secundair logo knw 1

De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven (verenigd in brancheorganisatie Vewin) zeggen bezorgd te zijn over het feit de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vanaf vandaag (1 september) mag doorgaan met het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem. De lozingen moesten in 2015 nog stopgezet worden nadat lekkages waren opgetreden.

De NAM haalt in het Drentse Schoonebeek olie uit de grond door gebruik te maken van ultraschoon water. Het afvalwater, dat daarbij ontstaat, wordt via een ondergrondse leiding naar Twente gebracht om daar in lege ondergrondse gasvelden te worden opgeslagen.

Lekkages in de afvalwaterleiding hebben geleid tot een discussie in de provinciale en landelijke politiek over de vraag of het verstandig is door te gaan met deze opslag van afvalwater. De afgelopen tijd drongen verschillende partijen er op aan om bij gelegenheid helemaal te stoppen met de afvalwaterinjecties.

Intussen heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) de NAM toestemming gegeven de injectie van afvalwater in de Twentse bodem voorlopig te hervatten. Het probleem zou zijn opgelost door in de bestaande transportleiding over een lengte van 45 kilometer een nieuwe kunststof leiding aan te brengen, een oplossing die door het Staatstoezicht op de Mijnen is goedgekeurd. Op basis van bestaande vergunningen is er volgens de minister daarom geen reden de injectie van afvalwater tegen te houden.

Vewin stelt dat minister Kamp de Tweede Kamer had toegezegd dat de afvalwaterinjecties stilgelegd zouden worden totdat de milieu-effectrapportage geëvalueerd zou zijn. "Daarin worden alle opties voor verwerking of verwijdering van afvalwater opnieuw beoordeeld, waarna een besluit genomen kan worden. Dat nu toch al vooruitlopend daarop de injectie wordt hervat, is onbegrijpelijk", aldus Vewin. "De bodem is een belangrijke bron voor grondwater voor de drinkwatervoorziening. Vewin wil waarborgen dat risico's van afvalwaterinjectie voor het grondwater voorkomen worden. Afvalwaterinjectie moet in ieder geval uitgesloten zijn alle in gebieden die voor de waterwinning van belang zijn. Monitoring van het diepe grondwater is noodzakelijk om eventuele lekkages te kunnen detecteren."

Het schone water dat de NAM gebruikt om olie op te pompen in Schoonebeek (en dat uiteindelijk de basis vormt voor het omstreden afvalwater) wordt geproduceerd in de Puurwaterfabriek in het Drentse Nieuw-Amsterdam. De Puurwaterfabriek is een samenwerkingsverband van waterschap Vechtstromen en Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). Dit drinkwaterbedrijf is een van de tien leden van Vewin.

Een artikel over de Puurwaterfabriek was te lezen in maandblad H2O van september 2015. H2O is een uitgave van Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW). Ook een abonnement op H2O? Word dan lid van Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?
Zoet water wordt schaars(er). Dus stop dan alvast met het gebruik van alle water als koelmiddel. Trek alle vergunningen daarvoor - helaas wel op termijn -  in. Verbiedt dan gelijk ook even om het klimaat nog verder op te warmen zoals onze regering met kerncentrales denkt te (moeten of mogen) gaan doen. Niet alleen de burger moet gaan leren om zuinig om te gaan met water, de overheid zelf en het bedrijfsleven ook. Kunnen gelijk alle smeerpijpen dicht, zoals Du Pont mag hebben en Campina bij voorbeeld. Kijk eens hoeveel vervuiling dat gaat schelen. 
Citaat: "En ja, het waterbedrijf moet dan weten hoeveel ‘ingezetenen’ er zijn ‘achter de meter’. Dat kan het probleem niet zijn, dat lukt ook prima bij heffingen van gemeente en waterschap." Dat zou je toch denken. Begin dit jaar liet waterschap Delfland weten bij een informatieve bijeenkomst over het waterspoor dat, in ons gebied met 1,2 miljoen huishoudens, er maar liefst 3-400.000 drinkwaterrekeningen gaan naar adressen die niet corresponderen met de administratie van het waterschap. Al die 'onbekende aansluitingen' moeten eerst worden nagelopen door Evides en Dunea, vindt het college. 'Tot die tijd kunnen we niks doen'. Gewoon de zuiveringsheffing meesturen met de drinkwaternota mag niet: een belastingaanslag moet van de belastingheffer naar de belastingplichtige, die mag je niet combineren met de drinkwaterrekening. Bureacratie zegeviert over de praktijk.
Ik ken nog wel een mooie waterstroom die verontreinigd is met PFAS en andere stoffen die graag een pilot zou willen zijn voor deze techniek. Reiniging met actieve kool is hier duur en slecht werkend vanwege de andere stoffen en lozing is daarna op het riool.