0
0
0
s2smodern

Het Nederlandse drinkwater is goed beschermd tegen het Corona-virus. Tot die conclusie komt Gertjan Medema, microbioloog bij KWR. “Water is geen belangrijke transmissieroute voor Coronavirussen, maar de ervaringen bij de SARS-epidemie leren wel dat het virus zich in een hoogbesmette omgeving ook via water kan verspreiden.”

Gertjan Medema 180 vk Gertjan MedemaAl voor het Coronavirus in Nederland was gesignaleerd, verzamelde Gertjan Medema, microbioloog bij KWR en hoogleraar Water en Gezondheid aan de TU Delft, rioolwatermonsters van verschillende regionale waterzuiveringsinstallaties. Medema: “Er waren op dat moment geen patiënten in Nederland, dus we hadden ook niet verwacht dat we het virus aan zouden treffen. Het voordeel van zo’n prescreening is dat we nu een operationele methode klaar hebben liggen om vast te stellen of het virus in het water zit. En hoe meer mensen het virus uitscheiden, hoe groter de kans dat het in het water terug te vinden is.”

Binnenriool
Ook als het virus in het rioolwater wordt aangetroffen, is dat volgens Medema geen grote reden tot zorg. Water is voor SARS-virussen geen belangrijke transmissieroute en het Nederlandse drinkwater is ook goed beschermd tegen virussen waarvan bekend is dat ze via water kunnen worden overgedragen, zoals het Noro- of Enterovirus. “Bij de SARS-epidemie kwam verspreiding via water alleen voor in een hoogbesmette omgeving. In dat geval ging het om een appartementencomplex in Hong Kong waar een besmette bezoeker het virus doorgaf via het binnenriool.”

Breder onderzoek
Nu het virus zijn intrede in Nederland heeft gedaan, hoopt Medema zijn onderzoek uit februari breder uit te zetten en te herhalen. Daarnaast heeft hij contact gezocht met zijn collega’s in China en Italië. "Zij denken wel na over de rol van water als transmissiemiddel van het virus, maar hebben nog geen monsters rioolwater onderzocht. Dat is jammer, daar hadden wij van kunnen leren.”

Ook via de WHO wil Medema achterhalen of onderzoek gedaan wordt in deze richting. Hij noemt het belangrijk om onze kennis over de verspreiding van virussen uit te breiden en de kennisstand zo snel mogelijk te verbreden. “Die kennis kunnen we vervolgens gebruiken om in te schatten hoe het virus zich verspreid en of er bijvoorbeeld speciale instructies nodig zijn voor de mensen die met het rioolwater werken.”

 

MEER INFORMATIE
Column van Gertjan Medema op de website van KWR
Informatie op de website van Stowa over Corona en afvalwater
Artikel in de Lancet over transmissie via de fecaal-orale route 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.