika, Azië en Latijns-Amerika gaan een publiek-private samenwerking aan met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma WaterWorX zal uit drie fasen bestaan. Voor de eerste fase is een budget beschikbaar van 54 miljoen euro. De Nederlandse en lokale waterbedrijven dragen 45 procent bij. De resterende 55 procent komt van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse waterbedrijven delen hun kennis en kunde met lokale waterbedrijven door middel van Water Operator Partnerships. De bedoeling is om voor langere termijn te werken aan het terugdringen van lekverliezen en het versterken van de financiële en administratieve systemen. Waar nodig wordt de bedrijfsvoering aangepast aan het veranderende klimaat. Ook wordt capaciteit ontwikkeld om juist de allerarmsten te voorzien van water. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt als partner vooral aan lokaal beleid en lokale wet- en regelgeving.

Ondanks grote verbeteringen sinds 2000 wordt geschat dat 663 miljoen mensen geen toegang hebben tot een verbeterde waterbron of gebruikmaken van ongezuiverd oppervlaktewater. De situatie bij sanitaire voorzieningen is nog schrijnender. Naar schatting ontbreekt het 2,4 miljard mensen in de wereld daaraan.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!