0
0
0
s2smodern

Hein Pieper, dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel en vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen, neemt de komende jaren als expert zitting in een Europese adviesraad over klimaatverandering en sociale transformatie.

Deze Horizon Mission Board adviseert de Europese Commissie over de besteding van geld voor onderzoek en innovatie. Voor de periode van 2021 tot en met 2027 is, onder de noemer Horizon Europe, in totaal 100 miljard euro beschikbaar. Dat moet worden verdeeld over vijf verschillende thema’s: Klimaatverandering, Kanker, Schone oceanen, zeeën en binnenwateren, Klimaatneutrale steden en Bodemgezondheid en voedsel.

Voor elk van deze thema’s is een ‘mission board’ samengesteld met vijftien experts. Daarvoor hadden zich 2100 kandidaten gemeld. Gestreefd is naar zoveel mogelijk diversiteit; voor ieder thema zijn wetenschappers, ondernemers, financiers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bestuurders geselecteerd.

Pieper vervult zijn rol namens de Unie van Waterschappen, waarvan hij bestuurslid is. Hij is de enige Nederlander binnen zijn mission board. De vergaderingen vinden een aantal keer per jaar plaats in Brussel. Eind dit jaar moet er een eerste inventarisatie van onderwerpen liggen.

Weersextremen
Voor Pieper is het noodzakelijk dat klimaatverandering en sociale transformatie samenkomen in zijn mission board. ''Om schade en overlast door weersextremen zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen we niet blijven doen wat we doen. We moeten onze samenleving en economie op een andere manier gaan vormgeven. Innovatie, maar ook gedragsverandering is nodig’’, verklaart hij.

Als dijkgraaf van Rijn en IJssel ondervindt Pieper dagelijks de gevolgen van klimaatverandering in zijn werk. Afgelopen week was het in het gebied van Rijn en IJssel en in dat van het aanpalende waterschap Vechtstromen voor het tweede jaar op rij net zo droog als in 1976. Dat is tot nu toe landelijk gezien het droogste jaar ooit gemeten.

''De droogte zet de landbouw en de natuur in dit gebied onder grote druk’’, aldus Pieper. ''Het is belangrijk om handelingsperspectieven te ontwikkelen in Europees verband. Weersextremen houden namelijk niet op bij de grens.’’

Boyan Slat
Behalve Pieper zijn er nog vier Nederlanders geselecteerd. Boyan Slat, oprichter van The Ocean Clean-up, gaat meedenken in de mission board over Schone oceanen, zeeën en binnenwateren.

Cees Veerman, voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, wordt voorzitter van de mission board voor Bodemgezondheid en voedsel; Johan Bouma, emeritus hoogleraar bodemkunde aan de Wageningen Universiteit, maakt hier eveneens deel van uit.

Regina Beets-Tan, hoofd radiologie bij het Nederlands Kanker Instituut, doet mee in de mission board Kanker.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Europese Commissie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?
Lees niks over de bodemsamenstelling en die bepaalt welke soort planten er groeien.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het