0
0
0
s2smodern

Onderzoekers van de Saudi-Arabische King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) ontwikkelden een methode om water te vangen, en weer los te laten, met het zout calciumchloride. 

“Dat calciumchloride erg waterabsorberend is, was al langer bekend, maar tot nu toe bestond geen eenvoudige methode om van water te onttrekken aan de zoute drab die vervolgens ontstond,” zegt Renyuan Li, die als PhD-student bij het onderzoek betrokken was.

Prototype
De onderzoekers van de Saudi-Arabische universiteit losten dit probleem om door een prototype te ontwikkelen waarbij het zout aan een hydrogel toegevoegd wordt, die er voor zorgt dat het water vloeibaar blijft. De nanobuisjes in het prototype zorgen er voor dat het water op het gewenste moment weer wordt vrijgegeven.

Eenvoud en lage kosten zijn volgens Li de grootste voordelen van het nieuw ontwikkelde systeem. Drie liter water kan, zo berekenden de onderzoekers, al voor een halve cent per dag geproduceerd worden.

Dorre gebieden
Het systeem is volgens Li vooral geschikt om in dorre gebieden te worden ingezet. “Maar het kan ook ontwikkeld worden tot een draagbaar of snel en eenvoudig te construeren apparaat in geval van oorlog of natuurramp.”

Voor het zover is, moet er nog wel het nodige onderzoek verricht worden. Li en zijn collega’s van de King Abdullah University of Science and Technology willen de komende tijd gebruiken om het systeem efficiënter te laten werken. “We denken dat we de waterproductie nog duidelijk kunnen vergroten en het apparaat geschikt maken voor duurzaam gebruik, in het huidige prototype moet de gel namelijk nog regelmatig vervangen worden.”


MEER INFORMATIE
Drinking water sucked from the dusty desert air

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.