0
0
0
s2sdefault

Zware regenval zorgde de afgelopen dagen voor overlast in Noord-Holland. Dat kwam Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op kritiek van agrariërs te staan. Het waterschap kondigt een evaluatie aan, maar voelt zich niet aangesproken. “Deze weersomstandigheden zijn gewoon te extreem.”

Shane Kleyhorst 180 vk Shane KleyhorstIn Noord-Holland liepen vrijdag landerijen en straten over na een regenval van 100 millimeter in twee uur. De hevige regenval noemt Shane Kleyhorst van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als voorbeeld van de gevolgen van klimaatverandering. De effecten daarvan in het stedelijk gebied zijn volgens hem alleen met langetermijnoplossingen als vergroening te verzachten. “Helemaal oplossen kun je dit nooit. Zelfs al zou je 40 procent van het stedelijk gebied vergroenen. Zelfs met onze krachtige gemalen en pompen zullen superlokale clusterbuien als deze altijd gevolgen hebben.”

Martijn van den Berg LTO Noord 170d Martijn van den BergMartijn van den Berg, afdelingsvoorzitter bij LTO-Noord, heeft niet het gevoel dat het waterschap er alles aan heeft gedaan om de schade, die agrariërs op hebben gelopen, te voorkomen of te beperken. “Dat begint al bij de communicatie en de onbereikbaarheid van het waterschap. Dat vind ik echt kwalijk.”

Maar het voornaamste bezwaar van LTO-Noord is dat de waterbergingen te laat zijn geopend. Volgens Van den Berg en zijn leden had het hoogheemraadschap eerder kunnen anticiperen op de regenval. “Ze hadden het peil in de kanalen iets kunnen verlagen en in elk geval de waterbergingen sneller kunnen openen. Dan hadden we misschien ook wateroverlast gehad, maar hadden we wel geweten dat het echt overmacht was. Agrariërs zijn dag en nacht bezig geweest, waterbergingen gingen soms op zaterdag pas rond 10:30 open. Heel frustrerend voor agrariërs.”

Volgens Kleyhorst is de term overmacht wel van toepassing. “De hoeveelheid regen die vrijdag in twee uur viel, is bijna het dubbele van de normale regenval in een maand. Ondanks de inzet van 20 extra pompen om het water te verwerken, valt dat niet snel genoeg weg te pompen. Daar komt nog bij dat drie uur van te voren nog onduidelijk was dat de buien zo hevig zouden zijn. Als je wilt anticiperen op regen en iets met peilverlagingen wilt doen, heb je daar sowieso meer tijd voor nodig. En je weet ook van te voren niet waar de clusterbui precies gaat vallen.”

Ook stelt Kleyhorst dat de waterbergingen in het gebied tijdig zijn geopend om het water op te kunnen vangen. Hij meent dat waterafvoer tijd nodig heeft. “De regen valt, het water spoelt uit van het land en dan moet het naar de bergingen. De watergangen moeten opzwellen. De bergingen gingen daarom zaterdagochtend open. Omdat de bergingen met hoog gras zijn begroeid, was dat misschien niet meteen zichtbaar. Daarom snap ik wel waar de klacht van de agrariërs vandaan komt. Maar vanuit het standpunt van waterbeheer stonden de bergingen op tijd open.”

Net zoals bij andere extreme gebeurtenissen zal ook hier een evaluatie plaatsvinden. Maar de aandacht van het waterschap ligt eerst bij het wegpompen van het overtollige water. Kleyhorst: “Op sommige plekken is het peil al bijna weer op normaal niveau, op andere plekken blijven de pompen nog een aantal dagen draaien om het waterpeil te laten zakken.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Hugo Gastkemper · 4 months ago
  De neerslag lijkt me een goede stresstest in de praktijk. Ter overweging; bezie het ook vanuit de publicatie 'Standaarden voor de stresstest wateroverlast' https://klimaatadaptatienederland.nl/publish/pages/162911/190131_notitie_standaarden_stresstest_wateroverlast.pdf.
  Het artikel vind ik een mooie aanzet tot een risicodialoog. Nu de volgende stap: praten én luisteren naar elkaar over wat je echt onacceptabel resp. een te groot risico vindt, wat slim en acceptabel is om te doen en wat redelijk is in verdeling van de lasten.
 • This commment is unpublished.
  Bert-Jan van Weeren · 4 months ago
  "Dispuut waterschap en agrariërs na wateroverlast Noord-Holland". Zware regenval zorgde de afgelopen dagen voor overlast in Noord-Holland. Dat kwam Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op kritiek van agrariërs te staan. Het waterschap kondigt een evaluatie aan, maar voelt zich niet aangesproken. “Deze weersomstandigheden zijn gewoon te extreem.”
  Dit is mijns inziens in een notendop het probleem van de gehele agrifoodsector. Die sector vereist omwille van vooraf gemaakte afspraken over prijs, tonnages en kwaliteit een geheel gecontroleerde teeltomgeving. Boeren hebben om die reden het liefst extra knoppen op hun trekker om de zon en de regen naar believen aan of uit te zetten, plus buitentemperatuurregeling. Maar omdat die knoppen er niet zijn, wordt er bij droogte volop beregend, ten koste van de natuur. En bij hevige regenval wijst men naar het waterschap die wateroverlast moet zien te voorkomen. Of het nu met bakken of bakjes uit de hemel komt. En graag tot op perceelsniveau. Helaas... zo werkt het niet (meer). Hoogste tijd voor verandering.

  #landbouw #landbouwtransitie #waterbeheer #klimaatverandering
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.