0
0
0
s2smodern

De stranden langs de Noordzee worden de komende twee weken schoongemaakt door vrijwilligers. Hieraan doen zo’n drieduizend mensen mee. Er is extra aandacht voor de vervuiling door wegwerpplastic.

De Boskalis Beach Cleanup Tour start morgen zowel op Schiermonnikoog als in het Zeeuwse dorp Cadzand en finisht op 15 augustus in het midden bij Zandvoort. De opruimactie wordt voor de zevende keer gehouden.

Ewout van GalenEwout van Galen (foto: Jurgen Jacob Lodder)

“Wij zijn er in 2013 mee begonnen”, zegt Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee van Stichting De Noordzee die de actie organiseert. “In 31 etappes wordt de hele Noordzeekust schoongemaakt, inclusief de stranden van de Waddeneilanden. Jaarlijks doen er rond de drieduizend vrijwilligers mee.”

84 duizend kilo afval opgehaald
De belangstelling om mee te doen was al bij de voorinschrijvingen groot. Hartverwarmend, vindt Van Galen. “Mensen zijn erg betrokken. Het merendeel van de etappes zit vol, maar er is een aantal waarvoor mensen zich nog kunnen inschrijven.” Het deelnemersveld is erg gevarieerd, voegt Van Galen eraan toe. “Gezinnen, stelletjes, individuen, iedereen doet mee.”

In zeven jaar tijd is bijna 84 duizend kilo afval opgehaald, vertelt Van Galen. “De opruimers vinden van alles. Er worden soms de meest rare dingen aangetroffen, zoals een negatieve zwangerschapstest, een oefenbom, een weersonde en een vrachtwagenband.”

Schijnwerper op wegwerpplastic
Stichting De Noordzee doet sinds vijftien jaar onderzoek naar strandafval. Hieruit blijkt dat er gemiddeld 360 items per honderd meter strand liggen. “Helaas is er nog geen significante daling”, zegt Van Galen. “Wij zien ook geen verschuivingen in de top vijf van afvalitems. Met stip op één staat afval uit de visserijsector. Het betreft netten, touwen en vispluis waarmee netten wordt beschermd. De nummers twee tot en met vijf zijn kleine stukjes plastic die helemaal zijn vergaan, doppen, verpakkingen en ballonresten en sierlinten.”

 'Met stip op één staat afval uit de visserijsector'

Tijdens de schoonmaakactie vraagt Stichting De Noordzee speciaal aandacht voor een specifiek afvalitem. Bij deze editie gaat het om wegwerpplastic, zoals rietjes en wegwerpbestek. Van Galen: “Per jaar belandt acht miljoen ton afval in zee en daarvan is negentig procent plastic. Op toeristische stranden is dit ook nog eens oververtegenwoordigd.”

Van Galen wijst op de Single-Use Plastics Directive van de Europese Unie, waardoor een aantal plastic items verboden wordt. “De lidstaten moeten deze richtlijn omzetten in nationale wetgeving. We hopen door nu wegwerpplastic extra voor het voetlicht te brengen dat de Nederlandse regering haast gaat maken.”

Vervuiling door ballonnen aangepakt
In 2018 stond de vervuiling door ballonnen in de schijnwerper. Toen zijn vijfduizend ballonnen aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld twaalf per honderd meter strand liggen. “Vogels en vissen zien de ballonnen als voedsel en raken ook verstrikt in linten”, zegt Van Galen. “We hebben aan de hand van de cijfers een kaart van Nederland gemaakt, waarop voor alle gemeenten wordt aangegeven of zij het oplaten van ballonnen verbieden dan wel ontmoedigen door bijvoorbeeld voorlichting te geven op scholen. Als gevolg van onze campagne heeft nu zestig procent van de gemeenten een verbod of ontmoedigingsbeleid ingevoerd.”

Stichting De Noordzee doet mee aan het project Schone Rivieren, waarin ook opruimactiviteiten plaatsvinden. “Wij verzorgen de onderzoekscomponent met steun van de Nationale Postcodeloterij. Bij alle grote rivieren kijken we welk soort afval in de uiterwaarden ligt en wat de hotspots zijn. Het is logisch dat we als Stichting De Noordzee dit doen, omdat Nederland een delta is en daarmee het afvoerputje van Europa. Vooral macroplastics komen via de rivieren terecht in zee.”

 

MEER INFORMATIE
Website Beach Cleanup Tour
Overzicht van de 31 etappes
Afvalonderzoek langs grote rivieren

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.