secundair logo knw 1

De damwanden in de ecopassage worden verwijderd | Foto Jan Wessels

De aanleg van de vismigratierivier bij Kornwerderzand vordert gestaag. Afgelopen week werd de damwand verwijderd die de twee bouwkuipen in de coupure in de Afsluitdijk scheidde. De bouwers kunnen nu vanuit één bouwkuip verder werken aan de doorgang voor de vismigratierivier.

Opdrachtgever De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) noemt 'de doorbraak' een mijlpaal, precies een jaar nadat er werd begonnen aan de bouw van de doorgang in de dijk. De zogeheten ecopassage die wordt gemaakt door bouwcombinatie Levvel (BAM, Van Oord, Rebel), is volgens de planning eind 2022 functioneel gereed. De schuif in de doorgang staat dan dicht.

Nu de doorbraak in de ecopassage is gerealiseerd, wordt ook begonnen aan de aanleg van de vier kilometer lange rivier in het IJsselmeer. Vanaf mei 2022 zijn de eerste contouren van de rivier zichtbaar vanaf de Afsluitdijk, laat DNA weten.

De rivier wordt 4,5 kilometer lang, het migratiegebied 50 hectare groot. De lengte van de rivier en een regelwerk in de monding in het IJsselmeer in combinatie met het getij zorgen voor een geleidelijke overgang van zout naar zoet water zonder dat zout water uit de Waddenzee het IJsselmeer instroomt, aldus de ontwerpers. 

Ecopassage 1200 De ecopassage | Illustratie DNA

Belangrijke schakel
De kunstmatige getijdenrivier wordt gezien als belangrijke schakel in het herstel van de trekvisroutes langs de kust. De initiatiefnemers (Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, NetVISwerk en Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk) gaan ervan uit dat jaarlijks 200 tot 250 miljoen vissen door de rivier zwemmen van zout naar zoet water en omgekeerd.

De migratie moet zo een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van vispopulaties, een gezonder IJsselmeer en - op termijn - meer ruimte voor de beroeps- en sportvisserij. De vismigratierivier is van invloed op de biodiversiteit in het IJsselmeer waar veel meer trekvissen zullen zijn, zegt Chris Bakker, adjunct-directeur en ecoloog bij It Fryske Gea. “En het heeft effect op de biodiversiteit tot ver in Fryslân, waar veel meer soorten vis zullen voorkomen.”

Internationaal
De aanleg van de kunstmatige rivier en de effecten op de vismigratie wordt internationaal gevolgd, omdat wereldwijd veel trekroutes van vissen zijn geblokkeerd door aanleg van dijken en dammen.

Wouter van der Heij Wouter van der Heij ”Voor ruim 100 vissoorten vormt de Waddenzee een belangrijke schakel in hun leven”, zegt Wouter van der Heij, zeebioloog van de Waddenvereniging. “De impact door klimaatverandering op drukbevolkte delta’s neemt toe. Nederland laat hier zien dat kustveiligheid, behoud van zoet water en natuurherstel samen kunnen gaan. De vismigratierivier is een lokale oplossing voor trekvissen met effect op internationale schaal.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.