0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Industriewater Eerbeek, Metal Membranes en Sponsh zijn nog in de race voor de titel Water Innovator of the Year 2019. De winnaar wordt op 14 februari bekend.

Wie wordt de opvolger van het bioplastic-project Phario van een aantal waterschappen dat afgelopen jaar won? Voor de onderscheiding van Water Innovator of the Year komen bedrijven, startups en overheden in aanmerking, die een innovatie hebben ontwikkeld om (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Niet alleen de technologie is belangrijk, maar ook de samenwerking binnen de waterketen. De verkiezing wordt georganiseerd door het platform Watervisie, een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en het bedrijf Evides Industriewater.

Finalisten
Dit jaar zijn er drie finalisten: Industriewater Eerbeek, Metal Membranes en Sponsh. Eerbeek Industriewater levert proceswater en biogas terug aan papierproducent DS Smit De Hoop. De grootste technische hobbel bij het retourneren van gezuiverd water was om het kalkgehalte in het water laag genoeg te krijgen. Dat is gelukt door CO2 in het zuiveringsproces te strippen en meerdere reactoren aaneen te schakelen. Er staat nu een full scale installatie van vijf zuiveringsbekkens op het terrein van Industriewater Eerbeek, die tweehonderd kubieke meter water per uur produceert. Het water is door de lage hardheidsgraad te gebruiken in allerlei fasen in het proces van DS Smith.

Het bedrijf Metal Membranes uit Leeuwarden heeft een nieuw type zelfreinigende membranen ontwikkeld. De bovenste laag van deze filters bestaat uit een fotokatalytische laag van titaandioxide, die bij verlichting een zelfreinigend effect heeft. Hierdoor worden virussen en zelfs organische microverontreinigingen verwijderd. De metalen membranen zijn zeer geschikt voor point-of-use-toepassingen, waarbij onderhoud of reiniging van membranen een probleem is. Zij zijn onderhoudsvrij en hoeven niet te worden vervangen. De kosten per gefilterd watervolume zijn beduidend lager dan bij andere membranen.

Temperatuurgevoelig textiel
De derde finalist is Sponsh. De startup heeft een temperatuurgevoelig textiel ontwikkeld dat water uit de lucht onttrekt. Deze innovatie is bedacht door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het textiel is bedekt met een polymeercoating. Het materiaal is ‘s nachts super hydrofiel en absorbeert dan aanzienlijke hoeveelheden water uit de lucht. Overdag wordt het materiaal super hydrofoob en stoot het verzamelde water af. De verwachting is dat één vierkante meter textiel tot 1,3 liter water per dag zal produceren.

Sponsh test het concept op het ogenblik in demonstratiesystemen. Het is gelukt om de coating op verschillende soorten textiel aan te brengen. Als het bedrijf de onderscheiding krijgt, zou het niet de eerste prijs zijn. Sponsh won in december nog de Gouden KIEM 2018 voor beste chemische startup, uitgereikt door NWO en Holland Chemistry.

De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het Watervisie Congres op 14 februari in Zoeterwoude. De drie genomineerden houden dan eerst een pitch. De vakjury bepaalt vervolgens samen met het publiek wie zich waterinnovator van het jaar mag noemen.


MEER INFORMATIE
Watervisie over de kandidaten
Phario-project winnaar in 2018
Vervolg van Phario
Pathema wint in 2017
Sponsh krijgt Gouden KIEM 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het