0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De waterschappen Rijn en IJssel, Limburg en Vallei en Veluwe en TKI Watertechnologie tekenden vorige week een intentieverklaring met de partijen achter het CoRe Water-concept om gezamenlijk onderzoek te gaan uitvoeren.

 

Core Water is een concept van vier partijen: Allied Waters, BLUE-tec, KWR en Royal HaskoningDHV dat de waterzuivering van de toekomst fundamenteel wil veranderen. Met membraanfiltratie wordt het afvalwater ingedikt met factor 20. De geconcentreerde stroom (1/20e) wordt gezuiverd en de rest komt vrij als zuiver water. Zo kan hergebruik van water en waardevolle grondstoffen worden gerealiseerd en de emissies van broeikasgassen en geneesmiddelen sterk worden verminderd.

TKI Watertechnologie zal het CoRe Water-programma financieel ondersteunen. De drie waterschappen werpen zich op verschillende onderzoeksvelden. Waterschapsbedrijf Limburg wil toepassingen in land- en tuinbouw onderzoeken. Waterschap Vallei en Veluwe bekijkt of het mogelijk is water uit het riool te halen om er stedelijke waterbronnen van te maken. Waterschap Rijn en IJssel richt zich op het verwaarden van componenten uit de concentraatstroom en circulair, lokaal gebruik.

"Dit onderzoeksveld sluit aan bij het project waar wij aan meedoen, Achterhoek zonder kunstmest," vertelt Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel. "Daarom waren we geïnteresseerd toen wij door de partijen achter CoRe Water werden benaderd om mee te doen. Sowieso denken wij natuurlijk na over de waterzuivering van de toekomst en dit is een van de pilots die daarop aansluiten. Het gaat in de toekomst niet alleen maar meer over het zuiveren van water, maar ook over het terugwinnen van energie en van grondstoffen, waaronder ook schoon water."

De waterschappen zullen op 1 mei van start gaan met hun onderzoeken. Ginsel verwacht dat het project zeker 1 tot 2 jaar zal lopen. "Het is altijd moeilijk in te schatten hoe lang onderzoek duurt. Maar we denken dat we de waterzuiveringen in Nederland hiermee een stap verder kunnen brengen naar de circulaire economie."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het