De grondwatervoorraad in Brabant is uit balans. Dertien partijen, waaronder de waterschappen en de drinkwaterbedrijven, gaan daarom intensiever samenwerken om die balans te herstellen en te bewaken. Dat hebben ze afgesproken in het Grondwaterconvenant 2021-2027.

Het doel van de samenwerking is om meer water vast te houden, minder grondwater te gebruiken en bij droogte of wateroverlast sneller te kunnen reageren om schade en overlast te beperken.

De laatste jaren heeft Brabant, net als de rest van Nederland, te maken gehad met zowel extreem droge periodes als met hevige regenval en wateroverlast. Daarnaast wordt steeds meer grondwater gebruikt voor drinkwater, natuur, landbouw en industrie, aldus de partijen. De grondwatervoorraden dalen daardoor structureel, de beeksystemen vallen sneller droog en er is steeds vaker waterschaarste.

Al een aantal jaar treffen de waterschappen almaar meer maatregelen om het grondwater zo goed mogelijk op peil te houden, zegt dagelijks bestuurslid Peter van Dijk van Aa en Maas. "Waar het kan houden we water vast en we voeren alleen af als het moet. Maar dit is een probleem dat we niet alleen op kunnen lossen. Samenwerking is nodig om grotere stappen te kunnen zetten."

Bouwstenen
Gisteren ondertekenden de dertien partijen daarom het Grondwaterconvenant 2021-2027. Daarin spreken zij af hoe zij de grondwaterbalans in Brabant willen herstellen en bewaken.

Het convenant bevat vijf ‘bouwstenen’. Allereerst willen de ondertekenaars meer water vasthouden in het hele watersysteem en meer aanvoeren om uiteindelijk ook meer te infiltreren of anders te benutten. Ook willen ze minder grondwater gebruiken en verdampen.

In ruimtelijke plannen willen ze meer sturen op water vasthouden en infiltreren en het (regionaal) gebruik van grondwater beperken. Ze zoeken naar nieuwe en innovatieve oplossingen. En tot slot maken ze duidelijke afspraken over de manier waarop ze samenwerken en wat ze in deze samenwerking van elkaar verwachten.

Partijen
Het Grondwaterconvenant komt voort uit het Regionaal Water- en Bodemprogramma van de Provincie Noord-Brabant en de Waterbeheerprogramma’s van de waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta.

De overige convenantspartijen zijn: ZLTO, Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabantse Milieufederatie, Brabant Water, Evides Waterbedrijf, Vereniging Industrie Water en BPG Vereniging landelijk Brabant.

Intussen werkt een onafhankelijke commissie onder leiding van voormalig minister Melanie Maas Geesteranus nog aan een advies over een toekomstbestendig en klimaatrobuust watersysteem in Brabant. Dat wordt medio 2022 verwacht.

 

MEER INFORMATIE
Grondwaterconvenant 2021-2027
H2O-actueel: Groepje zwaargewichten adviseert over droogte in Brabant

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Ernest de Groot · 1 years ago
  De aanzet ligt er en deze is goed, nu de verdere uitwerking nog. #herstelsponswerkinglandschap #peilvolgtlandschap
 • This commment is unpublished.
  Hans Middendorp · 1 years ago
  Brabant verdroogt. Er wordt meer grondwater wordt onttrokken dan er wordt aangevuld uit neerslag. Dit convenant is een stapje in de goede richting. Naast oplossingen als 'meer water vasthouden' wordt er ook veel verwacht van toekomstige 'innovatieve maatregelen', als een soort #toverstokje waarmee alle problemen verdwijnen.
  Maar tot die tijd moet er gewoon paal en perk worden gesteld aan de onttrekking van grondwater. #Waterschappen en de #provincie Noord-Brabant moeten de regie nemen en desnoods hun tanden laten zien. Grondwater is van ons allemaal en verdroging geeft een ernstige aantasting van onze leefomgeving.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.