Net als in de jaren daarvoor voldeed het drinkwater in 2021 bij 99,9 procent van de metingen aan de normen, volgens een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Waar wel sprake was van een normoverschrijding, leverde dat meestal geen gevaar op voor de volksgezondheid. Er zijn twee incidenten met een omvangrijke besmetting met de E.coli bacterie geweest waarbij een grootschalig kookadvies is afgegeven.

De waterbedrijven leverden vorig jaar in totaal 1,125 miljard kubieke meter drinkwater. Als onderdeel van het wettelijk meetprogramma voerden zij 544.006 metingen uit. Daarbij voldeed 747 keer het drinkwater niet aan de normen, blijkt uit het rapport Drinkwaterkwaliteit 2021 van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Als toezichthouder beoordeelt de ILT of het drinkwater voldoet aan de wettelijke normen van het Drinkwaterbesluit.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft het rapport deze week aan de Tweede Kamer gestuurd, samen met de bedrijfsverslagen over 2021 van de tien drinkwaterbedrijven. De publicatie laat volgens hem zien dat de drinkwaterbedrijven ook afgelopen jaar water van goede kwaliteit leverden. Verder reageerden zij goed op incidenten (zoals een incidentele normoverschrijding) en op verontreinigingen in het oppervlaktewater dat wordt gebruikt voor de productie van drinkwater.

Bij overschrijdingen meestal geen gevaar voor volksgezondheid
Bij 617 van de 747 gemeten normoverschrijdingen gaat het om stoffen die geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Verder hebben er 111 een microbiologisch karakter: groei van Legionella (66 gevallen, voornamelijk in binneninstallaties van afnemers) en verontreinigingen van E.coli-bacteriën en Enterococcen (samen 45 gevallen). De overige 19 normoverschrijdingen gaan over chemische stoffen; ze bleven zonder gevolgen voor de gezondheid. Er zijn in 2021 geen wettelijke normoverschrijdingen voor PFAS aangetroffen.

Volgens het ILT-rapport leiden de meeste normoverschrijdingen in drinkwater niet tot een verstoring van de drinkwatervoorziening. Ook hebben zij meestal geen gevolgen voor de afnemers. Zijn er mogelijk gezondheidsrisico’s, dan informeren drinkwaterbedrijven hun klanten over de geconstateerde normoverschrijdingen. In 2021 is dat 97 keer gebeurd, bijna altijd in combinatie met een kookadvies. Spuien is een andere aanvullende maatregel die vaak is genomen (92 keer).

De waterbedrijven controleren tevens de hoeveelheid lood in het drinkwater. Vanwege de coronamaatregelen zijn er vorig jaar niet alleen monsters genomen bij consumenten thuis maar ook bij alternatieve meetpunten zoals buitenkranen en openbare tappunten. In ongeveer 1 procent van de gevallen is een overschrijding gemeten van de norm van maximaal 10 microgram lood per liter. Er komt een nieuwe strengere wettelijke norm van 5 microgram per liter. Deze norm is in 2021 in bijna 2 procent van de gevallen overschreden.

Twee incidenten met een omvangrijke E.coli besmetting
Er waren vorig jaar twee incidenten met een omvangrijke E.coli besmetting: in Zuidoost-Brabant en in Oldenzaal en omgeving (Twente). Het eerste incident vond eind mei plaats. Hierbij gaf Brabant Water een kookadvies aan ongeveer 20.000 adressen. De E.coli besmetting was veroorzaakt door een scheurtje in het dak van een voorraadkelder.

Vitens gaf begin september 2021 een kookadvies af aan circa 26.000 adressen In Oldenzaal en omgeving. Het advies duurde vrij lang en is tweemaal versterkt, omdat de oorzaak van de E.coli besmetting moeilijk te vinden was. Net als in Brabant bleek een scheur in het dak van een voorraadkelder de boosdoener.

Beide incidenten zijn door de betrokken drinkwaterbedrijven intensief geëvalueerd, meldt de ILT. De inspectiedienst heeft de evaluatieresultaten met de twee bedrijven besproken. Ook zijn de lessen gedeeld met de andere drinkwaterbedrijven.

LEES OOK
H2O Actueel: ILT-rapport over drinkwater in 2020
H2O Actueel: Vitens scherpt crisaanpak aan

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!