0
0
0
s2sdefault

De challenge die STOWA uitschreef om innovatieve oplossingen te vinden om thermische Energiewinning uit Oppervlaktewater (TEO) en fosforverwijdering ecologisch én economisch aantrekkelijk te combineren, heeft drie winnaars opgeleverd.

STOWA ziet veel potentie in aquathermie. Maar oppervlaktewater bevat vaak stoffen als fosfor en stikstof. Deze stoffen kunnen een negatieve effect hebben op de biodiversiteit in het water. Bij de inzet van TEO wordt water door filters en over warmtewisselaars gepompt. Dit kan schadelijk zijn voor de ecologie in het water.

“Maar je kunt ook kijken of het verpompen van water niet juist kansen biedt voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Daarom kwam de gedachte op om te kijken of TEO geen positieve bijdrage kan leveren aan zowel de energietransitie als de KRW-doelstellingen”, legt Marco van Schaik van STOWA uit. Van Schaik was jurylid bij de challenge waar de link tussen aquathermie en waterkwaliteit werd gezocht.

Uit zeventien inzendingen koos de jury voor drie voorstellen. “Bij alle ideeën hebben we geprobeerd te kijken naar criteria als kosten, inpasbaarheid en effectiviteit. Maar het gaat om een challenge, niet om uitgebreide wetenschappelijke studies. We kregen dan ook vrij korte beschrijvingen van ideeën. Uit die ideeën hebben we de drie gekozen waarvan wij verwachten dat die kansrijk kunnen zijn.”

Daarbij gaat het om twee ideeën gebaseerd op zuiveringstechnieken. De eerste was gebaseerd op de Nutreact bioreactor. In deze reactor worden nutriënten als een slijmachtige substantie geoogst op biologisch afbreekbare cardridges. Het tweede idee ging uit van de adsorptietechnologie BioPhree. Van Schaik: “Deze ideeën lijken ons interessant omdat we verwachten dat lage fosforconcentraties gehaald kunnen worden. Maar we vragen ons wel af of hoe het zit met de kosten en de toepasbaarheid in het stedelijke gebied.”

Bij het derde winnende idee wordt de fosfor uit het water gefilterd door mosselen, die op hun beurt geoogst worden en nuttig ingezet kunnen worden. Dit klonk volgens Van Schaik aantrekkelijk omdat de relatief simpele techniek gemakkelijk toepasbaar is en kostengunstig ingezet zou kunnen worden. “De vraag is hoewel hoeveel fosfor uiteindelijk gefilterd wordt.”

De resterende vragen rond deze drie ideeën zullen in het najaar, met steun van STOWA aan een vervolgonderzoek worden onderworpen, waarbij naast kosten, effectiviteit en toepasbaarheid ook gekeken zal worden naar elementen als onderhoud en restproducten. Van Schaik verwacht dat de resultaten van deze onderzoeken rond de jaarwisseling zullen verschijnen.

Hoewel de voorstellen nog verder onderzocht moeten worden, vindt Van Schaik de challenge wel een leuke manier een leuke manier om zo breed mogelijk ideeën op te halen. “Het lijkt me ook effectiever om breed ideeën op te halen en vervolgens verder uit te werken dan heel breed te moeten beginnen met onderzoek. Ik ben wel te spreken over de de challenge als middel om innovatieve ideeën te verzamelen.”

 

MEER INFORMATIE
H2O-actueel: STOWA wil aquathermie combineren met verbeteren waterkwaliteit

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.