secundair logo knw 1

Steeds vaker kampt Nederland met wateroverlast door hevige regenval. Er moet dus iets gebeuren om het water beter op te vangen. Dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas stelt voor om tuineigenaren die de tegels uit hun tuin verwijderen een belastingkorting te geven.

Om Nederland beter te beschermen tegen de gevolgen van hoosbuien, wil minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in 2017 om tafel gaan met gemeenten, woningcorporaties en waterschappen om te komen tot een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en zo klimaatbestendige herontwikkeling te versterken. In een reactie daarop bepleit Verheijen voor radiozender BNR een nieuw belastingregime, waarbij het Rijk tuineigenaren stimuleert de tegels uit hun tuinen te halen. Het gaat hem er vooral om mensen te betrekken bij de klimaatverandering en te belonen als ze meehelpen bij het beter opvangen van het water.

En groenere tuinen zouden volgens de dijkgraaf duidelijk helpen. Rond de 40 procent van de stedelijke oppervlakte is in privébezit en betegelde tuinen zijn minder waterdoorlatend. De versnelde afvoer van regenwater die zo tot stand komt, leidt tot overbelasting van het riool en vergroot de kans op wateroverlast. Het is geen nieuw idee om belastingen in te zetten om tuineigenaren te beïnvloeden. In sommige Duitse deelstaten levert een bestrate tuin een hogere rioolheffing op.

Maar ook op andere manieren wordt geprobeerd om de Nederlandse achtertuinen groener te maken. De stichting Operatie Steenbreek, waarbij onder andere steden als Eindhoven, Den Haag en Groningen en de universiteiten van Groningen en Maastricht bij zijn betrokken, ondersteunt gemeenten hun inwoners te enthousiasmeren om hun tuinen groener te maken.

Zie voor meer informatie de website van Operatie Steenbreek.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/