secundair logo knw 1

Enkele van de 99 inzendingen

Dit jaar dingen 99 innovaties mee naar de Waterinnovatieprijs, die deze keer als thema heeft: Het waterschap van de toekomst. De jury buigt zich over de inzendingen die zijn gedaan in vier categorieën: ‘Aanpassen aan weersextremen’, ‘Klimaatneutraliteit’, ‘Gezond water en een gezonde bodem’ en ‘Waterschap van de toekomst’.

De winnaars worden op 2 december bekend gemaakt op het Waterinnovatiefestival, een project van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt.

De categorie ‘Gezond water en gezonde bodem’ telt deze keer 18 inzendingen van het project VisKringloop Wieringermeer een initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in samenwerking met Provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Vattenfall en de gemeente Hollands Kroon tot De Waterwasser (Hoogheemraadschap van Rijnland en AquaHD Europe), die het mogelijk maakt om algen uit het water te verwijderen en hiermee ook gelijk de fosfaten uit het water te halen.

In de categorie ‘Waterschap van de toekomst’ heeft de jury een keuze uit 31 inzendingen. Een van de inzendingen is de Visdeurbel in Utrecht, de onderwatercamera die kijkers in staat stelt om de sluiswachter er op te wijzen dat vissen wachten op doorgang door de Weerdsluis. In deze categorie dingt ook mee de Big Brown Data: De Nationale Rioolwater Monitor, het meten van het coronavirus in rioolwater om zo vroeg mogelijk te traceren waar het virus rondgaat.

In de categorie ‘Klimaatneutraliteit’ zijn 19 inzendingen waaronder elektrisch baggeren van Hoogheemraadschap Rijnland in de Langeraarse plassen en de living lab pipingproef Hedwigepolder, de innovatieve praktijkproef van Waterschap Hollandse Delta (WSHD), Fugro en Deltares om de sterkte van dijken op getijdenzand in relatie tot piping te onderzoeken.

De categorie ‘Aanpassen aan weersextremen’ telt 30 inzendingen. Van Cloiq, de circulaire slimme regenton van Studio Bas Sala tot De Verkoelende Straat van Aquaflow en Tilesystems tegen hittestress en de Waterbank van Waterschap De Dommel en het bedrijf MTD voor bovengrondse buffermogelijkheden van water.

 

MEER INFORMATIE
De ingezonden innovaties zijn te zien op Winnovatie.nl/waterinnovatieprijs
H2O bericht: Annemieke Nijhof terug als voorzitter jury Waterinnovatieprijs

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.