secundair logo knw 1

Drie stormen op rij brachten veel wind, maar ook veel neerslag. Het is extreem nat. Gronden zijn verzadigd, waardoor het regenwater de bodem niet intrekt. Waterschappen zijn er druk mee.

In verband met de grote hoeveelheid regen van de afgelopen dagen, in combinatie met gestremde afvoer via het Lauwersmeer, zette wetterskip Fryslân het Woudagemaal bij Lemmer in. Het historische stoomgemaal draait in elk geval tot en met donderdag dag en nacht als ondersteuning van het Hooglandgemaal bij het bemalen van de Friese boezem, aldus het Friese waterschap.

Waterschap Drents Overijsselse Delta is al dagen in touw met het vasthouden, verdelen en afvoeren van water om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen, meldt het waterschap. “Sloten, weteringen, kanalen en grachten staan vol, met name in het noordelijke deel van het werkgebied in Zuid-West Drenthe.” In het werkgebied van WDOD draaien alle gemalen op 100 procent van de capaciteit. "Ook de grote blikvangers Gemaal Stroink in Vollenhove en Gemaal Zedemuden in Zwartsluis."

Rotte
Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard verlaagt het water op de Rotte, door water (180 miljoen liter) in de Eendrachtspolder te laten stromen. Deze polder is speciaal ontworpen om overtollig water in te kunnen laten bij hoog water en kan tijdelijk vier miljoen kubieke meter water bergen.

Het hoogheemraadschap vroeg Rijkswaterstaat om de gesloten de Hollandsche IJsselkering weer 'een beetje' te openen. Dat gebeurde enige tijd. “Hierdoor verlaagt de waterstand van de Hollandsche IJssel, doordat het rivierwater de Nieuwe Maas instroomt”, meldt het Hoogheemraadschap.

De zeven gemalen aan de randen van de provincie Flevoland draaien op volle toeren, om het overtollige regenwater naar de omliggende (rand)meren te spuien, laat Waterschap Zuiderzeeland weten. Het waterschap sloot uit voorzorg een gedeelte van de Kadoelerkeersluis bij Kraggenburg, dit omdat water uit het achterland (Kop van Overijssel) vanwege de opgeblazen balgstuw bij Ens niet meer kon wegstromen richting het IJsselmeer en Ketelmeer.

Dijkbewaking
In het noorden zetten de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s in het weekeinde dijkbewaking in. De coupures bij Delfzijl werden gesloten in verband met hoogwater en de storm. Waterschap Scheldestromen stelde vrijdag fase 1 dijkbewaking in, wat betekent continue monitoring van de actuele waterstanden en controle van coupures en andere kunstwerken in de primaire waterkering. Scheldestromen handhaaft Fase 1 ‘staat van paraatheid’ tot dinsdagmiddag.

Van de drie stormen (Dudley, Eunice en Franklin), was Eunice de meest hevige en leidde evenals Dudley tot de nodige schade, met name door omgevallen bomen. De stormschade bedraagt ruim een half miljard euro, meldt het Verbond van Verzekeraars. Nooit eerder kregen verzekeraars in krap een week tijd zo veel schademeldingen en was de verwachte schadepost zo hoog, aldus de verzekeraars.

Ook de waterschappen waren druk met het traceren en ruimen van schade, die overigens over het algemeen meeviel.

De duinen in Noord-Holland hebben de eerste twee stormen goed doorstaan, aldus het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en meldde daarbij te verwachten dat dat ook bij de derde storm het geval zou zijn.

Hoewel het waterschap Scheldestromen zondagavond meldde dat de schade aan dijken en duinen door de storm Eunice is meegevallen, overweegt het waterschap na het stormseizoen in april toch extra zand op te spuiten omdat er met de afgelopen stormen het nodige zand verloren is gegaan.

Eunice bracht waterbedrijf Evides in de problemen. Waterleidingen in Zeeland werden kapotgetrokken door omgevallen bomen.

 

MEER INFORMATIE
Rijkswaterstaat sluit Ramspol, waterschappen paraat voor storm

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John