0
0
0
s2smodern

Industriewater Eerbeek, Metal Membranes en Sponsh zijn nog in de race voor de titel Water Innovator of the Year 2019. De winnaar wordt op 14 februari bekend.

Wie wordt de opvolger van het bioplastic-project Phario van een aantal waterschappen dat afgelopen jaar won? Voor de onderscheiding van Water Innovator of the Year komen bedrijven, startups en overheden in aanmerking, die een innovatie hebben ontwikkeld om (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Niet alleen de technologie is belangrijk, maar ook de samenwerking binnen de waterketen. De verkiezing wordt georganiseerd door het platform Watervisie, een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en het bedrijf Evides Industriewater.

Finalisten
Dit jaar zijn er drie finalisten: Industriewater Eerbeek, Metal Membranes en Sponsh. Eerbeek Industriewater levert proceswater en biogas terug aan papierproducent DS Smit De Hoop. De grootste technische hobbel bij het retourneren van gezuiverd water was om het kalkgehalte in het water laag genoeg te krijgen. Dat is gelukt door CO2 in het zuiveringsproces te strippen en meerdere reactoren aaneen te schakelen. Er staat nu een full scale installatie van vijf zuiveringsbekkens op het terrein van Industriewater Eerbeek, die tweehonderd kubieke meter water per uur produceert. Het water is door de lage hardheidsgraad te gebruiken in allerlei fasen in het proces van DS Smith.

Het bedrijf Metal Membranes uit Leeuwarden heeft een nieuw type zelfreinigende membranen ontwikkeld. De bovenste laag van deze filters bestaat uit een fotokatalytische laag van titaandioxide, die bij verlichting een zelfreinigend effect heeft. Hierdoor worden virussen en zelfs organische microverontreinigingen verwijderd. De metalen membranen zijn zeer geschikt voor point-of-use-toepassingen, waarbij onderhoud of reiniging van membranen een probleem is. Zij zijn onderhoudsvrij en hoeven niet te worden vervangen. De kosten per gefilterd watervolume zijn beduidend lager dan bij andere membranen.

Temperatuurgevoelig textiel
De derde finalist is Sponsh. De startup heeft een temperatuurgevoelig textiel ontwikkeld dat water uit de lucht onttrekt. Deze innovatie is bedacht door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het textiel is bedekt met een polymeercoating. Het materiaal is ‘s nachts super hydrofiel en absorbeert dan aanzienlijke hoeveelheden water uit de lucht. Overdag wordt het materiaal super hydrofoob en stoot het verzamelde water af. De verwachting is dat één vierkante meter textiel tot 1,3 liter water per dag zal produceren.

Sponsh test het concept op het ogenblik in demonstratiesystemen. Het is gelukt om de coating op verschillende soorten textiel aan te brengen. Als het bedrijf de onderscheiding krijgt, zou het niet de eerste prijs zijn. Sponsh won in december nog de Gouden KIEM 2018 voor beste chemische startup, uitgereikt door NWO en Holland Chemistry.

De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het Watervisie Congres op 14 februari in Zoeterwoude. De drie genomineerden houden dan eerst een pitch. De vakjury bepaalt vervolgens samen met het publiek wie zich waterinnovator van het jaar mag noemen.


MEER INFORMATIE
Watervisie over de kandidaten
Phario-project winnaar in 2018
Vervolg van Phario
Pathema wint in 2017
Sponsh krijgt Gouden KIEM 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het