0
0
0
s2smodern

Het Nederlandse drinkwater is goed beschermd tegen het Corona-virus. Tot die conclusie komt Gertjan Medema, microbioloog bij KWR. “Water is geen belangrijke transmissieroute voor Coronavirussen, maar de ervaringen bij de SARS-epidemie leren wel dat het virus zich in een hoogbesmette omgeving ook via water kan verspreiden.”

Gertjan Medema 180 vk Gertjan MedemaAl voor het Coronavirus in Nederland was gesignaleerd, verzamelde Gertjan Medema, microbioloog bij KWR en hoogleraar Water en Gezondheid aan de TU Delft, rioolwatermonsters van verschillende regionale waterzuiveringsinstallaties. Medema: “Er waren op dat moment geen patiënten in Nederland, dus we hadden ook niet verwacht dat we het virus aan zouden treffen. Het voordeel van zo’n prescreening is dat we nu een operationele methode klaar hebben liggen om vast te stellen of het virus in het water zit. En hoe meer mensen het virus uitscheiden, hoe groter de kans dat het in het water terug te vinden is.”

Binnenriool
Ook als het virus in het rioolwater wordt aangetroffen, is dat volgens Medema geen grote reden tot zorg. Water is voor SARS-virussen geen belangrijke transmissieroute en het Nederlandse drinkwater is ook goed beschermd tegen virussen waarvan bekend is dat ze via water kunnen worden overgedragen, zoals het Noro- of Enterovirus. “Bij de SARS-epidemie kwam verspreiding via water alleen voor in een hoogbesmette omgeving. In dat geval ging het om een appartementencomplex in Hong Kong waar een besmette bezoeker het virus doorgaf via het binnenriool.”

Breder onderzoek
Nu het virus zijn intrede in Nederland heeft gedaan, hoopt Medema zijn onderzoek uit februari breder uit te zetten en te herhalen. Daarnaast heeft hij contact gezocht met zijn collega’s in China en Italië. "Zij denken wel na over de rol van water als transmissiemiddel van het virus, maar hebben nog geen monsters rioolwater onderzocht. Dat is jammer, daar hadden wij van kunnen leren.”

Ook via de WHO wil Medema achterhalen of onderzoek gedaan wordt in deze richting. Hij noemt het belangrijk om onze kennis over de verspreiding van virussen uit te breiden en de kennisstand zo snel mogelijk te verbreden. “Die kennis kunnen we vervolgens gebruiken om in te schatten hoe het virus zich verspreid en of er bijvoorbeeld speciale instructies nodig zijn voor de mensen die met het rioolwater werken.”

 

MEER INFORMATIE
Column van Gertjan Medema op de website van KWR
Informatie op de website van Stowa over Corona en afvalwater
Artikel in de Lancet over transmissie via de fecaal-orale route 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.