De verkiezingen op 15 maart zijn voor de waterschappen een mooie aanleiding om bij jongeren onder de aandacht te brengen wat zij doen. De waterschappen zetten voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs de democratiegame in, vaak in combinatie met gastlessen. In de game nemen de leerlingen als waterschapbestuurders lastige besluiten in actuele casussen over onder meer droogte en bouwen in erg laaggelegen gebied.

De democratiegame en gastles zijn ontwikkeld door de Unie van Waterschappen en ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. “Veel Nederlanders en dus ook veel leerlingen weten niet goed wat er te kiezen is bij de waterschapsverkiezingen”, zegt Bram Rosenbrand, beleidsadviseur innovatie en educatie bij de Unie van Waterschappen. “Waarover het waterschapsbestuur besluit, hebben we op een eigentijdse en interactieve manier verwerkt in de game. De inhoud is afgestemd op het vak maatschappijleer in het voortgezet onderwijs.”

Bram Rosenbrand UvWBram Rosenbrand

Op zich staat de game los van de verkiezingen en wordt ook in andere jaren gespeeld op scholen. Het is volgens Rosenbrand nu wel het moment om er extra promotie voor te maken. “Ook al kunnen leerlingen nog niet stemmen, de verkiezingen maken het waterschap voor hen wel even relevant. We hopen via de scholieren tevens hun ouders en andere familieleden te bereiken.”

Aanbod van gratis gastles
De waterschappen gaan actief de boer op met de game. “Zij hebben vanuit de Unie informatie gekregen om de democratiegame op hun websites aan te bieden. Ook benaderen ze het eigen netwerk van docenten. Een deel van de waterschappen biedt gratis gastlessen van anderhalf uur aan. Daarvoor zijn bestuurders en medewerkers opgeleid tot gastdocent.”

Tijdens de waterschapsverkiezingen van 2019 is de democratiegame voor het eerst ingezet. Er was toen meteen aanzienlijke interesse, vertelt Rosenbrand. “Zeker in het middelbaar beroepsonderwijs is de game veel gebruikt, onder andere bij verkiezingsfestivals op scholen. Ik verwacht dat de belangstelling nu nog groter zal zijn. De game is bekender en we hebben inmiddels een uitgebreid netwerk van docenten opgebouwd.”

Voor leerlingen in bovenbouw
Het spel kan worden gespeeld in het vmbo, mbo en havo/vwo en is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw. Rosenbrand: “Zij kunnen de keuzes in de game goed maken. Alleen in het vmbo hebben leerlingen hier wat meer moeite mee. Voor hen is veel uitleg nodig.”

De deelnemers gaan in drie teams met elkaar de strijd aan. Eerst stemmen de leerlingen op partijen in het waterschapsbestuur en daarna nemen ze als bestuur van een waterschap beslissingen in een aantal op de praktijk gebaseerde casussen. Daarbij moeten zij een lastige belangenafweging maken tussen duurzaamheid, economie, veiligheid, natuur en landbouw.

De democratiegame heeft een flinke update gekregen. Door verbeteringen is het spel gebruikersvriendelijker gemaakt. Ook zijn drie actuele casussen toegevoegd: het bouwen van een nieuwe woonwijk in een erg laaggelegen gebied, het wel of niet aanpassen van het waterpeil en het instellen van een onttrekkingsverbod voor de landbouw in verband met droogte.

Nooit een tien
Rosenbrand geeft zelf gastlessen en heeft daarmee goede ervaringen. “Leerlingen pikken veel kennis over het waterschap op.” Het interactieve karakter van de game spreekt jongeren aan. “Zij vinden het bijvoorbeeld leuk dat ze af en toe moeten lobbyen bij een ander team.”

De leerlingen merken dat het werk van het waterschap een beetje ondankbaar kan zijn, omdat uiteenlopende belangen moeilijk met elkaar te verenigen zijn. “Zij kunnen als bestuur eigenlijk nooit een tien scoren in de casussen, ook al nemen ze voor hun gevoel de goede beslissingen. Dat vinden leerlingen vrij ingewikkeld. Uiteindelijk komen ze erachter dat hun team het alleen minder slecht kan doen dan de andere teams.”

Speciaal spoor in campagne
De democratiegame is niet de enige manier waarop waterschappen de komende twee maanden jongeren willen bereiken, besluit Rosenbrand. “In de campagne van de gezamenlijke waterschappen om de verkiezingsopkomst te bevorderen is een speciaal spoor gericht op jongeren, bijvoorbeeld door de inzet van influencers op sociale media. Een aantal waterschappen organiseert ook verkiezingsdebatten voor jongeren. Verder zijn er natuurlijk de reguliere activiteiten, zoals de lesmethode Water op het schoolplein die goed wordt gebruikt.”

Beeld spelsituatie democratiegame Een spelsituatie in de democratiegame I Beeld: Unie van Waterschappen

BEKIJK OOK

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??
Zo zie je maar wie als expert mag optreden met de dikste beurs. Toevallig kost zo’n damwand ook nog veel geld en wie betaalt dat: de burger van Nederland. Rijkswaterstaat stort het in het water om te paaien, van wie……
Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!