secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Sinds drie jaar werden sloten in het zuidelijk deel van het beheersgebied van waterschap Drents Overijsselse Delta alleen op verzoek van eigenaren of pachters gecontroleerd. In het noordelijk deel werd wel standaard geschouwd. Vanaf dit jaar gaat het waterschap het schoonmaken van sloten weer in het hele werkgebied controleren.

De verschillen in aanpak binnen het waterschap waren nog het gevolg van de fusie van waterschap Groot Salland met waterschap Reest en Wieden in 2016. “De werkwijzen van die waterschappen hebben we oorspronkelijk gehandhaafd. Het bestuur heeft er nu toch voor gekozen, in het belang van een goed functionerend watersysteem en uniform beleid, om het schoonmaken overal weer te controleren,” zegt Klaas Jansen, woordvoerder van waterschap Drents Overijsselse Delta.

Volgens Jansen waren er geen aanwijzingen dat eigenaren of pachters op grote schaal het schoonmaken van hun sloten verwaarloosden. “Daar ging het echt niet om. We wilden echter één lijn trekken en een goede aan- en afvoer van water is zo belangrijk dat we er nu voor kiezen om weer overal te controleren.”

Vanaf 15 november gaat het waterschap de schouw uitvoeren. “Het zal voor sommige eigenaren of pachters best even wennen zijn dat er weer iemand komt controleren,” zegt Jansen. “Dan zullen we uit moeten leggen waarom we ervoor hebben gekozen. Via advertenties zullen we de mensen hierover informeren en op er is een speciale webpagina met een kaart en informatie over de schouw.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.