secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Sinds drie jaar werden sloten in het zuidelijk deel van het beheersgebied van waterschap Drents Overijsselse Delta alleen op verzoek van eigenaren of pachters gecontroleerd. In het noordelijk deel werd wel standaard geschouwd. Vanaf dit jaar gaat het waterschap het schoonmaken van sloten weer in het hele werkgebied controleren.

De verschillen in aanpak binnen het waterschap waren nog het gevolg van de fusie van waterschap Groot Salland met waterschap Reest en Wieden in 2016. “De werkwijzen van die waterschappen hebben we oorspronkelijk gehandhaafd. Het bestuur heeft er nu toch voor gekozen, in het belang van een goed functionerend watersysteem en uniform beleid, om het schoonmaken overal weer te controleren,” zegt Klaas Jansen, woordvoerder van waterschap Drents Overijsselse Delta.

Volgens Jansen waren er geen aanwijzingen dat eigenaren of pachters op grote schaal het schoonmaken van hun sloten verwaarloosden. “Daar ging het echt niet om. We wilden echter één lijn trekken en een goede aan- en afvoer van water is zo belangrijk dat we er nu voor kiezen om weer overal te controleren.”

Vanaf 15 november gaat het waterschap de schouw uitvoeren. “Het zal voor sommige eigenaren of pachters best even wennen zijn dat er weer iemand komt controleren,” zegt Jansen. “Dan zullen we uit moeten leggen waarom we ervoor hebben gekozen. Via advertenties zullen we de mensen hierover informeren en op er is een speciale webpagina met een kaart en informatie over de schouw.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.