Steeds vaker kampt Nederland met wateroverlast door hevige regenval. Er moet dus iets gebeuren om het water beter op te vangen. Dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas stelt voor om tuineigenaren die de tegels uit hun tuin verwijderen een belastingkorting te geven.

Om Nederland beter te beschermen tegen de gevolgen van hoosbuien, wil minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in 2017 om tafel gaan met gemeenten, woningcorporaties en waterschappen om te komen tot een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en zo klimaatbestendige herontwikkeling te versterken. In een reactie daarop bepleit Verheijen voor radiozender BNR een nieuw belastingregime, waarbij het Rijk tuineigenaren stimuleert de tegels uit hun tuinen te halen. Het gaat hem er vooral om mensen te betrekken bij de klimaatverandering en te belonen als ze meehelpen bij het beter opvangen van het water.

En groenere tuinen zouden volgens de dijkgraaf duidelijk helpen. Rond de 40 procent van de stedelijke oppervlakte is in privébezit en betegelde tuinen zijn minder waterdoorlatend. De versnelde afvoer van regenwater die zo tot stand komt, leidt tot overbelasting van het riool en vergroot de kans op wateroverlast. Het is geen nieuw idee om belastingen in te zetten om tuineigenaren te beïnvloeden. In sommige Duitse deelstaten levert een bestrate tuin een hogere rioolheffing op.

Maar ook op andere manieren wordt geprobeerd om de Nederlandse achtertuinen groener te maken. De stichting Operatie Steenbreek, waarbij onder andere steden als Eindhoven, Den Haag en Groningen en de universiteiten van Groningen en Maastricht bij zijn betrokken, ondersteunt gemeenten hun inwoners te enthousiasmeren om hun tuinen groener te maken.

Zie voor meer informatie de website van Operatie Steenbreek.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.