0
0
0
s2smodern

Onderzoekers van de Saudi-Arabische King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) ontwikkelden een methode om water te vangen, en weer los te laten, met het zout calciumchloride. 

“Dat calciumchloride erg waterabsorberend is, was al langer bekend, maar tot nu toe bestond geen eenvoudige methode om van water te onttrekken aan de zoute drab die vervolgens ontstond,” zegt Renyuan Li, die als PhD-student bij het onderzoek betrokken was.

Prototype
De onderzoekers van de Saudi-Arabische universiteit losten dit probleem om door een prototype te ontwikkelen waarbij het zout aan een hydrogel toegevoegd wordt, die er voor zorgt dat het water vloeibaar blijft. De nanobuisjes in het prototype zorgen er voor dat het water op het gewenste moment weer wordt vrijgegeven.

Eenvoud en lage kosten zijn volgens Li de grootste voordelen van het nieuw ontwikkelde systeem. Drie liter water kan, zo berekenden de onderzoekers, al voor een halve cent per dag geproduceerd worden.

Dorre gebieden
Het systeem is volgens Li vooral geschikt om in dorre gebieden te worden ingezet. “Maar het kan ook ontwikkeld worden tot een draagbaar of snel en eenvoudig te construeren apparaat in geval van oorlog of natuurramp.”

Voor het zover is, moet er nog wel het nodige onderzoek verricht worden. Li en zijn collega’s van de King Abdullah University of Science and Technology willen de komende tijd gebruiken om het systeem efficiënter te laten werken. “We denken dat we de waterproductie nog duidelijk kunnen vergroten en het apparaat geschikt maken voor duurzaam gebruik, in het huidige prototype moet de gel namelijk nog regelmatig vervangen worden.”


MEER INFORMATIE
Drinking water sucked from the dusty desert air

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.