secundair logo knw 1

Inzendingen worden beoordeeld op hun vernieuwende, duurzame en baanbrekende karakter I foto: Tero Vesalainen / Pixabay

Bij de Waterinnovatieprijs is dit jaar extra aandacht voor digitale transformatie. Ook is de bijzondere categorie Dromenvanger geïntroduceerd, bedoeld voor creatieve ideeën die nog niet rijp genoeg zijn voor de reguliere categorieën. Voor de derde keer staat de jury onder leiding van Lidewijde Ongering.

De wedstrijd wordt inmiddels voor het achtste jaar georganiseerd door de Unie van Waterschappen, in samenwerking met de Nederlandse Waterschapsbank. Deelname staat open voor waterschappen, bedrijven, belangenorganisaties, kennisinstellingen, overige overheden en particulieren. Wie een vernieuwende oplossing of een baanbrekend idee heeft op het gebied van water, kan meedingen naar de prijs. Inzenden is mogelijk vanaf 2 september tot 7 oktober.

Vijf categorieën
De Waterinnovatieprijs is bedoeld voor innovatieve waterprojecten die goed passen in de taken van waterschappen. Er zijn prijzen te winnen in diverse categorieën. Net als in voorgaande jaren zijn Waterveiligheid, Schoon water en Voldoende water reguliere categorieën. Digitale transformatie komt daar nu bij. Het gaat om digitale toepassingen en manieren van werken die de waterschappen helpen hun kerntaken beter, goedkoper en/of duurzamer uit te voeren.

Ook nieuw is de bijzondere categorie Dromenvanger. Hiervoor kunnen innovaties worden ingediend die nog niet rijp genoeg zijn om mee te doen in een reguliere categorie. Elke inzender maakt een vlogje waarin het idee wordt toegelicht. De vlogjes worden geplaatst op het Youtube-kanaal van de Unie van Waterschappen.

Ongering juryvoorzitter
De vakjury kiest de winnaars in de vier reguliere categorieën. Daarnaast is er een publieksprijs, waarvoor iedereen van half november tot en met 9 december online kan stemmen. De winnaars krijgen een glaskunstwerk van kunstenaar Gert Bullée. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op het Waterinnovatiefestival. Dit evenement beleeft zijn eerste editie op donderdag 12 december in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. 

Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is voor de derde keer voorzitter van de vakjury. De andere juryleden zijn Lotte de Bruijn (directeur van Nederland ICT), Merle de Kreuk (hoogleraar Waterkwaliteit aan de TU Delft), Katja Portegies (directeur Veiligheid en Water bij Rijkswaterstaat), Hendrik Postma (voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers), Roy Tummers (directeur Water bij VEMW), Lidwin van Velden (bestuursvoorzitter van de Nederlandse Waterschapsbank) en Henk Volberda (hoogleraar innovatie en ICT aan de Universiteit van Amsterdam).

Ongering noemt het een eer om juryvoorzitter van de Waterinnovatieprijs te zijn. “Het is goed dat de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank prijzen uitreiken aan innovaties die helpen Nederland beter te beschermen tegen water en zorgen voor schoon en voldoende zoet water. En dat geldt ook voor de digitale transformatie in de watersector, een trend die dit jaar extra aandacht krijgt. Ik kijk dus uit naar alle inzendingen. Verder zullen we voor het eerst ook frisse en creatieve ideeën die nog niet rijp genoeg zijn voor de reguliere categorieën een podium bieden in de nieuwe ‘Dromenvanger’ categorie.”

 

MEER INFORMATIE
Website Waterinnovatieprijs 2019
Informatie Waterinnovatiefestival op 12 december

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.