0
0
0
s2sdefault

Dit jaar dingen 99 innovaties mee naar de Waterinnovatieprijs, die deze keer als thema heeft: Het waterschap van de toekomst. De jury buigt zich over de inzendingen die zijn gedaan in vier categorieën: ‘Aanpassen aan weersextremen’, ‘Klimaatneutraliteit’, ‘Gezond water en een gezonde bodem’ en ‘Waterschap van de toekomst’.

De winnaars worden op 2 december bekend gemaakt op het Waterinnovatiefestival, een project van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt.

De categorie ‘Gezond water en gezonde bodem’ telt deze keer 18 inzendingen van het project VisKringloop Wieringermeer een initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in samenwerking met Provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Vattenfall en de gemeente Hollands Kroon tot De Waterwasser (Hoogheemraadschap van Rijnland en AquaHD Europe), die het mogelijk maakt om algen uit het water te verwijderen en hiermee ook gelijk de fosfaten uit het water te halen.

In de categorie ‘Waterschap van de toekomst’ heeft de jury een keuze uit 31 inzendingen. Een van de inzendingen is de Visdeurbel in Utrecht, de onderwatercamera die kijkers in staat stelt om de sluiswachter er op te wijzen dat vissen wachten op doorgang door de Weerdsluis. In deze categorie dingt ook mee de Big Brown Data: De Nationale Rioolwater Monitor, het meten van het coronavirus in rioolwater om zo vroeg mogelijk te traceren waar het virus rondgaat.

In de categorie ‘Klimaatneutraliteit’ zijn 19 inzendingen waaronder elektrisch baggeren van Hoogheemraadschap Rijnland in de Langeraarse plassen en de living lab pipingproef Hedwigepolder, de innovatieve praktijkproef van Waterschap Hollandse Delta (WSHD), Fugro en Deltares om de sterkte van dijken op getijdenzand in relatie tot piping te onderzoeken.

De categorie ‘Aanpassen aan weersextremen’ telt 30 inzendingen. Van Cloiq, de circulaire slimme regenton van Studio Bas Sala tot De Verkoelende Straat van Aquaflow en Tilesystems tegen hittestress en de Waterbank van Waterschap De Dommel en het bedrijf MTD voor bovengrondse buffermogelijkheden van water.

 

MEER INFORMATIE
De ingezonden innovaties zijn te zien op Winnovatie.nl/waterinnovatieprijs
H2O bericht: Annemieke Nijhof terug als voorzitter jury Waterinnovatieprijs

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.