Op dag drie van de hoogwateroefening Deining & Doorbraak kwamen dijkwachten en militairen en reservisten van Defensie in actie om dijken te inspecteren en waar nodig te versterken. Dat gebeurde op meerdere plaatsen omdat dijken scheuren of instabiliteit vertoonden.
Het hoge water zette dijken onder druk. Het betrof meer dan 1.100 kilometer dijk langs de grote rivieren, waar achter vier miljoen mensen wonen. Dijkwachters gingen met prikstok en tablet op pad, Defensie zette een Chinook in. Bij Fort Honswijk leverde de helikopter zandzakken af om de dijk te versterken.
De IJsseldijk tussen Olst en Zwolle, een dijk die niet aan de wettelijke veiligheidsnormen voldoet, vertoonde op een paar plekken verzwakkingen. Bij Zwolle werd een stuk dijk bekramd, een scheur in de dijk werd afdekt met dekzijl en verzwaard met zandzakken.
Op Kampereiland moest een steunberm worden aangelegd om tegendruk te bieden aan de dijk die het begaf. Aanvang van dit herstel liep vertraging op, omdat dijkwachters de instabiliteit in de dijk (aangegeven met een foto) misten.
In Deining & Doorbraak oefenen vijf waterschappen (Drents Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Stichtse Rijnlanden en Rivierenland), drie veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat Oost Nederland, het Watermanagement Centrum Nederland en het ministerie van Defensie voor het eerste gezamenlijk en met een gedeeld crisismanagementsysteem. Meer dan duizend mensen doen mee aan de oefening.
Deining & Doorbraak eindigt vrijdag. Daarna wordt de balans opgemaakt.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.