0
0
0
s2smodern

De ministerraad heeft het wetsvoorstel digitale besluitvorming naar de Raad van State gestuurd. Dit wetsvoorstel geeft de algemene besturen van waterschappen tijdelijk de mogelijkheid om digitaal besluiten te nemen. De wet wordt via een spoedprocedure behandeld, waardoor invoering rond half april mogelijk zou zijn.

De Unie van Waterschappen had, samen met de verenigingen van provincies (IPO) en gemeenten (VNG) aangedrongen op wetgeving die het mogelijk maakt om digitaal te beslissen. In een brandbrief deed de Unie een klemmend beroep op minister Knops (Binnenlandse Zaken) om snel digitale besluitvorming door algemene besturen mogelijk te maken.

Spoedprocedure
De wet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Daarna zijn de Tweede Kamer en de Eerste Kamer aan de beurt. “Deze wet heeft alleen zin als hij met gezwinde spoed wordt aangenomen,” zegt Herman Havekes, strategisch adviseur bij de Unie van Waterschappen. “De wet is niet controversieel. Ik begreep dat de Eerste Kamer er op 7 april over zou kunnen en willen stemmen. Dan is invoering half april dus geen onrealistisch scenario en te hopen voor iedereen die het decentraal bestuur een warm hart toedraagt.”

Openbare vergaderingen online
Tot de wet wordt aangenomen mogen de Algemeen Besturen van waterschappen wel digitaal overleggen, maar niet digitaal besluiten. Nu die de besturen door de coronacrisis niet bij elkaar kunnen komen, is digitale besluitvorming een manier om toch knopen door te hakken over bijvoorbeeld de begroting, het aanvragen van kredieten en het al dan niet doorgaan van grote projecten. Omdat vergaderingen van de Algemene Besturen van waterschappen openbaar zijn, zal het publiek ze via een livestream kunnen volgen.

 

MEER INFORMATIE
Brandbrief waterschappen aan minister Knops (BZK): maak digitale besluitvorming mogelijk
Liveblog coronavirus door UvW
Watersector in tijden van Corona
RIONED: riolering en waterzuivering cruciale processen

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.