0
0
0
s2smodern

Industriewater Eerbeek, Metal Membranes en Sponsh zijn nog in de race voor de titel Water Innovator of the Year 2019. De winnaar wordt op 14 februari bekend.

Wie wordt de opvolger van het bioplastic-project Phario van een aantal waterschappen dat afgelopen jaar won? Voor de onderscheiding van Water Innovator of the Year komen bedrijven, startups en overheden in aanmerking, die een innovatie hebben ontwikkeld om (industrie)water goedkoper, duurzamer of efficiënter maken. Niet alleen de technologie is belangrijk, maar ook de samenwerking binnen de waterketen. De verkiezing wordt georganiseerd door het platform Watervisie, een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en het bedrijf Evides Industriewater.

Finalisten
Dit jaar zijn er drie finalisten: Industriewater Eerbeek, Metal Membranes en Sponsh. Eerbeek Industriewater levert proceswater en biogas terug aan papierproducent DS Smit De Hoop. De grootste technische hobbel bij het retourneren van gezuiverd water was om het kalkgehalte in het water laag genoeg te krijgen. Dat is gelukt door CO2 in het zuiveringsproces te strippen en meerdere reactoren aaneen te schakelen. Er staat nu een full scale installatie van vijf zuiveringsbekkens op het terrein van Industriewater Eerbeek, die tweehonderd kubieke meter water per uur produceert. Het water is door de lage hardheidsgraad te gebruiken in allerlei fasen in het proces van DS Smith.

Het bedrijf Metal Membranes uit Leeuwarden heeft een nieuw type zelfreinigende membranen ontwikkeld. De bovenste laag van deze filters bestaat uit een fotokatalytische laag van titaandioxide, die bij verlichting een zelfreinigend effect heeft. Hierdoor worden virussen en zelfs organische microverontreinigingen verwijderd. De metalen membranen zijn zeer geschikt voor point-of-use-toepassingen, waarbij onderhoud of reiniging van membranen een probleem is. Zij zijn onderhoudsvrij en hoeven niet te worden vervangen. De kosten per gefilterd watervolume zijn beduidend lager dan bij andere membranen.

Temperatuurgevoelig textiel
De derde finalist is Sponsh. De startup heeft een temperatuurgevoelig textiel ontwikkeld dat water uit de lucht onttrekt. Deze innovatie is bedacht door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het textiel is bedekt met een polymeercoating. Het materiaal is ‘s nachts super hydrofiel en absorbeert dan aanzienlijke hoeveelheden water uit de lucht. Overdag wordt het materiaal super hydrofoob en stoot het verzamelde water af. De verwachting is dat één vierkante meter textiel tot 1,3 liter water per dag zal produceren.

Sponsh test het concept op het ogenblik in demonstratiesystemen. Het is gelukt om de coating op verschillende soorten textiel aan te brengen. Als het bedrijf de onderscheiding krijgt, zou het niet de eerste prijs zijn. Sponsh won in december nog de Gouden KIEM 2018 voor beste chemische startup, uitgereikt door NWO en Holland Chemistry.

De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het Watervisie Congres op 14 februari in Zoeterwoude. De drie genomineerden houden dan eerst een pitch. De vakjury bepaalt vervolgens samen met het publiek wie zich waterinnovator van het jaar mag noemen.


MEER INFORMATIE
Watervisie over de kandidaten
Phario-project winnaar in 2018
Vervolg van Phario
Pathema wint in 2017
Sponsh krijgt Gouden KIEM 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In dit H2O-artikel staat inderdaad dat er liters zouden zijn vergeleken, maar dat klopt niet. In het RIVM-rapport is te lezen dat voor onkruidbestrijdingsmiddelen de hoeveelheid werkzame stof is vergeleken. Er is dus rekening gehouden met de hoeveelheid werkzame stof per middel en in het rapport kunt u per stof de ontwikkeling in de verkoopcijfers zien. Het klopt inderdaad dat je kg glyfosaat niet zomaar met kg organische zuren kunt vergelijken. Maar dat er een factor 16 over het hoofd is gezien, klopt niet.
Het rapport laat ook zien hoeveel verkochte eenheden er zijn per jaar per type middel. Hierin is er geen sterke afname in het aantal verkochte eenheden te zien. Maar ook hier geldt dat het middel met de ene werkzame stof mogelijk een andere verpakkingsgrootte heeft dan het middel met de andere werkzame stof. Kortom: zie voor meer details het RIVM-rapport. De reactie dat de toename van het gebruik aan insecticiden zou zijn veroorzaakt door de buxusmot is op basis van de beschikbare gegevens niet te onderbouwen, maar het zou best mee kunnen spelen. Mogelijk geeft een nader onderzoek hier meer duidelijkheid over.
Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?
@Ton BresserDank Ton. Belangrijk om na te denken over hoe we de watertransitie op gang krijgen. Ik ben wel bang dat een overstroming eerder aanzet tot actie dan droogte.
Spijker kop weer Jos. Het probleem treffend beschreven. En naam misschien Ministerie WaKeRo (Min. Water, Klimaat en Ruimtelijke ordening?) Is een soort waakfunctie ;-)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.