0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Bij de Waterinnovatieprijs is dit jaar extra aandacht voor digitale transformatie. Ook is de bijzondere categorie Dromenvanger geïntroduceerd, bedoeld voor creatieve ideeën die nog niet rijp genoeg zijn voor de reguliere categorieën. Voor de derde keer staat de jury onder leiding van Lidewijde Ongering.

De wedstrijd wordt inmiddels voor het achtste jaar georganiseerd door de Unie van Waterschappen, in samenwerking met de Nederlandse Waterschapsbank. Deelname staat open voor waterschappen, bedrijven, belangenorganisaties, kennisinstellingen, overige overheden en particulieren. Wie een vernieuwende oplossing of een baanbrekend idee heeft op het gebied van water, kan meedingen naar de prijs. Inzenden is mogelijk vanaf 2 september tot 7 oktober.

Vijf categorieën
De Waterinnovatieprijs is bedoeld voor innovatieve waterprojecten die goed passen in de taken van waterschappen. Er zijn prijzen te winnen in diverse categorieën. Net als in voorgaande jaren zijn Waterveiligheid, Schoon water en Voldoende water reguliere categorieën. Digitale transformatie komt daar nu bij. Het gaat om digitale toepassingen en manieren van werken die de waterschappen helpen hun kerntaken beter, goedkoper en/of duurzamer uit te voeren.

Ook nieuw is de bijzondere categorie Dromenvanger. Hiervoor kunnen innovaties worden ingediend die nog niet rijp genoeg zijn om mee te doen in een reguliere categorie. Elke inzender maakt een vlogje waarin het idee wordt toegelicht. De vlogjes worden geplaatst op het Youtube-kanaal van de Unie van Waterschappen.

Ongering juryvoorzitter
De vakjury kiest de winnaars in de vier reguliere categorieën. Daarnaast is er een publieksprijs, waarvoor iedereen van half november tot en met 9 december online kan stemmen. De winnaars krijgen een glaskunstwerk van kunstenaar Gert Bullée. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op het Waterinnovatiefestival. Dit evenement beleeft zijn eerste editie op donderdag 12 december in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. 

Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is voor de derde keer voorzitter van de vakjury. De andere juryleden zijn Lotte de Bruijn (directeur van Nederland ICT), Merle de Kreuk (hoogleraar Waterkwaliteit aan de TU Delft), Katja Portegies (directeur Veiligheid en Water bij Rijkswaterstaat), Hendrik Postma (voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers), Roy Tummers (directeur Water bij VEMW), Lidwin van Velden (bestuursvoorzitter van de Nederlandse Waterschapsbank) en Henk Volberda (hoogleraar innovatie en ICT aan de Universiteit van Amsterdam).

Ongering noemt het een eer om juryvoorzitter van de Waterinnovatieprijs te zijn. “Het is goed dat de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank prijzen uitreiken aan innovaties die helpen Nederland beter te beschermen tegen water en zorgen voor schoon en voldoende zoet water. En dat geldt ook voor de digitale transformatie in de watersector, een trend die dit jaar extra aandacht krijgt. Ik kijk dus uit naar alle inzendingen. Verder zullen we voor het eerst ook frisse en creatieve ideeën die nog niet rijp genoeg zijn voor de reguliere categorieën een podium bieden in de nieuwe ‘Dromenvanger’ categorie.”

 

MEER INFORMATIE
Website Waterinnovatieprijs 2019
Informatie Waterinnovatiefestival op 12 december

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het