De grondwatervoorraad in Brabant is uit balans. Dertien partijen, waaronder de waterschappen en de drinkwaterbedrijven, gaan daarom intensiever samenwerken om die balans te herstellen en te bewaken. Dat hebben ze afgesproken in het Grondwaterconvenant 2021-2027.

Het doel van de samenwerking is om meer water vast te houden, minder grondwater te gebruiken en bij droogte of wateroverlast sneller te kunnen reageren om schade en overlast te beperken.

De laatste jaren heeft Brabant, net als de rest van Nederland, te maken gehad met zowel extreem droge periodes als met hevige regenval en wateroverlast. Daarnaast wordt steeds meer grondwater gebruikt voor drinkwater, natuur, landbouw en industrie, aldus de partijen. De grondwatervoorraden dalen daardoor structureel, de beeksystemen vallen sneller droog en er is steeds vaker waterschaarste.

Al een aantal jaar treffen de waterschappen almaar meer maatregelen om het grondwater zo goed mogelijk op peil te houden, zegt dagelijks bestuurslid Peter van Dijk van Aa en Maas. "Waar het kan houden we water vast en we voeren alleen af als het moet. Maar dit is een probleem dat we niet alleen op kunnen lossen. Samenwerking is nodig om grotere stappen te kunnen zetten."

Bouwstenen
Gisteren ondertekenden de dertien partijen daarom het Grondwaterconvenant 2021-2027. Daarin spreken zij af hoe zij de grondwaterbalans in Brabant willen herstellen en bewaken.

Het convenant bevat vijf ‘bouwstenen’. Allereerst willen de ondertekenaars meer water vasthouden in het hele watersysteem en meer aanvoeren om uiteindelijk ook meer te infiltreren of anders te benutten. Ook willen ze minder grondwater gebruiken en verdampen.

In ruimtelijke plannen willen ze meer sturen op water vasthouden en infiltreren en het (regionaal) gebruik van grondwater beperken. Ze zoeken naar nieuwe en innovatieve oplossingen. En tot slot maken ze duidelijke afspraken over de manier waarop ze samenwerken en wat ze in deze samenwerking van elkaar verwachten.

Partijen
Het Grondwaterconvenant komt voort uit het Regionaal Water- en Bodemprogramma van de Provincie Noord-Brabant en de Waterbeheerprogramma’s van de waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta.

De overige convenantspartijen zijn: ZLTO, Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabantse Milieufederatie, Brabant Water, Evides Waterbedrijf, Vereniging Industrie Water en BPG Vereniging landelijk Brabant.

Intussen werkt een onafhankelijke commissie onder leiding van voormalig minister Melanie Maas Geesteranus nog aan een advies over een toekomstbestendig en klimaatrobuust watersysteem in Brabant. Dat wordt medio 2022 verwacht.

 

MEER INFORMATIE
Grondwaterconvenant 2021-2027
H2O-actueel: Groepje zwaargewichten adviseert over droogte in Brabant

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Ernest de Groot · 1 months ago
  De aanzet ligt er en deze is goed, nu de verdere uitwerking nog. #herstelsponswerkinglandschap #peilvolgtlandschap
 • This commment is unpublished.
  Hans Middendorp · 1 months ago
  Brabant verdroogt. Er wordt meer grondwater wordt onttrokken dan er wordt aangevuld uit neerslag. Dit convenant is een stapje in de goede richting. Naast oplossingen als 'meer water vasthouden' wordt er ook veel verwacht van toekomstige 'innovatieve maatregelen', als een soort #toverstokje waarmee alle problemen verdwijnen.
  Maar tot die tijd moet er gewoon paal en perk worden gesteld aan de onttrekking van grondwater. #Waterschappen en de #provincie Noord-Brabant moeten de regie nemen en desnoods hun tanden laten zien. Grondwater is van ons allemaal en verdroging geeft een ernstige aantasting van onze leefomgeving.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.