0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het digitale project in Ghana om operators op locatie te helpen om zuiveringsinstallaties adequaat te onderhouden, slaat goed aan. Dat stelt initiatiefnemer Delta Learning in Water. De methode wordt nu ook in Nederland toegepast, zegt Ronald Wielinga.

In Ghana is het digitale ondersteuningsproject onderdeel van het initiatief om de lokale bevolking van gezond drinkwater te voorzien met eenvoudige en robuuste zuiveringsinstallaties. Het Nederlandse bedrijf Dutch Water Partners plaatst 85 installaties in opdracht van Water Health International (WHI), een private organisatie die de ambitie heeft om in 2020 in totaal honderd miljoen mensen te voorzien van schoon drinkwater via decentrale zuiveringsinstallaties.

Een belangrijke uitdaging is om lokaal operators en technici op te leiden die de installaties onderhouden. Er is voor gekozen om een digitale leeromgeving, Performance Support, op te zetten. Die is in april van vorig jaar opgeleverd. Na een kwaliteitscontrole is het systeem sindsdien in de praktijk getest.

Veertien modules
Ronald WielingaIn de digitale leeromgeving krijgen de gebruikers eerst een basiscursus watertechnologie. Die bestaat uit veertien modules van elk vijf tot tien minuten, waarin de basisbegrippen en werkwijze van watertechnologie worden uitgelegd. “Denk daarbij aan de werking van een membraan of UV-desinfectie,” vertelt Ronald Wielinga van DLIW (zie foto).

Na de basistheorie (afgerond met toets en certificaat) volgt de praktijk. Daarin worden de operators in het veld ondersteund met online video’s (essentials) waarin te zien is hoe specifieke onderhoudshandelingen moeten worden uitgevoerd. Wielinga: “Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een CIP-reiniging (Cleaning in Place) van een membraaninstallatie. Een complexe handeling die slechts enkele malen per jaar uitgevoerd wordt.”

Prematuur
Volgens Wielinga zijn de eerste uitkomsten van de pilot in Ghana positief. Hij houdt wel een slag om de arm. “De resultaten zijn nog prematuur. We meten het komende jaar nog door.” De installaties werken beter tegen lagere kosten, claimt Wielinga. Omdat de operators direct online toegang hebben tot kennis, worden storingen sneller verholpen. “Voor de leverancier heeft dit tot gevolg dat er minder reiskosten gemaakt hoeft te worden.”   

De pilotgroep bestaat uit tien mensen, zegt Wielinga. “Maar we rollen het uit naar alle installaties. Het gaat voor WHI straks om een ongeveer 125 tot 150 personen.”

Follow-up in Nederland
Het project in Ghana heeft inmiddels geleid tot een follow-up in Nederland, vertelt Wielinga. De partner is Dyka, producent van kunststof leidingsystemen en onder meer riool- en waternetwerken. “Samen met Dyka ontwikkelen we momenteel opleidingen voor installateurs die gebruik maken van hun producten. In Nederland zijn dat er ongeveer 5.000. Ook dit wordt geleidelijk ingevoerd natuurlijk.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het