De challenge Zorgeloze Duikers van Waterschap De Dommel en de gemeente Eindhoven leverde vijftig inzendingen op, waaruit een jury drie winnaars heeft gekozen. Deze ideeën bieden alternatieven voor een krooshek en worden nu verder uitgewerkt.

Gemeenten plaatsen vaak krooshekken voor duikers om te voorkomen dat kinderen in deze grote buizen kruipen. Het nadeel is dat de hekken gemakkelijk verstopt raken met waterplanten en afval. Daarom hebben Waterschap De Dommel en de gemeente Eindhoven de afgelopen twee maanden een challenge via het landelijke platform Winnovatie gehouden met als vraag: heb je een goed alternatief voor een krooshek?

Er kwamen vijftig inzendingen uit het hele land binnen, variërend van technische oplossingen tot voorstellen om de bewustwording en communicatie te verbeteren. De jury die bestond uit medewerkers van de twee organiserende organisaties, vond het lastig om daaruit slechts één winnaar te kiezen en besloot drie ideeën te bekronen: Eerst denken, dan doen van Koen Harmsen en BB3D, De gebogen duiker van Patrick Deckers en Duikschot voor Duiker van Marc Heijmans. Met deze oplossingen worden volgens de jury bewustwording, techniek en creativiteit gecombineerd.

Vanuit het hele land meegedacht
Een mooie uitkomst, vindt Katja Nagelkerke van Waterschap De Dommel. “Voor ons is het de eerste keer dat we zo’n openbare ideeënwedstrijd hebben gehouden. Het is leuk om te zien dat eigenlijk vanuit heel Nederland is meegedacht, ook door burgers.”

Medewerkers van andere waterschappen hebben zich daarbij niet onbetuigd gelaten. “Koen Harmsen die een van de winnaars is, werkt bij Waterschap Zuiderzeeland. Ook zijn er veel reacties vanuit Waternet gekomen.”

Nagelkerke licht toe waarom er drie winnaars zijn bij de challenge Zorgeloze Duikers. “Er zijn duikers in allerlei soorten en maten. Ook worden ze op uiteenlopende plekken geplaatst. Daarom is het handig dat wij kunnen kiezen uit meerdere ideeën om de buizen te beveiligen. Dan is er altijd wel een goede oplossing beschikbaar voor een bepaalde duiker.”

Pilot voor uitwerking ideeën
De bedenkers van de winnende ideeën gaan meehelpen om deze verder uit te werken. Hiervoor organiseert De Dommel een pilot. Het idee Eerst denken, dan doen zorgt volgens Nagelkerke voor een kader waarmee de afweging kan worden gemaakt: is plaatsing van een krooshek bij deze duiker echt nodig? “Bij nee is er meteen eentje minder. En als er toch iets moet gebeuren, geven de twee andere ideeën alternatieven voor het hek.”


DE WINNENDE IDEEËN

Eerst denken, dan doen
Het concept van Koen Harmsen en ontwerp- en engineeringsbureau BB3D bestaat uit twee delen: een afwegingskader voor omgeving en techniek en een voorstel voor een universeel, beweegbaar veiligheidsrooster. Voordat een duiker wordt geplaatst, wordt met het kader kritisch gekeken of een duiker of krooshek echt nodig is. Bijvoorbeeld: is het mogelijk om te vermijden dat locaties waar veel kinderen spelen, in de buurt van beken en sloten te vinden zijn? Is een technische maatregel toch noodzakelijk, dan wordt een krooshek met drijvend vermogen voorgesteld.

De gebogen duiker
Patrick Dekkers heeft een duiker bedacht die werkt met communicerende vaten. Hierdoor zijn verstoppingen geen probleem. Waterplanten en afval drijven naar het wateroppervlak of zinken naar de bodem. De planten op de bodem worden grotendeels tegengehouden door een betonnen rand. De duiker heeft aan de onderkant voldoende ruimte om water door te laten, maar een kind past er niet onderdoor.

Duikschot voor Duiker
Ook dit als simpel maar doeltreffend omschreven idee van Marc Heijmans zorgt ervoor dat het water niet verstopt. Het drijfvuil blijft voor het duikschot liggen en kan gewoon worden verwijderd. Het water loopt aan de onderzijde van het schot weg.

MEER INFORMATIE
Toelichting uitslag op site Winnovatie
H2O Actueel: start van de challenge 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.