0
0
0
s2smodern

De Nederlandse drinkwaterbedrijven willen in de periode tot en met 2030 wereldwijd tien miljoen mensen duurzaam toegang geven tot schoon drinkwater. Zij hebben hun krachten gebundeld in het nieuwe programma WaterWorX.

De directeuren van de tien drinkwaterbedrijven verzorgden de aftrap door hun handtekening te plaatsen tijdens een bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken in het kader van Wereld Waterdag. Reina Buijs, plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking van het ministerie, lanceerde WaterWorX officieel. “Deze samenwerking maakt Nederland uniek. Juist door samen te werken, kunnen we grote stappen zetten en dat is hard nodig.”

WaterWorX is het antwoord van de drinkwaterbedrijven op een toezegging van Lilianne Ploumen. De demissionair minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil dat Nederland een significante bijdrage levert aan het duurzame ontwikkelingsdoel 6 (schoon water en sanitatie) van de Verenigde Naties. Volgens Ploumen kan dat door 30 miljoen mensen duurzame toegang te geven tot veilig drinkwater en 50 miljoen mensen duurzame toegang tot sanitaire voorzieningen in 2030. Zij draagt 10 miljoen euro bij aan de waterbank van de Wereldbank.

De Nederlandse drinkwaterbedrijven en hun partnerbedrijven in Afrika, Azië en Latijns-Amerika gaan een publiek-private samenwerking aan met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma WaterWorX zal uit drie fasen bestaan. Voor de eerste fase is een budget beschikbaar van 54 miljoen euro. De Nederlandse en lokale waterbedrijven dragen 45 procent bij. De resterende 55 procent komt van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse waterbedrijven delen hun kennis en kunde met lokale waterbedrijven door middel van Water Operator Partnerships. De bedoeling is om voor langere termijn te werken aan het terugdringen van lekverliezen en het versterken van de financiële en administratieve systemen. Waar nodig wordt de bedrijfsvoering aangepast aan het veranderende klimaat. Ook wordt capaciteit ontwikkeld om juist de allerarmsten te voorzien van water. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt als partner vooral aan lokaal beleid en lokale wet- en regelgeving.

Ondanks grote verbeteringen sinds 2000 wordt geschat dat 663 miljoen mensen geen toegang hebben tot een verbeterde waterbron of gebruikmaken van ongezuiverd oppervlaktewater. De situatie bij sanitaire voorzieningen is nog schrijnender. Naar schatting ontbreekt het 2,4 miljard mensen in de wereld daaraan.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.