secundair logo knw 1

Foto: Michael Holz via Pixabay

Hoe ziet een klimaatbestendig Nederland er in 2100 en daarna uit, gezien de zeespiegelstijging? Dat gaan drie consortia uitzoeken. De resultaten worden eind dit jaar verwacht.

Elk consortium werkt één scenario uit: beschermen, meebewegen of zeewaarts. Dat levert een beeld op van wat er technisch, fysisch en ruimtelijk wel en niet kan. Hierbij wordt rekening gehouden met een zeespiegelstijging tussen 30 centimeter en 2 meter in 2100 langs de Nederlandse kust.

Aan de consortia doen overheden, kennisinstellingen, ingenieurs- en ontwerpbureaus en waterbouwers mee. Het gaat in totaal om twintig partijen. Zij verrichten het onderzoek in het kader van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging en werken samen onder de vlag van de Topsector Water.

De bedoeling is dat de uitwerking belangrijke informatie oplevert voor keuzes bij de ruimtelijke inrichting, bijvoorbeeld voor de woningbouw en de energietransitie. De consortia zijn naar verwachting tegen het eind van het jaar klaar met hun werk.

Beschermen, meebewegen en zeewaarts
De drie consortia borduren voort op het onderzoek van Deltares naar oplossingsrichtingen voor de zeespiegelstijging, waarvan de resultaten in het najaar van 2022 zijn gepubliceerd. De groep onder leiding van Alex Hekman (Sweco) buigt zich over het scenario ‘zeewaarts’: creëren van nieuw, hoger en zeewaarts gelegen land om de delta te beschermen tegen gevolgen van overstroming. Hierbij wordt de mogelijkheid van een tweede kustlijn onder de loep genomen.

Het consortium waarvan Harm Albert Zanting (Arcadis) de trekker is, houdt zich bezig met ‘meebewegen’. Centraal staan maatregelen waarmee de kwetsbaarheid voor de gevolgen van een hogere zeespiegelstijging wordt verkleind. Denk bijvoorbeeld aan het ophogen van land en aan drijvende gebouwen en infrastructuur op palen.

Stephan van der Biezen (Witteveen+Bos) staat aan het roer van het consortium voor ‘beschermen’. De deelnemers kijken naar harde en zachte maatregelen voor de bescherming van de kust tegen overstromingen en erosie, zoals keringen, zandsuppletie en wetlands. Daarbij worden de rivierarmen wel (beschermen-gesloten) of niet (beschermen-open) helemaal afgesloten met dammen of stormvloedkeringen. Overtollig water wordt weggepompt. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John