0
0
0
s2smodern

De waterschappen Rijn en IJssel, Limburg en Vallei en Veluwe en TKI Watertechnologie tekenden vorige week een intentieverklaring met de partijen achter het CoRe Water-concept om gezamenlijk onderzoek te gaan uitvoeren.

 

Core Water is een concept van vier partijen: Allied Waters, BLUE-tec, KWR en Royal HaskoningDHV dat de waterzuivering van de toekomst fundamenteel wil veranderen. Met membraanfiltratie wordt het afvalwater ingedikt met factor 20. De geconcentreerde stroom (1/20e) wordt gezuiverd en de rest komt vrij als zuiver water. Zo kan hergebruik van water en waardevolle grondstoffen worden gerealiseerd en de emissies van broeikasgassen en geneesmiddelen sterk worden verminderd.

TKI Watertechnologie zal het CoRe Water-programma financieel ondersteunen. De drie waterschappen werpen zich op verschillende onderzoeksvelden. Waterschapsbedrijf Limburg wil toepassingen in land- en tuinbouw onderzoeken. Waterschap Vallei en Veluwe bekijkt of het mogelijk is water uit het riool te halen om er stedelijke waterbronnen van te maken. Waterschap Rijn en IJssel richt zich op het verwaarden van componenten uit de concentraatstroom en circulair, lokaal gebruik.

"Dit onderzoeksveld sluit aan bij het project waar wij aan meedoen, Achterhoek zonder kunstmest," vertelt Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel. "Daarom waren we geïnteresseerd toen wij door de partijen achter CoRe Water werden benaderd om mee te doen. Sowieso denken wij natuurlijk na over de waterzuivering van de toekomst en dit is een van de pilots die daarop aansluiten. Het gaat in de toekomst niet alleen maar meer over het zuiveren van water, maar ook over het terugwinnen van energie en van grondstoffen, waaronder ook schoon water."

De waterschappen zullen op 1 mei van start gaan met hun onderzoeken. Ginsel verwacht dat het project zeker 1 tot 2 jaar zal lopen. "Het is altijd moeilijk in te schatten hoe lang onderzoek duurt. Maar we denken dat we de waterzuiveringen in Nederland hiermee een stap verder kunnen brengen naar de circulaire economie."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.
"...in China een oppervlak van 24 km2 [5]. In de toekomst zullen zonneparken van deze grootte naar verwachting ook in Nederland te zien zijn."
Nou nee. Zonneparken van 2.400 ha komen er NOOIT in Nederland want dat is ruimtelijk onacceptabel. Ik denk dat het bij 200 ha wel ophoudt. Ik denk ook dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen drijvende systemen op natuurlijke waterpartijen (waar onderzoek gewenst is) en systemen op water zonder natuurwaarden zoals nieuw aangelegde zandputten/grindgaten, koelwater/industriewaterbekkens, slibreservoirs, drinkwaterbekkens en overloopgebieden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.