0
0
0
s2smodern

In het kader van de Dutch Design Week, die vanaf 17 oktober plaats zal vinden, heeft waterschap De Dommel aan creatief ontwerpbureau Studio 1 op 1 gevraagd om de toekomstige rol van het waterschap in tijden van klimaatverandering te onderzoeken. Het ontwerpbureau zet creatieve middelen in om – op basis van wetenschappelijk onderzoek – prikkelende toekomstscenario’s te ontwikkelen.

Dit Design Research Project is een uitvloeisel van een al langer lopende samenwerking tussen waterschap De Dommel en het lectoraat 'Places and Traces' van de Design Academy Eindhoven. Voor Studio 1:1 is het niet nieuw om in opdracht van instellingen en overheden, die actief zijn in de publieke ruimte, te werken. De resultaten van het onderzoek zullen gepresenteerd worden tijdens de Dutch Design Week, die vanaf 17 oktober wordt gehouden.

Ambities toetsen
“Wat wij vaak doen is het toetsen van ambities. Dit doen we voor waterschappen, maar ook bijvoorbeeld voor gemeenten en woningbouwcorporaties,” vertelt Lucas Zoutendijk van Studio 1:1. Stel dat een woningcorporatie een bepaalde locatie wil vergroenen. De ontwerpstudio onderzoekt dan niet alleen wat vergroening op die specifieke locatie kan betekenen, maar zoekt ook de grenzen van het takenpakket op. “Design Research, eigenlijk in het verlengde van het bekendere Design Thinking, biedt de ruimte aan gedachte-experimenten en kan organisaties helpen om eens op een andere manier naar zichzelf en hun rol te kijken.”

Serieuze basis
Voor Waterschap De Dommel onderzoekt Studio 1:1 de toekomstige rol van het waterschap in tijden van klimaatverandering. Dit gebeurt door het uitwerken van verschillende scenario’s van klimaatverandering. Zoutendijk: “De basis is wetenschappelijk. We gebruiken serieuze bronnen. Maar dan gaan we verder, bijvoorbeeld door de huidige voorspellingen met factor 1,5 of 2 te verergeren.”

Toekomstige rol waterschap
Vervolgens stellen Zoutendijk en zijn collega’s de vraag wat die extremere toekomstvisies voor gevolgen zouden hebben voor het landschap, de biodiversiteit, de landbouw, de stad en daarmee de rol van het waterschap. “Ga je bij waterschappen bijvoorbeeld nieuwe soorten banen krijgen? Hebben ze behoefte aan andere kleding of andere machines? Maar je kunt ook denken aan inhoudelijke vragen met een beetje ander antwoord. Als je de infiltratiecapaciteit van de bodem wilt vergroten, welke rol speelt de worm dan in de toekomst van het waterschap? Door het stellen van dit soort vragen, kunnen we misschien een beetje prikkelen en aanzetten tot nadenken.”

Meer informatie
Dutch Design Week

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.