0
0
0
s2smodern

De stranden langs de Noordzee worden de komende twee weken schoongemaakt door vrijwilligers. Hieraan doen zo’n drieduizend mensen mee. Er is extra aandacht voor de vervuiling door wegwerpplastic.

De Boskalis Beach Cleanup Tour start morgen zowel op Schiermonnikoog als in het Zeeuwse dorp Cadzand en finisht op 15 augustus in het midden bij Zandvoort. De opruimactie wordt voor de zevende keer gehouden.

Ewout van GalenEwout van Galen (foto: Jurgen Jacob Lodder)

“Wij zijn er in 2013 mee begonnen”, zegt Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee van Stichting De Noordzee die de actie organiseert. “In 31 etappes wordt de hele Noordzeekust schoongemaakt, inclusief de stranden van de Waddeneilanden. Jaarlijks doen er rond de drieduizend vrijwilligers mee.”

84 duizend kilo afval opgehaald
De belangstelling om mee te doen was al bij de voorinschrijvingen groot. Hartverwarmend, vindt Van Galen. “Mensen zijn erg betrokken. Het merendeel van de etappes zit vol, maar er is een aantal waarvoor mensen zich nog kunnen inschrijven.” Het deelnemersveld is erg gevarieerd, voegt Van Galen eraan toe. “Gezinnen, stelletjes, individuen, iedereen doet mee.”

In zeven jaar tijd is bijna 84 duizend kilo afval opgehaald, vertelt Van Galen. “De opruimers vinden van alles. Er worden soms de meest rare dingen aangetroffen, zoals een negatieve zwangerschapstest, een oefenbom, een weersonde en een vrachtwagenband.”

Schijnwerper op wegwerpplastic
Stichting De Noordzee doet sinds vijftien jaar onderzoek naar strandafval. Hieruit blijkt dat er gemiddeld 360 items per honderd meter strand liggen. “Helaas is er nog geen significante daling”, zegt Van Galen. “Wij zien ook geen verschuivingen in de top vijf van afvalitems. Met stip op één staat afval uit de visserijsector. Het betreft netten, touwen en vispluis waarmee netten wordt beschermd. De nummers twee tot en met vijf zijn kleine stukjes plastic die helemaal zijn vergaan, doppen, verpakkingen en ballonresten en sierlinten.”

 'Met stip op één staat afval uit de visserijsector'

Tijdens de schoonmaakactie vraagt Stichting De Noordzee speciaal aandacht voor een specifiek afvalitem. Bij deze editie gaat het om wegwerpplastic, zoals rietjes en wegwerpbestek. Van Galen: “Per jaar belandt acht miljoen ton afval in zee en daarvan is negentig procent plastic. Op toeristische stranden is dit ook nog eens oververtegenwoordigd.”

Van Galen wijst op de Single-Use Plastics Directive van de Europese Unie, waardoor een aantal plastic items verboden wordt. “De lidstaten moeten deze richtlijn omzetten in nationale wetgeving. We hopen door nu wegwerpplastic extra voor het voetlicht te brengen dat de Nederlandse regering haast gaat maken.”

Vervuiling door ballonnen aangepakt
In 2018 stond de vervuiling door ballonnen in de schijnwerper. Toen zijn vijfduizend ballonnen aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld twaalf per honderd meter strand liggen. “Vogels en vissen zien de ballonnen als voedsel en raken ook verstrikt in linten”, zegt Van Galen. “We hebben aan de hand van de cijfers een kaart van Nederland gemaakt, waarop voor alle gemeenten wordt aangegeven of zij het oplaten van ballonnen verbieden dan wel ontmoedigen door bijvoorbeeld voorlichting te geven op scholen. Als gevolg van onze campagne heeft nu zestig procent van de gemeenten een verbod of ontmoedigingsbeleid ingevoerd.”

Stichting De Noordzee doet mee aan het project Schone Rivieren, waarin ook opruimactiviteiten plaatsvinden. “Wij verzorgen de onderzoekscomponent met steun van de Nationale Postcodeloterij. Bij alle grote rivieren kijken we welk soort afval in de uiterwaarden ligt en wat de hotspots zijn. Het is logisch dat we als Stichting De Noordzee dit doen, omdat Nederland een delta is en daarmee het afvoerputje van Europa. Vooral macroplastics komen via de rivieren terecht in zee.”

 

MEER INFORMATIE
Website Beach Cleanup Tour
Overzicht van de 31 etappes
Afvalonderzoek langs grote rivieren

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?
Lees niks over de bodemsamenstelling en die bepaalt welke soort planten er groeien.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het