secundair logo knw 1

Foto: Evelyn Wang MIT

Bij lage luchtvochtigheid water winnen uit lucht, met zonlicht als enige energiebron. Volgens Amerikaanse onderzoekers maakt een heel poreus materiaal dat mogelijk.

Een schone drinkwatervoorziening is op veel plekken ter wereld een probleem. Tegelijkertijd zit er altijd water in de lucht. Daarom zijn wetenschappers al lang op zoek naar methodes om lucht te gebruiken als (drink)waterbron. De afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld torens, turbines en netten ontwikkeld om drinkwater te maken van mist, dauw of regen. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe groter de successen.

Wetenschappers van de universiteiten MIT en Berkeley – die hun bevindingen vorige week publiceerden in het blad Science – claimen nu ook water uit de lucht te kunnen halen bij een luchtvochtigheid van minder dan 20 %. Bovendien heeft hun ontdekking slechts weinig energie nodig om te functioneren.

Het geheim is het gebruik van het metaal-organische rooster MOF-801. Het water hecht zich aan het poreuze, sponsachtige materiaal. Het water komt vrij uit het MOF-materiaal als het in een gesloten, transparante box wordt geplaatst in de zon of boven een hittebron. Dankzij de poreuze structuur kan veel water zich hechten aan MOF-801, een kilo van dit materiaal zou volgens de onderzoekers 3 liter water per dag op kunnen leveren.

Het artikel in Science leest u hier

Een interview met een van de wetenschappers ziet u hier

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...