secundair logo knw 1

Bij de start van de dijkverbetering onthulden leerlingen, bewoners, bestuurders en ondernemers een speciaal gedicht over de dijkversterking | Foto Waterschap Noorderzijlvest

De dijkversterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat is vandaag van start gegaan. Bij de dijkversterking wordt zoveel mogelijk materiaal van de huidige dijk gebruikt. Voorts wordt emissieloos elektrisch materieel ingezet en gebruik gemaakt van hernieuwbare en fossielvrije HVO diesel, stelt het waterschap Noorderzijlvest. “Dit zorgt ervoor dat het waterschap de CO2-uitstoot tot 95 procent kan verminderen.”

In februari van dit jaar gaf het algemeen bestuur van het waterschap groen licht voor herstel van de Lauwersmeerdijk. Daarvoor is 136 miljoen euro gereserveerd. Met de dijkversterking wordt ook de waddennatuur versterkt, recreatie rond de dijk gestimuleerd en verkeersveiligheid verbeterd. Voor deze totaalopgave is 158 miljoen euro nodig.

Aannemerscombinatie Waddenkwartier (die bestaat uit GMB en Heijmans) voert de dijkversterking uit en dat gebeurt volgens het concept van de tweefasenaanpak. Dat betekent dat de aannemer al met het waterschap meekeek in de ontwerpfase. Het idee daarbij is dat vroegtijdig de risico’s duidelijk zijn, waardoor bij de planuitwerking duidelijk was wie verantwoordelijk is voor eventuele meerkosten.

Het dijktraject is in de toetsing afgekeurd op hoogte en bekleding aan de buitenzijde. Om de dijk te versterken is gekozen voor een binnenwaartse kruinverhoging voor de landelijke dijk en voor versterking met een keerwand voor de haven.

De zeedijk richting Westpolder en langs het Vierhuizergat wordt opgehoogd en versterkt met klei en steenbekleding. Er wordt daarbij zoveel mogelijk gewerkt materiaal van de huidige dijk en als er nieuw materiaal nodig is, dan komt dat uit de regio, aldus het waterschap.

Impressie landelijke dijk 900

In de haven wordt de dijk versterkt en verhoogd met een damwand. Voorts komt er een wandelboulevard langs de haven, een fietspad en een waddentribune op de landelijke dijk langs het Vierhuizergat. De verkeersveiligheid wordt verbeterd door de aanleg van een tweede toegangsweg naar de haven van Lauwersoog.

Ten aanzien van de natuur wordt ingezet op een natuurlijkere overgang tussen land, wad en water. Dat betekent dat er een kwelder als natuurlijke overgang van de dijk naar het Wad wordt gevormd. Ook wordt een dijkdoorgang met een binnendijks getijdegebied in de Marnewaard gecreëerd van ongeveer 70 hectare. Verder loopt een pilot met rif-elementen voor de kust.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...