secundair logo knw 1

Leerlingen pikken met de democratiegame veel kennis over het waterschap op I Foto: Unie van Waterschappen

De verkiezingen op 15 maart zijn voor de waterschappen een mooie aanleiding om bij jongeren onder de aandacht te brengen wat zij doen. De waterschappen zetten voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs de democratiegame in, vaak in combinatie met gastlessen. In de game nemen de leerlingen als waterschapbestuurders lastige besluiten in actuele casussen over onder meer droogte en bouwen in erg laaggelegen gebied.

De democratiegame en gastles zijn ontwikkeld door de Unie van Waterschappen en ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. “Veel Nederlanders en dus ook veel leerlingen weten niet goed wat er te kiezen is bij de waterschapsverkiezingen”, zegt Bram Rosenbrand, beleidsadviseur innovatie en educatie bij de Unie van Waterschappen. “Waarover het waterschapsbestuur besluit, hebben we op een eigentijdse en interactieve manier verwerkt in de game. De inhoud is afgestemd op het vak maatschappijleer in het voortgezet onderwijs.”

Bram Rosenbrand UvWBram Rosenbrand

Op zich staat de game los van de verkiezingen en wordt ook in andere jaren gespeeld op scholen. Het is volgens Rosenbrand nu wel het moment om er extra promotie voor te maken. “Ook al kunnen leerlingen nog niet stemmen, de verkiezingen maken het waterschap voor hen wel even relevant. We hopen via de scholieren tevens hun ouders en andere familieleden te bereiken.”

Aanbod van gratis gastles
De waterschappen gaan actief de boer op met de game. “Zij hebben vanuit de Unie informatie gekregen om de democratiegame op hun websites aan te bieden. Ook benaderen ze het eigen netwerk van docenten. Een deel van de waterschappen biedt gratis gastlessen van anderhalf uur aan. Daarvoor zijn bestuurders en medewerkers opgeleid tot gastdocent.”

Tijdens de waterschapsverkiezingen van 2019 is de democratiegame voor het eerst ingezet. Er was toen meteen aanzienlijke interesse, vertelt Rosenbrand. “Zeker in het middelbaar beroepsonderwijs is de game veel gebruikt, onder andere bij verkiezingsfestivals op scholen. Ik verwacht dat de belangstelling nu nog groter zal zijn. De game is bekender en we hebben inmiddels een uitgebreid netwerk van docenten opgebouwd.”

Voor leerlingen in bovenbouw
Het spel kan worden gespeeld in het vmbo, mbo en havo/vwo en is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw. Rosenbrand: “Zij kunnen de keuzes in de game goed maken. Alleen in het vmbo hebben leerlingen hier wat meer moeite mee. Voor hen is veel uitleg nodig.”

De deelnemers gaan in drie teams met elkaar de strijd aan. Eerst stemmen de leerlingen op partijen in het waterschapsbestuur en daarna nemen ze als bestuur van een waterschap beslissingen in een aantal op de praktijk gebaseerde casussen. Daarbij moeten zij een lastige belangenafweging maken tussen duurzaamheid, economie, veiligheid, natuur en landbouw.

De democratiegame heeft een flinke update gekregen. Door verbeteringen is het spel gebruikersvriendelijker gemaakt. Ook zijn drie actuele casussen toegevoegd: het bouwen van een nieuwe woonwijk in een erg laaggelegen gebied, het wel of niet aanpassen van het waterpeil en het instellen van een onttrekkingsverbod voor de landbouw in verband met droogte.

Nooit een tien
Rosenbrand geeft zelf gastlessen en heeft daarmee goede ervaringen. “Leerlingen pikken veel kennis over het waterschap op.” Het interactieve karakter van de game spreekt jongeren aan. “Zij vinden het bijvoorbeeld leuk dat ze af en toe moeten lobbyen bij een ander team.”

De leerlingen merken dat het werk van het waterschap een beetje ondankbaar kan zijn, omdat uiteenlopende belangen moeilijk met elkaar te verenigen zijn. “Zij kunnen als bestuur eigenlijk nooit een tien scoren in de casussen, ook al nemen ze voor hun gevoel de goede beslissingen. Dat vinden leerlingen vrij ingewikkeld. Uiteindelijk komen ze erachter dat hun team het alleen minder slecht kan doen dan de andere teams.”

Speciaal spoor in campagne
De democratiegame is niet de enige manier waarop waterschappen de komende twee maanden jongeren willen bereiken, besluit Rosenbrand. “In de campagne van de gezamenlijke waterschappen om de verkiezingsopkomst te bevorderen is een speciaal spoor gericht op jongeren, bijvoorbeeld door de inzet van influencers op sociale media. Een aantal waterschappen organiseert ook verkiezingsdebatten voor jongeren. Verder zijn er natuurlijk de reguliere activiteiten, zoals de lesmethode Water op het schoolplein die goed wordt gebruikt.”

Beeld spelsituatie democratiegame Een spelsituatie in de democratiegame I Beeld: Unie van Waterschappen

BEKIJK OOK

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John