secundair logo knw 1

Boeren in Drenthe gaan met behulp van membranen in sloten vervuiling van het water met bestrijdingsmiddelen monitoren. Doel is om normoverschrijdingen snel vast te stellen en meteen terug te koppelen aan telers, zodat zij op bedrijfsniveau maatregelen kunnen nemen om de emissie van de vervuilende stoffen te verminderen.

De proef van de boeren is onderdeel van het Drentse project Waterdichte Kaders dat zich richt op een duurzaam en veerkrachtig watersysteem met goede waterkwaliteit.

Onderdeel van Waterdichte Kaders is een snelle terugkoppeling van meetuitkomsten, zodat telers beter inzicht krijgen in hun mogelijke bijdrage aan normoverschrijdingen. Die snelle en lokale terugkoppeling ontbreekt nu in de huidige, grofmazige meetmethodes, stellen de initiatiefnemers van de proef, alle afkomstig uit de agrarische sector.

67f52c11b520bVoorbeeld van een membraanIn de pilot die nu van start gaat worden membranen gebruikt voor het zogeheten passive sampling. De membranen worden in kleinere kavelslootjes geplaatst rond een bestaand meetpunt waar eerder normoverschrijdingen zijn vastgesteld. Deze membranen absorberen 180 actieve stoffen die in gewasbeschermingsmiddelen zitten.

Zo ontstaat een fijnmazige meetnet waarmee normoverschrijdingen sneller kunnen worden herleid en teruggekoppeld aan telers, zegt Tjeerd Hoekstra, projectleider Waterdichte Kaders, in een toelichting van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. “Zo kunnen boeren dichter op de bal zitten. Daarnaast willen we hiermee beter inzicht krijgen in de routes van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen via het erf, perceel of drift.’

De inzet van de samenwerkingspartners is dat er uiteindelijk in meer gebieden een fijnmazig meetnet van 'passive sampling’ komt. “We gaan proefondervindelijk kijken of deze methode werkt en oplevert wat we willen”, zegt Hoekstra. “Dit is nadrukkelijk een leerproces, met de eerste tien membranen in Drenthe. We gaan de aanpak werkenderwijs verbeteren en bijsturen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    van Ostaden · 10 days ago
    Na mijn mening een totaal verkeerd initiatief. Waarom niet het meetnet inzetten om  juist een overschrijding te voorkomen. Gewoon een kwestie van de normen lager in te stellen en snel ingrijpen als de voorwaarschuwing in gaat.
    Duidelijk weer boeren! 
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.