secundair logo knw 1

Afbeelding: Renyuan Li

Onderzoekers van de Saudi-Arabische King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) ontwikkelden een methode om water te vangen, en weer los te laten, met het zout calciumchloride. 

“Dat calciumchloride erg waterabsorberend is, was al langer bekend, maar tot nu toe bestond geen eenvoudige methode om van water te onttrekken aan de zoute drab die vervolgens ontstond,” zegt Renyuan Li, die als PhD-student bij het onderzoek betrokken was.

Prototype
De onderzoekers van de Saudi-Arabische universiteit losten dit probleem om door een prototype te ontwikkelen waarbij het zout aan een hydrogel toegevoegd wordt, die er voor zorgt dat het water vloeibaar blijft. De nanobuisjes in het prototype zorgen er voor dat het water op het gewenste moment weer wordt vrijgegeven.

Eenvoud en lage kosten zijn volgens Li de grootste voordelen van het nieuw ontwikkelde systeem. Drie liter water kan, zo berekenden de onderzoekers, al voor een halve cent per dag geproduceerd worden.

Dorre gebieden
Het systeem is volgens Li vooral geschikt om in dorre gebieden te worden ingezet. “Maar het kan ook ontwikkeld worden tot een draagbaar of snel en eenvoudig te construeren apparaat in geval van oorlog of natuurramp.”

Voor het zover is, moet er nog wel het nodige onderzoek verricht worden. Li en zijn collega’s van de King Abdullah University of Science and Technology willen de komende tijd gebruiken om het systeem efficiënter te laten werken. “We denken dat we de waterproductie nog duidelijk kunnen vergroten en het apparaat geschikt maken voor duurzaam gebruik, in het huidige prototype moet de gel namelijk nog regelmatig vervangen worden.”


MEER INFORMATIE
Drinking water sucked from the dusty desert air

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.