secundair logo knw 1

Uitkijkplatform Seasaw verbindt stad en zee (beeld: MVRDV)

De verbinding tussen stad en zee versterken. Dat is de bedoeling van het uitkijkplatform Seasaw op de noordelijke dijk van Den Helder. Het ontwerp is van MVRDV en de realisatie wordt in 2019 verwacht.

Het ontwerp voor Seasaw is gebaseerd op het symbool acht voor oneindigheid. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV won hiermee een internationale prijsvraag die was uitgeschreven door Zeestad. Deze zelfstandige organisatie ontwikkelt samen met de gemeente de stedelijke vernieuwing in Den Helder.

Wie straks op het uitkijkplatform Seasaw staat, kan zowel Den Helder als het water zien. De jury heeft het over een tegelijkertijd stoer en fragiel ontwerp waarmee de verbinding tussen stad en zee wordt verbeeldt en verwerkelijkt. Deze verbinding was juist aangetast door een recente dijkversterking.

Volgens medeoprichter Jacob van Rijs van MVRDV krijgt Den Helder met Seasaw een markant symbool, hetgeen nu nog ontbreekt. “De installatie respecteert de bestaande dijk, terwijl bewoners en bezoekers stad en zee vanuit een heel nieuw perspectief kunnen zien. ” Het bureau heeft ook een vijf kilometer lange wandel- en fietsroute over de dijk ontworpen. “Het golvende pad activeert de kustlijn en nodigt mensen uit om de dijk te beklimmen en een kijkje te nemen aan de andere kant”, aldus Van Rijs.

De realisatie van het uitkijkplatform wordt verwacht in 2019. MVRDV werkt hierbij samen met ingenieursbureau IMd. Het project valt binnen het regionale economische investeringsprogramma De Kop Werkt!, dat zich richt op een goede leefbaarheid in de Kop van Noord-Holland.

Lees meer op de site van MVRDV.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John