secundair logo knw 1

De winnaars van de challenge in beeld (afbeeldingen STOWA)

De challenge die STOWA uitschreef om innovatieve oplossingen te vinden om thermische Energiewinning uit Oppervlaktewater (TEO) en fosforverwijdering ecologisch én economisch aantrekkelijk te combineren, heeft drie winnaars opgeleverd.

STOWA ziet veel potentie in aquathermie. Maar oppervlaktewater bevat vaak stoffen als fosfor en stikstof. Deze stoffen kunnen een negatieve effect hebben op de biodiversiteit in het water. Bij de inzet van TEO wordt water door filters en over warmtewisselaars gepompt. Dit kan schadelijk zijn voor de ecologie in het water.

“Maar je kunt ook kijken of het verpompen van water niet juist kansen biedt voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Daarom kwam de gedachte op om te kijken of TEO geen positieve bijdrage kan leveren aan zowel de energietransitie als de KRW-doelstellingen”, legt Marco van Schaik van STOWA uit. Van Schaik was jurylid bij de challenge waar de link tussen aquathermie en waterkwaliteit werd gezocht.

Uit zeventien inzendingen koos de jury voor drie voorstellen. “Bij alle ideeën hebben we geprobeerd te kijken naar criteria als kosten, inpasbaarheid en effectiviteit. Maar het gaat om een challenge, niet om uitgebreide wetenschappelijke studies. We kregen dan ook vrij korte beschrijvingen van ideeën. Uit die ideeën hebben we de drie gekozen waarvan wij verwachten dat die kansrijk kunnen zijn.”

Daarbij gaat het om twee ideeën gebaseerd op zuiveringstechnieken. De eerste was gebaseerd op de Nutreact bioreactor. In deze reactor worden nutriënten als een slijmachtige substantie geoogst op biologisch afbreekbare cardridges. Het tweede idee ging uit van de adsorptietechnologie BioPhree. Van Schaik: “Deze ideeën lijken ons interessant omdat we verwachten dat lage fosforconcentraties gehaald kunnen worden. Maar we vragen ons wel af of hoe het zit met de kosten en de toepasbaarheid in het stedelijke gebied.”

Bij het derde winnende idee wordt de fosfor uit het water gefilterd door mosselen, die op hun beurt geoogst worden en nuttig ingezet kunnen worden. Dit klonk volgens Van Schaik aantrekkelijk omdat de relatief simpele techniek gemakkelijk toepasbaar is en kostengunstig ingezet zou kunnen worden. “De vraag is hoewel hoeveel fosfor uiteindelijk gefilterd wordt.”

De resterende vragen rond deze drie ideeën zullen in het najaar, met steun van STOWA aan een vervolgonderzoek worden onderworpen, waarbij naast kosten, effectiviteit en toepasbaarheid ook gekeken zal worden naar elementen als onderhoud en restproducten. Van Schaik verwacht dat de resultaten van deze onderzoeken rond de jaarwisseling zullen verschijnen.

Hoewel de voorstellen nog verder onderzocht moeten worden, vindt Van Schaik de challenge wel een leuke manier een leuke manier om zo breed mogelijk ideeën op te halen. “Het lijkt me ook effectiever om breed ideeën op te halen en vervolgens verder uit te werken dan heel breed te moeten beginnen met onderzoek. Ik ben wel te spreken over de de challenge als middel om innovatieve ideeën te verzamelen.”

 

MEER INFORMATIE
H2O-actueel: STOWA wil aquathermie combineren met verbeteren waterkwaliteit

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):