Het veiligstellen van de toekomstige drinkwatervoorziening moet onderdeel zijn van een bredere watertransitie, gericht op een klimaatrobuust systeem dat de toekomstige waterbeschikbaarheid en waterkwaliteit verzekert. Dat is volgens Vewin de rode draad in de ‘opbrengsten’ van de drie dialoogtafels die de afgelopen maand gehouden zijn.

Die opbrengsten zijn deze week, bij het Commissiedebat Water, overhandigd aan Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks). Daarin zegde minister Mark Harbers toe met Vewin en Vitens te gaan praten over de beschikbaarheid van voldoende bronnen voor drinkwater in Oost-Nederland.

De vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin rolde de afgelopen maand een blauwe loper uit om, in de aanloop naar het Commissiedebat, aandacht te vragen voor de toekomst van ons drinkwater. Op 11 mei ging minister Harbers daarover als eerste aan een blauwe tafel met basisschoolleerlingen in gesprek.

Daarna maakte de tafel een reis door het land. In drie regio’s (Noord-Oost, West en Zuid) spraken de directeuren van de drinkwaterbedrijven met stakeholders over de uitdagingen die in die regio hoog op de agenda staan. Dat gebeurde aan de hand van de thema's waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid en leveringszekerheid.

Bewustwording
"Soms waren de problemen hetzelfde, maar soms ook heel verschillend", zegt woordvoerder Patricia van der Linden van Vewin. "In Amsterdam bijvoorbeeld heeft Waternet in droge perioden veel minder last van pieken in het watergebruik dan in regio’s waar veel tuinen zijn die gesproeid worden. Maar overal geldt: we moeten het samen doen."

Met de campagne wilde Vewin de bewustwording vergroten. De beschikbaarheid en kwaliteit van de bronnen van ons drinkwater staan meer en meer onder druk, zo roept de vereniging al jaren. Voor 2030 moeten vrijwel alle drinkwaterbedrijven hun productiecapaciteit vergroten.

Ze doen hun best om dit voor elkaar te krijgen, maar moeten daartoe ook in staat gesteld worden, verklaart Van der Linden. "Bijvoorbeeld met vergunningen die ook daadwerkelijk gebruikt mogen worden."

Woningbouw
Aan de dialoogtafel Noord-Oost, waar het onder andere ging over woningbouw, pleitte Vitens-directeur Jelle Hannema voor een robuust, klimaatbestendig watersysteem. "We moeten er samen voor zorgen dat de groei afvlakt."

Voor directeur-bestuurder Elze Klinkhammer van woningcorporatie Accolade, die ook aan tafel zat, was het gesprek een eye-opener. Ze was verrast door de uitnodiging, bekende ze. "Want ik kon het eigenlijk helemaal niet relateren aan de wereld van de huurders. En ook in onze organisatie merkte ik dat drinkwater helemaal geen interessant onderwerp werd gevonden."

Aan de dialoogtafel West ging het onder andere over de watertransitie, waarvoor we de handen veel minder makkelijk op elkaar krijgen dan voor de energietransitie. De dialoogtafel Zuid tot slot boog zich over een aantal inspirerende voorbeelden uit buurland België, waar die urgentie veel meer wordt gevoeld.

 

LEES OOK
Verslagen en video’s van de dialoogtafels

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Lastig dat consequenties van prijsstijgingen per DW-bedrijf steeds anders worden uitgedrukt. Kan dat nog genormaliseerd worden? Bijv. Differentiatie naar en procentuele prijsstijgingen van DW-vastrecht? Dan wordt de interessante vergelijking eenvoudiger. Dank alvast.
Johan Raap Een stout biertje
Heel leuk initiatief, maar helaas is vergeten dat het flesje van statiegeld moet zijn. Natuurlijk brengen wij het allemaal braaf naar de glasbak, maar je moest eens weten hoeveel mensen / jongelui misschien die dat niet doen. Overal vind ik die krengen, met name desperado flesjes en van die twist off flesjes. Vanuit LCIA is al lang bekend dat statiegeld een goede wijze is om te besparen op energie, grondstoffen en water, binnen een straal van (en hier mag ik geen verantwoording nemen) 400 km. Dus mijn stelling is 'geef het goede voorbeeld en blijf bij aankoop weg van statiegeld loze flesjes'. Succes allemaal en proost
Laat ik eerlijk zijn, de afgelopen drie jaar heb ik met vele mensen over dit thema gesproken. En elke keer valt mij 2 dingen op A) veel mensen weten niet echt wat waterschappen zijn en wat ze doen B) als je uitlegt dat het ook een overheidsorganisatie is op nivo van gemeente en met bestuursverkiezingen, dan fronst men de wenkbrauwen eerst, maar dan vindt men het tevens vreemd dat er ook niet-politieke organisaties in meedoen. Dus samengevat, gemiddelde snapt men er niks van maar we hebben wel een mening, over politisering in dit geval. Realiseer aub dat mensen überhaupt komen stemmen op deze functionele overheid omdat het tegenwoordig tegelijkertijd uitgevoerd wordt met de verkiezingen voor de provincies. Maak ik me zorgen, jazeker. Het is functionele overheid dus dat vraagt ook een zekere mate van inhoudelijke kennis van de specifieke taken van de waterschappen. Ik geef dus graag de suggestie om nu echt door te jassen en het waterschap (-sbestuur) op te heffen, de kennis te borgen, het watersysteembeheer onder provincie te zetten (politiek) en het zuiveringsbeheer apart te zetten als nutsbedrijf, zoals bijvoorbeeld de drinkwaterbedrijven, met functioneel toezicht. Alleen dan kan ook de vergunningverlening en handhaving van rwzi’s –en misschien ook wel van riooloverstorten- eindelijk eens zuiver gaan geschieden. Succes.
Het Wetterskip stapt uit het project 'Holwerd aan Zee'. Gevolgd door een lange toelichting dat eigenaarschap (lees: beheer & onderhoud) nog steeds niet zijn geregeld. Maar helemaal onderaan sluit de journalist af met: "Er ligt een positief advies over Holwerd aan Zee en in het eerste kwartaal van volgend jaar zullen provinciale staten, de gemeenteraad en het bestuur van het waterschap zich over de voorstellen buigen." Dus project Holwerd gaat door zonder financiële bijdrage van het Wetterskip? En de bestuurder zegt: “Wij dragen zeker de natuurdoelstellingen uit het project een warm hart toe. Wij staan klaar om advies te geven als dat gevraagd wordt". Hoe zit het nu?
@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!