Bij lage luchtvochtigheid water winnen uit lucht, met zonlicht als enige energiebron. Volgens Amerikaanse onderzoekers maakt een heel poreus materiaal dat mogelijk.

Een schone drinkwatervoorziening is op veel plekken ter wereld een probleem. Tegelijkertijd zit er altijd water in de lucht. Daarom zijn wetenschappers al lang op zoek naar methodes om lucht te gebruiken als (drink)waterbron. De afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld torens, turbines en netten ontwikkeld om drinkwater te maken van mist, dauw of regen. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe groter de successen.

Wetenschappers van de universiteiten MIT en Berkeley – die hun bevindingen vorige week publiceerden in het blad Science – claimen nu ook water uit de lucht te kunnen halen bij een luchtvochtigheid van minder dan 20 %. Bovendien heeft hun ontdekking slechts weinig energie nodig om te functioneren.

Het geheim is het gebruik van het metaal-organische rooster MOF-801. Het water hecht zich aan het poreuze, sponsachtige materiaal. Het water komt vrij uit het MOF-materiaal als het in een gesloten, transparante box wordt geplaatst in de zon of boven een hittebron. Dankzij de poreuze structuur kan veel water zich hechten aan MOF-801, een kilo van dit materiaal zou volgens de onderzoekers 3 liter water per dag op kunnen leveren.

Het artikel in Science leest u hier

Een interview met een van de wetenschappers ziet u hier

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!