Boeren in Drenthe gaan met behulp van membranen in sloten vervuiling van het water met bestrijdingsmiddelen monitoren. Doel is om normoverschrijdingen snel vast te stellen en meteen terug te koppelen aan telers, zodat zij op bedrijfsniveau maatregelen kunnen nemen om de emissie van de vervuilende stoffen te verminderen.
De proef van de boeren is onderdeel van het Drentse project Waterdichte Kaders dat zich richt op een duurzaam en veerkrachtig watersysteem met goede waterkwaliteit.
Onderdeel van Waterdichte Kaders is een snelle terugkoppeling van meetuitkomsten, zodat telers beter inzicht krijgen in hun mogelijke bijdrage aan normoverschrijdingen. Die snelle en lokale terugkoppeling ontbreekt nu in de huidige, grofmazige meetmethodes, stellen de initiatiefnemers van de proef, alle afkomstig uit de agrarische sector.
Voorbeeld van een membraanIn de pilot die nu van start gaat worden membranen gebruikt voor het zogeheten passive sampling. De membranen worden in kleinere kavelslootjes geplaatst rond een bestaand meetpunt waar eerder normoverschrijdingen zijn vastgesteld. Deze membranen absorberen 180 actieve stoffen die in gewasbeschermingsmiddelen zitten.
Zo ontstaat een fijnmazige meetnet waarmee normoverschrijdingen sneller kunnen worden herleid en teruggekoppeld aan telers, zegt Tjeerd Hoekstra, projectleider Waterdichte Kaders, in een toelichting van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. “Zo kunnen boeren dichter op de bal zitten. Daarnaast willen we hiermee beter inzicht krijgen in de routes van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen via het erf, perceel of drift.’
De inzet van de samenwerkingspartners is dat er uiteindelijk in meer gebieden een fijnmazig meetnet van 'passive sampling’ komt. “We gaan proefondervindelijk kijken of deze methode werkt en oplevert wat we willen”, zegt Hoekstra. “Dit is nadrukkelijk een leerproces, met de eerste tien membranen in Drenthe. We gaan de aanpak werkenderwijs verbeteren en bijsturen.”