secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Sinds drie jaar werden sloten in het zuidelijk deel van het beheersgebied van waterschap Drents Overijsselse Delta alleen op verzoek van eigenaren of pachters gecontroleerd. In het noordelijk deel werd wel standaard geschouwd. Vanaf dit jaar gaat het waterschap het schoonmaken van sloten weer in het hele werkgebied controleren.

De verschillen in aanpak binnen het waterschap waren nog het gevolg van de fusie van waterschap Groot Salland met waterschap Reest en Wieden in 2016. “De werkwijzen van die waterschappen hebben we oorspronkelijk gehandhaafd. Het bestuur heeft er nu toch voor gekozen, in het belang van een goed functionerend watersysteem en uniform beleid, om het schoonmaken overal weer te controleren,” zegt Klaas Jansen, woordvoerder van waterschap Drents Overijsselse Delta.

Volgens Jansen waren er geen aanwijzingen dat eigenaren of pachters op grote schaal het schoonmaken van hun sloten verwaarloosden. “Daar ging het echt niet om. We wilden echter één lijn trekken en een goede aan- en afvoer van water is zo belangrijk dat we er nu voor kiezen om weer overal te controleren.”

Vanaf 15 november gaat het waterschap de schouw uitvoeren. “Het zal voor sommige eigenaren of pachters best even wennen zijn dat er weer iemand komt controleren,” zegt Jansen. “Dan zullen we uit moeten leggen waarom we ervoor hebben gekozen. Via advertenties zullen we de mensen hierover informeren en op er is een speciale webpagina met een kaart en informatie over de schouw.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?