secundair logo knw 1

De Dijkwerkersdag (16 april) ging niet door. Maar om toch contact te houden met de dijkwerkers lanceert de programmadirectie van het Hoogwaterbeschermingsprogramma de podcastserie ‘Dijkwerkers Werken Door’. In gesprekken met experts wordt gepraat over lopende aanbestedingen en kansen om te experimenteren met digitale participatie. 

De dijkversterkingsprojecten ondervinden flink veel last van de beperkende maatregelen als gevolg van de coronacrisis. Met name de participatie van betrokkenen in de ontwikkeling van de plannen en de inspraak over ontwerpen zijn stilgevallen. 

Fysieke ontmoetingen met grotere groepen mensen zijn taboe, en dat betekent dat er geen bewonersavonden, keukentafelgesprekken, dialoog met marktpartijen en werkateliersmogelijk zijn. Om toch de informatievoorziening gaande te houden maakt het Hoogwaterbeschermingsprogramma in april een aantal podcasts.

Twee thema's
De onderwerpen bewegen zich binnen twee thema’s: participatie (Hoe betrek je bewoners en bestuurders bij je proces als fysieke bijeenkomsten en keukentafelgesprekken niet meer mogen?) en markt en aanbesteding (hoe gaan projecten om met aanbestedingen en marktconsultaties?).

In de gepubliceerde uitzendingen is onder meer gesproken met Rosa Goossens, adviseur bij Over Morgen over digitale participatie, Leo Berkers, omgevingsmanager bij Waterschap Rivierenland over de dijkversterking tussen Wolveren en Sprok, Carolien Sedee (Witteveen+Bos) en Esther Thijssen (Waterschap Limburg) over contact houden met de achterban en met Martijn van den Broeke (Waterschap Drents Overijsselse Delta) en Gerben de Jong (Taskforce Deltatechnologie en bij Heijmans) over markt en aanbesteding.

Elke dinsdag en donderdag wordt een podcast online gezet. De geschrapte Dijkerwerkersdag wordt begin volgend jaar gehouden. 

 

MEER INFORMATIE
Website HWBP met podcasts
Dijkversterking Tiel-Waardenburg gaat door dankzij 3D en videobellen
 

 

-advertentie-

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):