secundair logo knw 1

Foto Waterschap Limburg

Aannemerscombinatie Dijkzone Alliantie heeft de kleppen geplaatst in de zelfsluitende vlotterkering in het Limburgse Steyl. Het gaat in eerste instantie om 12 delen, 2 kleppen volgen later, aldus het Waterschap Limburg. 

De kleppen zijn gemaakt door Hollandia Infra in Krimpen aan den IJssel, waar eerst de kleppen zijn getest. Het bedrijf vormt met Ploegam en Dura Vermeer de Dijkzone Alliantie die in opdracht van het Waterschap Limburg de vlotterkering bouwt. 

De kering wordt 134 meter lang, met een hoogte van 3 meter. Bij hoogwater wordt de vlotter omhooggeduwd door het water dat in de betonnen bak loopt. Elke klep bestaat uit een stalen frame waaraan een drijflichaam is bevestigd. 

Na het inhijsen van de kleppen staat het afmonteren van de rubberen waterafdichtingen van de kering en het testen van de waterdichtheid op het programma, schrijft Waterschap Limburg. Dat gebeurt in september en oktober. “Zo zorgen we ervoor dat de nieuwe kering gereed is voor het hoogwaterseizoen dat officieel 15 oktober start.”

Bij normale waterstanden fungeren de kleppen als een recreatievlonder. Deze wordt in Steyl het ‘balkon aan de Maas’ genoemd. Naast de bouw van de kering wordt het gebied binnendijks opnieuw ingericht. Eind augustus wordt gestart met afrondende infrastructurele werkzaamheden, aldus het waterschap.

De realisatie van de zelfsluitende waterkering in Steyl is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).


LEES OOK:
H2O Actueel: In Steyl begint de victorie voor de vlotterkering

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!