secundair logo knw 1

De damwanden in de ecopassage worden verwijderd | Foto Jan Wessels

De aanleg van de vismigratierivier bij Kornwerderzand vordert gestaag. Afgelopen week werd de damwand verwijderd die de twee bouwkuipen in de coupure in de Afsluitdijk scheidde. De bouwers kunnen nu vanuit één bouwkuip verder werken aan de doorgang voor de vismigratierivier.

Opdrachtgever De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) noemt 'de doorbraak' een mijlpaal, precies een jaar nadat er werd begonnen aan de bouw van de doorgang in de dijk. De zogeheten ecopassage die wordt gemaakt door bouwcombinatie Levvel (BAM, Van Oord, Rebel), is volgens de planning eind 2022 functioneel gereed. De schuif in de doorgang staat dan dicht.

Nu de doorbraak in de ecopassage is gerealiseerd, wordt ook begonnen aan de aanleg van de vier kilometer lange rivier in het IJsselmeer. Vanaf mei 2022 zijn de eerste contouren van de rivier zichtbaar vanaf de Afsluitdijk, laat DNA weten.

De rivier wordt 4,5 kilometer lang, het migratiegebied 50 hectare groot. De lengte van de rivier en een regelwerk in de monding in het IJsselmeer in combinatie met het getij zorgen voor een geleidelijke overgang van zout naar zoet water zonder dat zout water uit de Waddenzee het IJsselmeer instroomt, aldus de ontwerpers. 

Ecopassage 1200 De ecopassage | Illustratie DNA

Belangrijke schakel
De kunstmatige getijdenrivier wordt gezien als belangrijke schakel in het herstel van de trekvisroutes langs de kust. De initiatiefnemers (Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, NetVISwerk en Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk) gaan ervan uit dat jaarlijks 200 tot 250 miljoen vissen door de rivier zwemmen van zout naar zoet water en omgekeerd.

De migratie moet zo een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van vispopulaties, een gezonder IJsselmeer en - op termijn - meer ruimte voor de beroeps- en sportvisserij. De vismigratierivier is van invloed op de biodiversiteit in het IJsselmeer waar veel meer trekvissen zullen zijn, zegt Chris Bakker, adjunct-directeur en ecoloog bij It Fryske Gea. “En het heeft effect op de biodiversiteit tot ver in Fryslân, waar veel meer soorten vis zullen voorkomen.”

Internationaal
De aanleg van de kunstmatige rivier en de effecten op de vismigratie wordt internationaal gevolgd, omdat wereldwijd veel trekroutes van vissen zijn geblokkeerd door aanleg van dijken en dammen.

Wouter van der Heij Wouter van der Heij ”Voor ruim 100 vissoorten vormt de Waddenzee een belangrijke schakel in hun leven”, zegt Wouter van der Heij, zeebioloog van de Waddenvereniging. “De impact door klimaatverandering op drukbevolkte delta’s neemt toe. Nederland laat hier zien dat kustveiligheid, behoud van zoet water en natuurherstel samen kunnen gaan. De vismigratierivier is een lokale oplossing voor trekvissen met effect op internationale schaal.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.