secundair logo knw 1

De dijk bij Zwolle wordt 'bekramd' | Foto Bommel

Op dag drie van de hoogwateroefening Deining & Doorbraak kwamen dijkwachten en militairen en reservisten van Defensie in actie om dijken te inspecteren en waar nodig te versterken. Dat gebeurde op meerdere plaatsen omdat dijken scheuren of instabiliteit vertoonden.

Het hoge water zette dijken onder druk. Het betrof meer dan 1.100 kilometer dijk langs de grote rivieren, waar achter vier miljoen mensen wonen. Dijkwachters gingen met prikstok en tablet op pad, Defensie zette een Chinook in. Bij Fort Honswijk leverde de helikopter zandzakken af om de dijk te versterken.

De IJsseldijk tussen Olst en Zwolle, een dijk die niet aan de wettelijke veiligheidsnormen voldoet, vertoonde op een paar plekken verzwakkingen. Bij Zwolle werd een stuk dijk bekramd, een scheur in de dijk werd afdekt met dekzijl en verzwaard met zandzakken.

Op Kampereiland moest een steunberm worden aangelegd om tegendruk te bieden aan de dijk die het begaf. Aanvang van dit herstel liep vertraging op, omdat dijkwachters de instabiliteit in de dijk (aangegeven met een foto) misten.

In Deining & Doorbraak oefenen vijf waterschappen (Drents Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Stichtse Rijnlanden en Rivierenland), drie veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat Oost Nederland, het Watermanagement Centrum Nederland en het ministerie van Defensie voor het eerste gezamenlijk en met een gedeeld crisismanagementsysteem. Meer dan duizend mensen doen mee aan de oefening.

Deining & Doorbraak eindigt vrijdag. Daarna wordt de balans opgemaakt. 

 

Lees ook: Grootste crisisoefening dijken sinds 1953

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.