0
0
0
s2smodern

De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven (verenigd in brancheorganisatie Vewin) zeggen bezorgd te zijn over het feit de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vanaf vandaag (1 september) mag doorgaan met het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem. De lozingen moesten in 2015 nog stopgezet worden nadat lekkages waren opgetreden.

De NAM haalt in het Drentse Schoonebeek olie uit de grond door gebruik te maken van ultraschoon water. Het afvalwater, dat daarbij ontstaat, wordt via een ondergrondse leiding naar Twente gebracht om daar in lege ondergrondse gasvelden te worden opgeslagen.

Lekkages in de afvalwaterleiding hebben geleid tot een discussie in de provinciale en landelijke politiek over de vraag of het verstandig is door te gaan met deze opslag van afvalwater. De afgelopen tijd drongen verschillende partijen er op aan om bij gelegenheid helemaal te stoppen met de afvalwaterinjecties.

Intussen heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) de NAM toestemming gegeven de injectie van afvalwater in de Twentse bodem voorlopig te hervatten. Het probleem zou zijn opgelost door in de bestaande transportleiding over een lengte van 45 kilometer een nieuwe kunststof leiding aan te brengen, een oplossing die door het Staatstoezicht op de Mijnen is goedgekeurd. Op basis van bestaande vergunningen is er volgens de minister daarom geen reden de injectie van afvalwater tegen te houden.

Vewin stelt dat minister Kamp de Tweede Kamer had toegezegd dat de afvalwaterinjecties stilgelegd zouden worden totdat de milieu-effectrapportage geëvalueerd zou zijn. "Daarin worden alle opties voor verwerking of verwijdering van afvalwater opnieuw beoordeeld, waarna een besluit genomen kan worden. Dat nu toch al vooruitlopend daarop de injectie wordt hervat, is onbegrijpelijk", aldus Vewin. "De bodem is een belangrijke bron voor grondwater voor de drinkwatervoorziening. Vewin wil waarborgen dat risico's van afvalwaterinjectie voor het grondwater voorkomen worden. Afvalwaterinjectie moet in ieder geval uitgesloten zijn alle in gebieden die voor de waterwinning van belang zijn. Monitoring van het diepe grondwater is noodzakelijk om eventuele lekkages te kunnen detecteren."

Het schone water dat de NAM gebruikt om olie op te pompen in Schoonebeek (en dat uiteindelijk de basis vormt voor het omstreden afvalwater) wordt geproduceerd in de Puurwaterfabriek in het Drentse Nieuw-Amsterdam. De Puurwaterfabriek is een samenwerkingsverband van waterschap Vechtstromen en Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Dit drinkwaterbedrijf is een van de tien leden van Vewin.

Een artikel over de Puurwaterfabriek was te lezen in maandblad H2O van september 2015. H2O is een uitgave van Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW). Ook een abonnement op H2O? Word dan lid van Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW).

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreƫerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliƫn, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.