0
0
0
s2sdefault

Op het terrein van het energie- en hergebruikbedrijf HVC in Dordrecht wordt gebouwd aan een installatie voor het maken van bioplastics uit zuiveringsslib en afvalwater. De proeffabriek komt naast de slibverwerkingsinstallatie te staan. In de installatie worden vetzuurrijke afvalstromen gebruikt voor de voeding van bacteriën in het slib die natuurlijke biopolymeren ‘produceren’.

De demonstratiefabriek is een initiatief van de vijf waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân, het Friese bedrijf Paques Biomaterials, kenniscentrum STOWA en HVC. Zij vormen het consortium PHA2USE.

De waterschappen investeren gezamenlijk 2,5 miljoen euro in het project. HVC en Paques steken eveneens geld in de ontwikkeling van het bioplastic, terwijl de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Invest-NL ook bijdragen aan de bouw van de demonstratiefabriek.

Pilotschaal
Aan de bouw ging een lange voorbereidingstijd vooraf. Recent is het op pilotschaal gelukt om meer dan 18 kg van het natuurlijk polymeer PHBV te produceren uit zuiveringsslib. Dat gebeurde in samenwerking met het wetenschappelijk kennisinstituut Wetsus en Avans Hogeschool.
Nu wordt in Dordrecht de volgende stap gezet met de bouw van de proeffabriek.

PHBV is een natuurlijk polyester van hoge kwaliteit, zo is de claim. Het bioplastic is volledig afbreekbaar onder natuurlijke omstandigheden in zowel grond en composteringsinstallaties als in zoet en zout water. Volgens Otto van de Galiën, voorzitter van PHA2USE en lid van het dagelijks bestuur Wetterskip Fryslân, is er veel belangstelling voor het product. “De mogelijkheden zijn dan ook ronduit verrassend; het gaat om bijvoorbeeld oplosbare zaai- en plantbakjes, landbouwfolie dat afbreekt na onderploegen, afbreekbare gewichten voor de vissport en zelfhelend beton.”

De in de pilot geproduceerde 18 kg biopolymeer, wordt de komende periode door 4 bedrijven getest op verschillende commerciële toepassingen, zo laat het consortium weten. De geproduceerde PHBV is evenwel onvoldoende voor de ontwikkeling van producten en markt, daarom wordt nu op een grotere schaal een demonstratiefabriek gerealiseerd. In de proeffabriek zullen honderden kilo’s PHBV worden gemaakt.

 

MEER INFORMATIE
H2O actueel: Bouw proeffabriek voor afbreekbaar bioplastic in Dordrecht kan beginnen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.