De challenge Zorgeloze Duikers van Waterschap De Dommel en de gemeente Eindhoven leverde vijftig inzendingen op, waaruit een jury drie winnaars heeft gekozen. Deze ideeën bieden alternatieven voor een krooshek en worden nu verder uitgewerkt.

Gemeenten plaatsen vaak krooshekken voor duikers om te voorkomen dat kinderen in deze grote buizen kruipen. Het nadeel is dat de hekken gemakkelijk verstopt raken met waterplanten en afval. Daarom hebben Waterschap De Dommel en de gemeente Eindhoven de afgelopen twee maanden een challenge via het landelijke platform Winnovatie gehouden met als vraag: heb je een goed alternatief voor een krooshek?

Er kwamen vijftig inzendingen uit het hele land binnen, variërend van technische oplossingen tot voorstellen om de bewustwording en communicatie te verbeteren. De jury die bestond uit medewerkers van de twee organiserende organisaties, vond het lastig om daaruit slechts één winnaar te kiezen en besloot drie ideeën te bekronen: Eerst denken, dan doen van Koen Harmsen en BB3D, De gebogen duiker van Patrick Deckers en Duikschot voor Duiker van Marc Heijmans. Met deze oplossingen worden volgens de jury bewustwording, techniek en creativiteit gecombineerd.

Vanuit het hele land meegedacht
Een mooie uitkomst, vindt Katja Nagelkerke van Waterschap De Dommel. “Voor ons is het de eerste keer dat we zo’n openbare ideeënwedstrijd hebben gehouden. Het is leuk om te zien dat eigenlijk vanuit heel Nederland is meegedacht, ook door burgers.”

Medewerkers van andere waterschappen hebben zich daarbij niet onbetuigd gelaten. “Koen Harmsen die een van de winnaars is, werkt bij Waterschap Zuiderzeeland. Ook zijn er veel reacties vanuit Waternet gekomen.”

Nagelkerke licht toe waarom er drie winnaars zijn bij de challenge Zorgeloze Duikers. “Er zijn duikers in allerlei soorten en maten. Ook worden ze op uiteenlopende plekken geplaatst. Daarom is het handig dat wij kunnen kiezen uit meerdere ideeën om de buizen te beveiligen. Dan is er altijd wel een goede oplossing beschikbaar voor een bepaalde duiker.”

Pilot voor uitwerking ideeën
De bedenkers van de winnende ideeën gaan meehelpen om deze verder uit te werken. Hiervoor organiseert De Dommel een pilot. Het idee Eerst denken, dan doen zorgt volgens Nagelkerke voor een kader waarmee de afweging kan worden gemaakt: is plaatsing van een krooshek bij deze duiker echt nodig? “Bij nee is er meteen eentje minder. En als er toch iets moet gebeuren, geven de twee andere ideeën alternatieven voor het hek.”


DE WINNENDE IDEEËN

Eerst denken, dan doen
Het concept van Koen Harmsen en ontwerp- en engineeringsbureau BB3D bestaat uit twee delen: een afwegingskader voor omgeving en techniek en een voorstel voor een universeel, beweegbaar veiligheidsrooster. Voordat een duiker wordt geplaatst, wordt met het kader kritisch gekeken of een duiker of krooshek echt nodig is. Bijvoorbeeld: is het mogelijk om te vermijden dat locaties waar veel kinderen spelen, in de buurt van beken en sloten te vinden zijn? Is een technische maatregel toch noodzakelijk, dan wordt een krooshek met drijvend vermogen voorgesteld.

De gebogen duiker
Patrick Dekkers heeft een duiker bedacht die werkt met communicerende vaten. Hierdoor zijn verstoppingen geen probleem. Waterplanten en afval drijven naar het wateroppervlak of zinken naar de bodem. De planten op de bodem worden grotendeels tegengehouden door een betonnen rand. De duiker heeft aan de onderkant voldoende ruimte om water door te laten, maar een kind past er niet onderdoor.

Duikschot voor Duiker
Ook dit als simpel maar doeltreffend omschreven idee van Marc Heijmans zorgt ervoor dat het water niet verstopt. Het drijfvuil blijft voor het duikschot liggen en kan gewoon worden verwijderd. Het water loopt aan de onderzijde van het schot weg.

MEER INFORMATIE
Toelichting uitslag op site Winnovatie
H2O Actueel: start van de challenge 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.
STELLING: We zijn veel te laat, lopen achter de feiten aan en de klimaatverandering komt echt op stoom. Waar halen we de mankracht vandaan om er wat aan te doen? Op naar Duitsland.
In een interessant artikel in The Guardian wordt het succes gedeeld van onder andere De Grensmaas:
https://www.theguardian.com/environment/2022/sep/20/dutch-rewilding-project-turns-back-the-clock-500-years-aoe
Wat opvalt is de lange termijn waarin dat project zich afspeelt: de planfase begon in 1990.
Nu zijn de grenzen van ons watersysteem bereikt. Maar niet alleen van het water systeem: de biodiversiteit staat onder druk, overal speelt milieuvervuiling: in de lucht, de bodem, het water en de het diepere grondwater. Er zit een grote energietransitie aan te komen en er wordt geroepen om een systeemverandering (het werkelijke probleem is onze engineerings-maatschappij). Daarnaast staan alle sectoren te spingen om mensen: de grenzen zijn bereik van wat in Nederland uitgevoerd kan worden.
Op de achtergrond speelt de exponentiele ontwikkeling van de klimaat verandering: hitte, droogte, extreme neerslag, stormen en extreem weer: ze worden heftiger, talrijker en duren langer. Zo komt ook onze voedselvoorziening (en die van de gehele wereld) onder druk.
Een hybride giga crisis dreigt: alles klapt in een keer om. Zoals een helder meertje in een keer troebel wordt, a la migraine aanval. https://www.delta.tudelft.nl/article/spinoza-winnaars-gaan-migraine-te-lijf
We wisten in 1972 - met het uitkomen van het rapport: Grenzen aan de Groei (MIT - Club van Rome) - dat het deze kant uit zou gaan. We zitten precies op het voorspelde scenario.
Dat betekent voor ons Deltalandje: houd sterk rekening met plan D.
Zowel voor mitigatie (bovenstrooms investeren en voorkomen) als voor de meerslaagse veiligheid liggen veel van de toekomst scenario's buiten Nederland... in Duitsland. Daar ligt een deel van onze onvoorkoombare toekomst.
Nederland kan geen zeespiegelstijging voorblijven. De Waddenzee verdrinkt bij meer dan 3mm/jr. Hoe graag we dat ook zouden willen. Dat beeld moet nu eens duidelijk worden. We zijn kwetsbaar, we blijven kwetsbaar en we worden steeds kwetsbaarder. En we hebben niet de menskracht om te 'dweilen'.
Dat betekent bv: stop de Zuid-plaspolder. Het geeft een compleet verkeerd beeld en een vals signaal van veiligheid.
https://www.waterforum.net/geen-land-ter-wereld-zou-onder-9-meter-nap-bouwen/
Voorkomen is beter dan niet te genezen: maar we zijn 50 jaar te laat om klimaatverandering te voorkomen. De klimaatverandering is een feit. Multi-stress de norm. Het gaat nu voor NEDERland om de vraag waarop we inzetten voor 2100: Ik stel: op naar hoger Nederland en richting Duitsland.
Plaatje: Eindhoven was vroeger een bloeiende badplaats - toneelstuk uit 1982 - toen was het gevoel van urgentie veel hoger dan nu.
https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Eindhoven_was_vroeger_een_bloeiende_badplaats_-_Zuidelijk_Toneel_Globe_-_1982-02-06
Dit artikel presenteert resultaten gebaseerd op onderzoek dat van den Akker ruim vijf jaar geleden heeft gepubliceerd in Stromingen. Op zijn methodiek is destijds van diverse kanten inhoudelijke kritiek geleverd (Olsthoorn, 2014a,b,c; Leenen, 2014). Hieraan gaat hij nu volledig voorbij. Ook negeert hij dat zijn aanpak fysisch-wiskundig gezien aantoonbaar onjuist is (Zaadnoordijk, 2017) en ontkent hij het inzicht van de NHV-werkgroep Achtergrondverlaging (van Bakel e.a., 2017).

- Bakel, J. van, E. Querner, G. Rot, G. Schouten, N. Straathof, W. Vaarkamp, J.P. Witte, W.J. Zaadnoordijk (2017) Zicht op Achtergrondverlaging, rapport van de Werkgroep Achtergrondverlaging van de Nederlandse Hydrologische Vereniging, Wageningen, mei 2017.
- Leenen, H. (2014) Reactie op artikel "Tussen Theis en Hantush"van Cees van den Akker, Stromingen, 20, nummer 3, p.65-69.
- Olsthoorn, T. (2014a) De dynamica van de verlaging van Terwisscha of in vergelijkbare situaties, revisited, Stromingen, 20, nummer 1, p15-33.
- Olsthoorn, T. (2014b) Tussen De Glee en Dupuit, revisited, Stromingen, 20, nummer 1, p35-55.
- Olsthoorn, T. (2014c) De fysische onderbouwing van de overdrachtsfactor nader bekeken, Stromingen, 20, nummer 3, p.11-25
- Zaadnoordijk, W.J. (2017) Kanttekeningen bij gebruik van differentiaalvergelijking van v/d Akker, notitie 7 maart 2017, beschikbaar op: http://www.debakelsestroom.nl/kennisbank/attachment/memobijdiffvergvdakker_v4_opm-jvb-20-maart-2017/.

Willem Jan Zaadnoordijk, Flip Witte en Jan van Bakel
Vanmorgen Noorderzeedijk tussen Roptazijl en Harlingen. Bijna dagelijkse realiteit.
Er wordt hier het nodige door elkaar gehaald. Jonge zalm migreert stroomafwaarts naar zee en hebben daarbij voornamelijk last van waterkrachtcentrales en niet van gemalen en maar in heel beperkte mate van stuwen (daar kunnen ze met het water overheen). Jonge paling migreert wel stroomopwaarts, in de eerste instantie als glasaal en later als gepigmenteerde juveniele aal. Maar stroomopwaarts migreren met de stroom mee? Dat is heel bijzonder. Schieraal migreert stroomafwaarts met de stroming mee, hoewel dat slechts een deel van de populatie betreft. Een deel van de schieraal migreert aanzienlijk langzamer dan de stroming en onderbreekt zelfs haar migratie voor langere perioden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!